Sanatla törpülenen ömre dostlarından çifte armağan

Sanatla törpülenen ömre dostlarından çifte armağan

Osmanlı sanatı araştırmalarının duayen isimlerinden Prof. Dr. Zeren Tanındı adına Geleneksel Sanatlar Derneğince altı yılda hazırlanan armağan kitap okurla buluştu. Dernek çalışmalarını hala sürdüren 79 yaşındaki Tanındı’ya ayrıca ömrünü geleneksel sanatlara adayanlara verdiği ‘Gümüş Lale’ ödülü takdim etti.

SALİHA SULTAN

Geleneksel Sanatlar Derneği (GSD) tarafından hazırlanan 700 sayfalık ‘Zeren Tanındı Armağanı: İslam Dünyasında Kitap Sanatı ve Kültürü’ kitabı yayımlandı. Kitabın tanıtım toplantısı 29 Ekim’de Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleşti. Etkinlikte konuşan GSD Başkanı Ahmet Akcan, derneğin 50’yi aşkın kitap yayımladığını belirterek, şunları söyledi: “Zeren hanım için hazırlanan kitap altı yıllık bir ekip çalışması eseri. Kitabın yanı sıra, ömürlerini geleneksel sanatlara adamış isimlere verdiğimiz Gümüş Lale ödülünü de bu yıl kendisine takdim etmekten mutluluk duyuyoruz.” Kitabın danışmanı Prof. Dr. Serpil Bağcı da, şunları kaydetti: “Zeren hem hoca, hem bir dost olarak hep yanımda oldu, kendisine teşekkür ederim.

Meslektaşlarım adına da teşekkür ediyorum, bir bilim insanı olarak ne denli cömert bir insan olduğunu hepimiz biliriz.” Bağcı, Tanındı’nın Fars, Osmanlı sanatları denilince bütün dünyada akla gelen ilk isim olduğunu vurgulayarak “Topkapı Sarayı’ndaki sanat eserlerini bilim dünyasına sunmakla kalmadı, pek çok yeni sorular sorarak örnek oldu. Ve gerçek bir kitap sanatı tarihçisidir. Çalışmalarıyla hepimize yol gösterdi” ifadelerini kullandı. GSD’ye ve etkinliğe katılan meslektaşlarına teşekkür eden Prof. Dr. Tanındı da, hislerini “Uzun bir süreç gibi görülüyor ama hakikaten bu işleri hem gönülden, hem eğlenerek yapıyorum. Birlikte çalıştığım insanlardan da yaşlı genç fark etmez, çok şey öğreniyorum” sözleriyle özetledi. Prof. Dr. Tanındı’ya Gümüş Lale ödülünü Prof. Dr. Semih İrteş takdim etti. Etkinliğe İnci Çayırlı, Günseli Kato, Semih İrteş, Uğur ve Çiçek Derman, Charles Melville gibi isimler katıldı.

30kr02son.jpg

KİTAPTA USTA KALEMLERDEN 51 MAKALE VAR

1984 yılına kadar Topkapı Sarayı Kütüphanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Tanındı, Bursa Kültür Müdürlüğü’ndeki çalışmalarının ardından Uludağ Üniversitesi’ne geçerek 1994’te Sanat Tarihi Bölümü’nü kurmuştu. Son yıllarda Sabancı Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi gibi kurumlara danışmanlık yapan Tanındı için hazırlanan armağan eserde meslektaşlarının kaleme aldığı 51 makale yer alıyor. Kitap, el yazma sanatının ve kültürünün klasik konularının yanı sıra kodikoloji, konservasyon, okuma ve biriktirme kültürü gibi farklı alanları da konu alıyor. Kitabın danışmanlığını Prof. Dr. Serpil Bağcı, tasarımını Gönül Kaya yaptı. Kitap, Tanındı’nın lisansüstü öğrencilerinden Doç. Dr. Aslıhan Erkmen ile Dr. Şebnem Tamcan Parladır’ın girişimi ve editörlüğünde hazırlandı. Kitabı edinmek isteyenler ‘lalesanat.com’ adresinden satın alabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN