Oscar adaylarının ilk yarışı Türkiye’de

Oscar adaylarının ilk yarışı Türkiye’de

Sinema salonlarında 4’ü yerli 9 film vizyona giriyor. Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun Türkiye’nin bu yılki Oscar adayı olarak gösterilen, dünya prömiyerini Cannes’da yapan ‘Bağlılık Hasan’ filmi yerli sinemaseverlerin beğenisine sunuluyor. Fransa’nın Oscar adayı, Julia Ducournau’nun Altın Palmiye ödüllü ‘Titane’ filmi ise Başka Sinema kategorisinde vizyonda. İki ülkenin filmleri kısa listenin açıklanmasına iki ay kala beyazperdede yarışacak.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün 4’ü yerli 9 film vizyona giriyor. Sinema dünyasının en prestijli ödülü Oscar’ın resmi aday listesinin açıklanmasına iki ay kala, Türkiye ve Fransa’nın adayları önce yerli gişede yarışacak. Vizyondaki yerli yapımlarda Türk sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bağlılık’ üçlemesinin ikinci filmi ‘Hasan’ öne çıkıyor.

Umut Karadağ, Filiz Bozok, Gökhan Azlağ, Ayşe Günyüz Demirci ve Mahir Günşiray’ın başrollerinde yer aldığı film, geçimini baba mirası meyve bahçesi ve tarlasından sağlayan Hasan’ın, tarlasının tam ortasına dikilmek istenen elektrik direğinden kurtulmaya çalışırken, Hac için Mekke’ye gidişi yaklaştıkça geçmişine ve kendi içine doğru bir arayışa çıkmasını konu ediniyor.

Boğaziçi Film Festivali’nden ‘En İyi Film’ ödülünü alan yapım, 94’üncü Akademi Ödülleri’nde ‘Yabancı Dilde En İyi Film Dalı’nda Türkiye’nin Oscar adayı. Filmin dünya prömiyeri 74. Cannes Film Festivali’nin “Belirli Bir Bakış” bölümünde gerçekleşmişti. Yabancı yapımlarda ise

Fransa’nın aynı kategoride Oscar adayı ‘Titane’ filmi öne çıkıyor. Başka Sinema kapsamında vizyona giren film ‘Raw’ ile iyi bir çıkış yakalayan Fransız yönetmen Julia Ducournau’nun ikinci yönetmenlik deneyimi. Agathe Rousselle’in çocukken bir araba kazasında yaralandıktan sonra kafasına titanyum plaka takılan Alexia’yı canlandırdığı filmde Vincent Lindon, Garance Marillier ve Laïs Salameh gibi oyuncular rol alıyor. Film dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapmış ve yönetmen Ducournau’ya festivalin en büyük ödülü olan ‘Altın Palmiye’yi kazanan ikinci kadın yönetmen ve solo kazanan ilk kadın yönetmen olmuştu.

film.jpg

KORKU VE KOMEDİ SEVENLER BURAYA

Sinemada korku türünü sevenler bu hafta ‘Resident Evil: Raccoon Şehri’ filmini izleyebilir. Johannes Roberts’in yönettiği, Kaya Scodelario, Hannah John-Kamen, Neal McDonough, Tom Hopper gibi oyuncuların rol aldığı film tüm dünyaya yayılan bir vahşetin Raccoon City’de zincirlerinden koptuğu gece yaşananları konu ediniyor.

film3pg.jpg

Yönetmen koltuğunda 10 ismin, Oliver Park, Jason Bognacki, A.J. Briones, Joshua Long, Sergio Morcillo, Adam O’Brien, Luciano Onetti, Nicolás Onetti, Pablo Pastor, Matthew Richards’ın oturduğu ‘Korkunç Gece Hikayeleri’ de korku hikâyelerini konu edinen bir radyo programının sunucusu olan Rod’un, yardım isteyen bir çocuktan çağrılar almasıyla gelişen olayları izleyiciye aktarıyor. Beyazperdede komedi seven izleyiciler de Onur Bilgetay’ın ‘Aykut Enişte’ serisinin ikincisiyle keyifli dakikalar geçirebilir. Cem Gelinoğlu, Melis Babadağ, Lale Başar, Hakan Yılmaz, Müfit Kayacan’ın rol aldığı film, Gülşah ile evlenme arifesinde olan Aykut’un, ailenin eski eniştesinin ortaya çıkmasıyla başından geçenleri ele alıyor.

Ali Ağgül’ün yönetmen koltuğunda oturdu ‘İşsiz Adam’ komedisi de elini attığı her işten kovulan Ömer’in hikayesini anlatıyor. Filmde Muttalip Müjdeci, Asım Akar, Kelami Akdemir, Hasan Göktaş, Ayşe İkiz rol alıyor.

Hafta sonu çocuklarıyla film izlemek isteyenler ise arkadaşlık ve güven gibi evrensel temaları işleyen TRT Ortak Yapımı animasyon ‘Kuklalı Köşk 2: Orman Kaşifi’ filmini tercih edebilir. Fantastik animasyon ‘Clifford Büyük Kırmızı Köpek’ filmi de çocuklar için beyazperdede. Film, Clifford theBig Red Dog, genç Emily Elizabeth’in, yavruyken yolunun kesiştiği fakat erişkinliğinde bir deve dönüşen kırmızı köpek Clifford ile maceralarını anlatıyor.

BU GAZETENİN OFİSİNDE AĞLAMAK YOK!

Büyük Budapeşte Oteli, Köpek Adası filmlerinin yönetmeni Wes Anderson’ın ansambl oyuncu kadrolu filmi ‘Fransız Postası’ da bugün vizyonda. Frances McDormand, Tilda Swinton, Bill Murray, Elisabeth Moss, Timothée Chalamet gibi usta isimlerin rol aldığı film, birkaç anlatı bölümünden oluşan antolojik bir yapım. Çok hikayeli filmdeki anlatılar kurgusal bir Amerikan gazetesi olan Evening Sun of Liberty, Kansas’ın haftalık eki olan French Dispatch ile birbirine bağlanıyor. 20. yüzyılda hayali bir Fransız kasabasında geçen film, popüler ekte yayımlanan hikâyeleri odağına alıyor. Bir hikayesinde derginin 1925’te kurulduğunu, sloganı ‘ofisimde ağlamak yok’ olan Arthur Howitzer Jr. (Bill Murray) adında bir Ortabatılı beyefendi tarafından yönetildiğini aktaran film, en sonunda New Yorker’ın kurucusu Harold Ross’a ve uzun süredir editörlüğünü yaptığı William Shawn’a ve ayrıca Mavis Gallant, AJ Liebling ve Lillian Ross gibi isimlere özel bir saygı duruşunda bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN