Kaçırılan Türk gemisiyle ilgili gergin bekleyiş: Botlarla gemiye gideceğiz

Kaçırılan Türk gemisiyle ilgili gergin bekleyiş: Botlarla gemiye gideceğiz

Son dakika haberi... Gine Körfezi'nde saldırıya uğrayan Türk germisi ile ilgili konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, gemin saat 11.00'de Gabon'un Gentil Limanı'na demirlediğini açıkladı.

Gine Körfezi'nde korsanların saldırısına uğrayan 'Mozart' isimli Türk gemisi ile ilgili son dakika bilgileri gelmeye devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Gine Körfezi'nde korsan saldırısına uğrayan geminin saat 11.00'de Gabon'un Gentil Limanı'na demirledi." ifadesini kullandı.

Gine açıklarında M/V Mozart isimli gemi, dün silahlı Nijeryalı korsanlar tarafından rehin alındı. İlk belirlemelere göre 19 kişilik mürettebattan 1’i hayatını kaybetti, 15 kişi de kaçırıldı. Korsanların kaçırdığı gemicilerin arasında yer alan Ünsal Dilsiz, İlyas Baş ve Mustafa Benklioğlu'nun Rize nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

LİBREVİL BÜYÜKELÇİSİ: BOTLARLA GEMİYE GİDECEĞİZ

Türkiye'nin Librevil Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız, Nijerya açıklarında saldırıya uğrayan Türk gemisinin Port-Gentil Limanı'na demirlemesini beklediklerini belirterek, "Botlarla gemiye gideceğiz." açıklamasında bulundu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: KOORDİNELİ GÖRÜŞMELERİ SÜRDÜRÜYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nijerya açıklarında deniz haydutlarının saldırısına uğrayan geminin Gabon karasularında olduğunu, kaçırılan Türk vatandaşlarının kurtarılması için gerekli temasların tüm ülkelerle başlatıldığını belirtti.

Çavuşoğlu, Nijerya'nın Lagos kenti açıklarında saldırıya uğrayan Liberya bayraklı konteyner gemisi Mozart'a ve mürettebata ilişkin son gelişmeleri NTV'de katıldığı canlı yayında anlattı. Geminin yabancı bandıralı, yabancı bir armatörün gemisi olduğunu ancak mürettebatı bir Türk firmasının sağladığını belirten Çavuşoğlu, "Yani gemi Türk şirketine ait değil. İçindeki 19 personel Türk, 1 tanesi Azerbaycan vatandaşı. Maalesef Azerbaycan vatandaşı kardeşimiz vefat etti." dedi.

Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov'la konuya ilişkin dün görüştüğünü hatırlatarak "Cenazemizi de alıp Türkiye üzerinden Azerbaycan'a göndermek için her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, konsolosluk birimleri şu anda çalışıyor." diye konuştu.

Geminin Gabon karasuları içinde olduğunu ve Port Gentil limanına yanaşmak için beklediğini söyleyen Çavuşoğlu, Gabon'dan teknik personel talebinde bulunulduğunu belirtti. Çavuşoğlu, "Gemi yanaşır yanaşmaz cenazemizi alıp orada gerekli işlemleri yapacağız." dedi.

GEREKLİ TEMASLARI BAŞLATTIK

Türkiye'nin Gabon nezdindeki Librevil Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız'ın bu sabah ilk uçakla Port Gentil'e ulaştığını ve süreci yakından takip ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Diğer taraftan kaçırılan vatandaşlarımızın kurtarılması için de gerekli temasları tüm ülkelerle başlattık." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, geminin sahibi şirketin de gerekli tüm çalışmaları yürüttüğünü, hukukçular, sigorta şirketleri ve gemiye personel sağlayan şirketle de temasta olduklarını aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızı kaçıran bu haydutlar, korsanlar henüz geri dönüş sağlamadılar. Bunlar belli bir zaman geçtikten sonra, daha önce de bizim gemilerimize, başka ülkelerin gemilerine saldırılar oldu. Onlar belli bir zamandan sonra arayıp taleplerini iletiyorlar. Ama her türlü hazırlık ve çalışma yapıldı." diye konuştu.

Liberya bayraklı Mozart isimli gemi, dün Nijerya'nın Lagos kentinin yaklaşık 180 mil açığında deniz haydutları tarafından saldırıya uğramıştı. Deniz haydutları, 19 personelden 15 Türk personeli yanlarına rehin alarak gemiyi terk etmiş, arbede esnasında Azerbaycan uyruklu 1 personel öldürülmüştü. Gemi, 3 personelle Gabon'un Port-Gentil Limanı'na doğru hareket etmişti. 

kaciilanturkgemisi.jpg

 

 

Rizeli gemicilerden Ünsal Dilsiz'in eşi Nesrin Dilsiz, sosyal paylaşım sitesinde yaptığı açıklama ile eşinin kaçırıldığını duyurdu. Korku içerisinde olduklarını dile getiren Nesrin Dilsiz paylaşımında, “Ben Ünsal Dilsiz'in eşiyim. Şu anda bu gördünüz gemide çalışan eşim ve oradaki çalışan 15 kişi korsanlar tarafından kaçırıldı. Allah rızası için ne olur dualarınızı edin. Bana, oğluna ve sevdiklerine gelsin ve hepsi ailesine kavuşsun. Çok kötü bir durumdayız. Korku içindeyiz, Allah'ım kötü haber verme. Ne olursunuz dua edin” ifadelerini kullandı.

nsal-dilsizin-esi-nesrin-dilsiz.jpg

KAPTANIN KARDEŞİ KONUŞTU

Geminin birinci kaptanı Mustafa Kaya'nın kardeşi Barış Ulaş Kaya, "Yaklaşık 1.5 aydır görev yapıyordu. Firma yetkilileri arayıp durumu izah ettiler. Takiplerinde olduğunu söylediler. Biz devlet yetkililerine güveniyoruz. Sağ olsunlar, teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

KAÇIRILAN GEMİCİNİN AİLESİ: GÜZEL BİR HABER BEKLİYORUZ

Mürettebat arasında gemici olarak görev yapan, evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenilen Halil Gülçür'ün Tarsus ilçesinde yaşayan ağabeyi Akay Gülçür, kardeşinin diğer personelle birlikte kaçırılarak bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirtti. Kardeşinin 10 yıllık gemici olduğunu kaydeden Gülçür, "İkiz kardeşi de gemici. O burada. Halil orada çalışıyor. Olayı televizyondan öğrendik. Cumhurbaşkanımız ve devletimiz harekete geçti. Gelecek güzel bir haber bekliyoruz” dedi.

kacirilangemi.jpg

STAJYER GEMİCİNİN BABASI: ‘OĞLUMUN SAĞ SALİM DÖNMESİNİ İSTİYORUM’

Baba Sezai Orhan (53), oğlunun stajyer olarak gemide görevli olduğunu ve aybaşında geri geleceğini söyledi. Oğlunun kaptan olarak devam etmek istediğini belirten Sezai Orhan, “Oğlum aybaşında gelecekti. Staja gitmişti. Yaklaşık 4,5 aydır çalışıyordu. En son dün sabah mesaj atmıştı annesine ‘yatacağım’ diye. Daha sonra aynı akşam saat 22.00 sularında şirket oğlumun kaçırdığı bilgisini verdi. Son seferiydi. Artık kaptan olarak devam etmek istiyordu. Oğlumun sağ salim dönmesini istiyorum” dedi.

‘KORSANLAR KAHROLSUN’

Oğlunun kaçırıldığı bölgelerde kendisinin de gemilerde çalıştığını  ifade eden Sezai Orhan, “Ben de denizciydim. Oğlumun kaçırıldığı bölgelerde bulundum. En son gittiği Nijerya Limanı’nda ben 6 ay kaldım. Oralar korsan bölgesi. Onlar gemiye girdiği zaman vermezsen seni götürüyorlar. Valla korsanlar kahrolsun” diye konuştu.

kaciilanturkgemisi-jpg1.jpg

NE OLMUŞTU?

Liberya bayraklı Mozart isimli gemi, dün Nijerya'nın Lagos kentinin yaklaşık 180 mil açığında deniz haydutları tarafından saldırıya uğramıştı. 

Deniz haydutları, 19 personelden 15 Türk personeli yanlarına rehin alarak gemiyi terk etmiş, arbede esnasında Azerbaycan uyruklu 1 personel öldürülmüştü. 

Gemi, 3 personelle Gabon'un Port-Gentil Limanı'na doğru hareket etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN