Kurban bayramında sokağa çıkma yasağı olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Kurban bayramında sokağa çıkma yasağı olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler, Türkiye’de 1 Haziran itibarıyla gevşetilerek ‘’Kontrollü sosyal hayat’’a adım atılmıştı. Bundan önce alınan sokağa çıkma kısıtlaması kararı da uzun zamandır uygulanmıyordu. Bakan Koca, bir gazetecinin sorduğu, ‘Kurban bayramında sokağa çıkma yasağı olacak mı?’ sorusuna cevap verdi.

Geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Koca, Ramazan bayramında olduğu gibi bir kısıtlamanın olmayacağını söyleyerek, kurban bayramına ilişkin tedbirleri açıklandığını anımsattı. Kurban bayramında sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili Bilim Kurulunda bir konunun görüşülmediğini ifade eden Koca, ilerleyen günlerde bu konunun gündeme gelebileceğini, ancak kararı, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceğini vurguladı.

KURBAN BAYRAMI’NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

24 Haziran 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısının ardından gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı var mı?" sorusuna cevap verdi.

Konuyla ilgili bir tedbir rehberinin yayınlandığını hatırlatan Koca, Bilim Kurulu'nda Kurban Bayramı'nda kısıtlılık olmasıyla alakalı herhangi bir konunun gündeme gelmediğine işaret ederek, daha 1 aydan fazla bir zaman dilimi olduğunu, önümüzdeki haftalarda vakaların seyrine göre burada alınabilecek bir kararın belirleyici olacağını kaydetti.

Bilim Kurulu'nda gündeme gelmediği için net bir şey söylemenin doğru olamayacağını anlatan Koca, Kurban Bayramı'nda kısıtlılık olabileceğini şimdiden söylemem zor olduğunu ancak kısıtlılığın Ramazan Bayramı'ndaki gibi olmayacağı kanaatinde olduğunu belirtti.

Kurban bayramı ile ilgili konunun ilerleyen günlerde Bilim Kurulu'nun gündemine gelebileceğini söyleyen Koca, kararı Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceğini açıkladı.

KURBAN BAYRAMI TEDBİRLERİ AÇIKLANDI

İstanbul Valiliği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle Kurban Bayramı'nda alınacak tedbirleri açıkladı.

Yapılan açıklamada özetle şu ifadeler paylaşıldı:

“Koronavirüs salgını etkisi altında idrak edilecek Kurban bayramında, vatandaşların sağlıklı ve güvenli bir biçimde hijyen tedbirlerine uygun olarak hazırlanmış hayvan satış yerlerinden kurbanlık temin edebilmeleri, dini vecibelerini yerine getirmeleri, usulüne uygun olarak kesim yapılarak, muhtemel salgın hastalıkların bulaşma ve yayılma risklerinin önlenmesi için İstanbul dahilinde gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’de Trakya Bölgesi, Dünya Sağlık Teşkilatı’nca (OIE) 25 Mayıs 2010’da “Şap Hastalığından Aşılı Ari Bölge” olarak kabul edilen ve korunmuş bölge olarak anlamlandırılmıştır. Bu statünün korunması vesilesiyle şap hastalığına duyarlı hayvanların Trakya Bölgesine geçişinde belli kısıtlamalar getirilirken, kan analizleri yapılmış ve veteriner sağlık raporu düzenlenmiş hayvanların geçişine izin verilmektedir.

Yetiştiricilerin mağduriyet yaşamamaları adına bu hususlara dikkat etmeleri, belgesiz ve analiz raporu bulunmayan kurbanlık hayvanları Trakya Bölgesine nakil etmemeleri gerekiyor. Bu nedenle Emniyet, Jandarma ve Zabıta ekipleri ile koordineli bir şekilde İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelince 7 gün 24 saat esasına göre Riva ve Çamlıca Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasında gerçekleştirilen denetimlerin yoğunlaştırıldığı aktarıldı.

Mega kente giriş yapan hayvan yüklü araçlardaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların hastalık ve belge kontrolleri yapılarak, uygunsuz hayvanların kente girişine izin verilmeyeceği bildirildi. Bu şekilde kentte hayvan hareketlerinin kontrolü sağlanarak, zoonoz hastalıkların bulaşması ve yayılımının engellenmesinin hedeflendiği açıklandı.

Öte yandan hayvan varlığının korunması ve hayvancılığın devam ettirilmesi için gebe ve damızlık dişi hayvanların pazar yerlerine girişinin önleneceği, kurbanlık olarak kesilmelerine müsaade edilmeyeceği vurgulandı.

Kente yapılacak hayvan sevkleri ve mevcut hayvan varlığı ile vatandaşların kurbanlık hayvan ihtiyacı karşılanacağı, kurbanlık temininde herhangi bir problemin yaşanmayacağı vurgulandı.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı 31 Temmuz 2020 tarihinde başlayacak. Bayramın arefe günü ise 30 Temmuz Perşembe günü olarak belirlendi.

Kurban Bayramı 1. Gün: 31 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 2. Gün: 1 Ağustos Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Gün: 2 Ağustos Pazar
Kurban Bayramı 4. Gün: 3 Ağustos Pazartesi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN