Körfezde ‘sessiz’ bekleyiş

Körfezde ‘sessiz’ bekleyiş

Nijerya açıklarında pazar günü düzenlenen korsan saldırısında kaçırılıp rehin alınan 15 Türk denizciye ulaşılamadı. İkinci mühendisi katledip sırra kadem basan canilerin yerini tespit edebilmek için Ankara devreye girerken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu fidyeyi işaret etti: Korsanlardan henüz bir haber gelmedi. Ailelerle, bizlerle ya da gemi şirketiyle temasta bulunmadılar.

Nijerya’nın Lagos limanından yola çıkarak Güney Afrika’nın Cape Town kentine doğru ilerleyen ‘Mozart’ adlı konteyner gemisine yönelik korsan saldırısında endişeli bekleyiş sürüyor.

Saldırı sırasında ikinci mühendisin ölümüne yol açan korsanlar tamamı Türk 15 personeli de kaçırdı. Yabancı bandıralı gemi limana yanaşırken bölgede fidye için sık sık saldırı düzenleyen katillerin gemicileri nereye götürdüğü hâlâ tespit edilemedi. 

GEMİNİN SAHİBİ OLAN ŞİRKET HAZIRLIKLARINI YAPTI 

Türkiye devlet olarak sürece dahil oldu. Ulaştırma Bakanı, rehinelere yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi. Dışişleri Bakanı bölgedeki ülkelerle temasa geçildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu “Geminin sahibi olan şirket tüm hazırlıklarını yaptı. Ancak korsanlar ne aileler ne bizler ne de şirketle temasta bulundu” dedi. Öte yandan TSK’nın korsanlara karşı Aden Körfezi’ndeki görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkere TBMM’ye sunuldu. 

KAÇIRILAN GEMİCİNİN SON SÖZLERİ: TEHLİKELİ BÖLGEDEN GEÇİYORUZ ENDİŞELİYİZ 

Korsanların elinde bulunan 15 Türk denizcinin aileleri umut dolu bekleyişini sürdürüyor. Gemicilerin hikayeleri ise yürek burkuyor. Cihan Dilsiz kaçırılan abisi Ünsal Dilsiz’le yaptığı son konuşmayı anlattı. Dilsiz “Olaydan önce konuştuğum abim ‘korsan bölgesinden geçiyoruz, endişeliyiz’ demişti. Olayı duyunca şoke olduk” dedi. 

karar-manset-26-ocak.jpg

Nijerya açıklarında pazar günü saldırıya uğrayan Mozart adlı konteyner gemisinin kaçırılan 15 Türk mürettebatına hâlâ ulaşılamadı. Azerbaycanlı ikinci mühendisi katledip izini kaybeden korsanların yerini tespit edebilmek için Ankara devreye girerdi. Gemi de serbest bırakılan iki personel tarafından Gabon’a getirildi. Rehine olayına karşı ‘fidyeyi’ işaret eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Korsanlardan henüz bir haber gelmedi. Ailelerle, bizlerle ya da gemi şirketiyle temasta bulunmadılar” dedi. 

Nijerya’nın Lagos limanından yola çıkarak Güney Afrika’nın Cape Town kentine doğru ilerleyen ‘Mozart’ adlı konteyner gemisine yönelik korsan saldırısında endişeli bekleyiş sürüyor. Saldırı sırasında ikinci mühendisin ölümüne yol açan korsanlar tamamı Türk 15 personeli de kaçırdı.

Yabancı bandıralı gemi limana yanaşırken bölgede fidye için sık sık saldırı düzenleyen katillerin gemicileri nereye götürdüğü hâlâ tespit edilemedi. Son durumla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kaçırılan denizcilere ilişkin “Şu ana kadar korsanlardan bir haber gelmedi” dedi. Gine Körfezi’nde kaçırılan gemi mürettebatıyla ilgili son gelişmeleri aktaran Bakan Çavuşoğlu, yabancı bandıralı ve sahibi de yabancı, personeli Türk olan gemiye yönelik saldırı olduğunu hatırlatarak “15 vatandaşımız korsanlar tarafından kaçırılmış durumda. Gemi dün akşam limana yaklaştı.

Gabon yetkilileri ve güvenlik güçleri ile bir ekip gemiye çıktılar, gemi temiz, güvenlik ile ilgili bir sıkıntı yok. Bir vatandaşımız karnından yaralanmıştı, durumu çok iyi” dedi. Çavuşoğlu, hayatını kaybeden Azerbaycanlı personelin cenazesinin Gabon’a getirildiğini uçakla Türkiye üzerinden Azerbaycan’a ulaştırılacağını belirtti.

Korsanlardan henüz haber olmadığını belirten Çavuşoğlu “Gemi güvenliği alındı. Personel şu an gemide kalıyor, şirket de böyle istedi. Bölge ülkelerin hepsiyle temasa geçtik. Gabon’da da yetkililer süreci yakından takip ediyor. Diğer ülkelerin de ilgili kurumları ile temastayız. Geminin sahibi olan şirket tüm hazırlıklarını yaptı. Korsanlar ne aileler ne bizler ne de şirketle temasta bulunmadılar. Süreci takip ediyoruz. O bölgede daha önce de saldırılar olduğu için genellikle gemiler ilave tedbirler alıyorlar. Diğer şirketler için ders olsun. Gemi şirketleri bölgede ilave tedbirler alsın” ifadesini kullandı. 

gemis.jpg

TÜRK ŞİRKET TEKNİK İŞLETMECİ 

Gemiye iklişkin bir açıklama da Boden Denizcilik’ten geldi. Şirketin Genel Müdürü Levent Karsan “Gemimiz Türk sahipli ve/veya Türk bayraklı değildir. Yabancı yatırımcılara aittir. Benim genel müdürlüğünü yaptığım Boden Denizcilik A.Ş. geminin teknik işletmesinden sorumlu firmadır” dedi.

“Korsanlardan bir telefon alındığına dair bana hiçbir bilgi ulaşmadı” diyen Karsan, düzenlediği basın toplantısında olaya Mozart gemisine yapılan korsan saldırısının geminin son uğradığı Lagos limanına 618 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini söyledi.

Gemiden gelen maille Azeri personelin saldırıda öldüğünü, 15 personelin rehin alındığını, geminin emin limana götürülebilmesini sağlamamız amacıyla da 2 personelin de serbest bırakıldığını ve baş mühendisin kaçmayı başardığını snlattı. Uluslararası otoritelerle geminin işletmecisinin merkez ofisleri olan Hamburg ve Londra ofislerinin kontrolünde, durumu değerlendirdiğini ve yönettiğini belirten Karsan “Gemimiz Türk sahipli ve/veya Türk bayraklı değildir.

Yabancı yatırımcılara aittir. Boden Denizcilik AŞ geminin teknik işletmesinden sorumlu firmadır” dedi. Karsan saldırıda geminin bütün iletişim cihazlarının da korsanlar tarafından tahrip edildiğini söyledi. Geminin Gabon’un Port Gentil limanı açıklarına vardığını ifade etti. 1-2 gün içinde gemiden kalan personelin Türkiye’ye dönüşünün sağlanacağını açıkladı. 

KORSAN TEZKERESİ MECLİS’TE 

Öte yandan Mozart adlı konteyner gemisini saldırı sonrası TSK da önemli bir adım attı. TSK deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına dair tezkere TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurları konuşlandırılmak suretiyle bölgede seyreden Türk bayraklı ve Türkiye bağlantılı ticari gemilerin emniyetinin etkin şekilde muhafazasının, uluslararası toplumca yürütülen deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle müşterek mücadele harekatlarına aktif katılımda bulunulmasının sağlandığı kaydedildi. TSK bu görev gücünü BM kapsamında korsan saldırılarının engellenmesi için bölgeye göndermişti. 

AÇIK DENİZDE DEHŞET KAMERADA 

Nijerya açıklarındaki Gine Körfezi’nde seyir halindeyken deniz korsanları tarafından kaçırılan “Mozart” isimli Türk konteyner gemisine yapılan korkunç saldırının kamera kayıtları ortaya çıktı.

Gemiden, ulaşılan görüntüler, izleyenleri dehşete düşürdü. Korsanların uzun namlulu silahlarla kaptan köşkünü bastığı ve denizcileri yaraladığı görülüyor. Gemideki teknolojik aletlere zarar veren korsanlar, kaptan dâhil bütün mürettebatı ellerindeki silahlarla darp ediyor. Görüntülerde saldırı sırasında bir denizcinin saldırıyı şirket yetkililerien haber verdiği de görülüyor. 

ARMATÖRLERDEN BM HAREKATI ÖNERİSİ 

Gine Körfezi’nde Mozart isimli geminin korsanlar tarafından saldırıya uğraması, sektörde güvenlik endişelerini artırdı. Denizciler, devletlerin gerekli caydırıcı önlemleri almamasından kaynaklı olarak özellikle Gine Körfezi’nde korsan saldırılarının arttığını söylüyor.

Dünya gezetesinden Ayşe Yücel’e konuşan Türkiye Armatörler Birliği Başkanı Bedri İnce, artan deniz haydutluğu vakalarına karşı ülkelerin deniz kuvvetlerinin ortak hareket etmesi veya BM onaylı bir harekât başlatılması çağrısında bulundu. 

‘KORSAN BÖLGESİNDEN GEÇİYORUZ, ENDİŞELİYİZ 

Nijerya açıklarında kaçırılan Mozart gemisinde korsanlar tarafından rehin alınan 15 Türk denizci arasında bulunan Rizeli Ünsal Dilsiz’in ailesi endişeli bekleyişini sürdürüyor. Ünsal Dilsiz’in kardeşi Cihan Dilsiz, ağabeyi ile yaptıkları son görüşmeyi anlattı.

Ağabeyi ile 3 gün önce görüştüklerini belirten Dilsiz “Olaydan önce konuştuğum ağabeyim ‘korsan bölgesinden geçiyoruz, endişeliyiz’ demişti. Olayı duyduk şok olduk. 20 yıllık gemici daha önce başına böyle bir şey gelmemişti. Körfez bölgesinden geçerken korsan olaylarına şahit oluyordu” dedi. Ağabeyinin telefonlarına ulaşamadıklarını söyleyen Dilsiz “Telefonları kapalı, sadece haberlerden takip ediyoruz gelişmeleri. Endişeyle bekliyoruz” diye konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN