Yönetmen İsmail Güneş Gün Sazak’ı beyazperdeye taşıyor

Yönetmen İsmail Güneş Gün Sazak’ı beyazperdeye taşıyor

27 Mayıs 1980’de suikasta uğrayan Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak’ın öldürülmesinden önceki dört gün sinema filmi oluyor. Yönetmen İsmail Güneş’in senaryosunu yazdığı ve yönetmen koltuğuna oturacağı filmin yanı sıra, ayrıca film çalışmaları sırasında yaptığı tespitleri de ‘169 GÜN’ adlı bir belgeselle kayıt altına alacak.

SALİHA SULTAN

Döneminin efsane Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak’ın öldürülmesinden önceki dört gün sinema filmi oluyor. Sazak 27 Mayıs 1980 yılında Ankara’da suikasta uğramıştı. Tam 44 yıl sonra karalığın üzerindeki perde Sazak’ın ölümünden önceki dört güne odaklanan ‘Karanlıkta Dört Gün’ sinema filmi ile aydınlanacak. Usta yönetmen ve senarist İsmail Güneş tarafından gerçekleştirilecek projenin senaryo aşaması tamamlandı. Filmde oynayacak oyuncu tespitlerinin yanı sıra dönemin dekor ve aksesuarları için hazırlık yapan filmin yönetmeni Güneş finans arayışlarını sürdürürken senaryosunu geliştirilmesi için merhum Sazak’ın yakın çalışma arkadaşlarıyla görüşmelerine başladı. Bu görüşmeler kaybolmasın diye kayda alınınca da ortaya ayrıca bir belgesel projesi de çıkmış oldu.

Güneş, sinema filmi için çalışmalarını yürütürken Sazak’ın bakanlık yaptığı dönemi o günlerin gazetelerinden incelediğinde, 169 gün süren bakanlığında yaptığı çalışmaların öldürülmesine neden olduğunu fark ettiğini belirtiyor. Yönetmen bu çalışmasını da tozlu raflardan çıkarıp aydınlığa çıkarmak için incelemelerini de ‘169 GÜN’ ismiyle bir belgesele dönüştürecek. Yaklaşık 60 dakika olması planlanan, 6 ay sürecek çalışmayla ortaya çıkacak belgeselin çekimleri ise bir ay önce başladı. Yönetmen Güneş’in ‘169 GÜN’ belgeselinin öncelikli olarak ulusal bir kanalda yayınlanması için görüşmeler yapılırken son yayın mecrası olarak YouTube düşünülüyor. ‘Karanlıkta Dört Gün’ sinema filminin çekimlerine ise yakın bir tarihte başlanması planlanıyor.

DÖNEME TANIKLIK EDEN İSİMLERLE GÖRÜŞÜLDÜ

Yönetmen Güneş’in ‘169 Gün’ belgeseli kapsamında şimdiye kadar Sazak’ın çalışma arkadaşları dönemin Gümrük ve Tekel Bakanlığı Müsteşarı Namık Kemal Zeybek, Tekel Genel Müdürü Esat Güçhan, Trakya Gümrükler Başmüdür Vekili Necati Can, aile dostu ve başbakanlık özel kalem müdürlüğü yapmış olan Şevket Bülent Yahnici, yirmi kişilik yakın kadrosunda yer alıp hakkında bir de kitap yazan Himmet Kayhan, Hakkı Şafak Ses ve 1980 yılında Ankara Ocak Başkanlığı yapmış Ali Uzunırmak ile konuşuldu. Belgesel kapsamında ayrıca merhumun oğulları Süleyman Servet Sazak, öldürüldüğünde araçtan henüz inip apartmana girmiş olan Ergün Sazak, dönemin Dereköy Gümrüğü Müdürü Erdal Çelik, Yusuf Okumuş ve o dönem Sazak ile önemli söyleşilere imza atan KARAR yazarı ve gazeteci Taha Akyol ile de görüşülecek. Bunların yanı sıra öldürülmesi olayına karışan isimlerle de görüşülmeye çalışılacak.

27kr02-afis.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN