Lübban'da "çöp krizi" nedeniyle başlayan protesto eylemleri, hükümeti devirme amaçlı gösterilere dönüştü. Eylemlerin sloganı "Çöp kokusu yolsuzluğunuzun kokusu gibi" oldu.
1/22
Lübnan'da hükümeti, eleştirilerin odağı haline getiren çöp krizi ikinci ayına girdi.
2/22
Başkent Beyrut'taki tek çöp toplama şirketi Sukleen'in Temmuz ayının ortalarında çalışmalarını durdurması ve ana çöp depolama merkezlerinden birinin kapatılması, başkentin ana caddeleri ile ara sokaklarında büyük çöp yığınlarının oluşmasına neden oluyor.
3/22
Soruna kalıcı çözümler bulamamakla suçlanan hükümet, çöpleri geçici olarak vahşi çöp alanlarına boşaltmayı tercih ediyor. Doktorlar ise söz konusu durumun, günlük en az 500 ton çöp üreten başkent sakinlerinin sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor.
4/22
Bakanlara ve yetkililere, sosyal medya üzerinden "Çöp kokusu yolsuzluğunuzun kokusuna benziyor" şeklinde eleştiriler yönelten aktivistler ise çöp krizine kalıcı çözüm bulamayan hükümeti protesto ettikleri eylemler düzenliyor.
5/22
Başkent Beyrut'taki Meclis Binası yakınında, yönetimdeki yolsuzlukları ve çöp krizini protesto etmek amacıyla toplanan göstericiler, "halk devrim istiyor", "halk rejimin yıkılmasını istiyor" şeklinde sloganlar attı.
6/22
Sanat ve medya dünyasından isimlerin de katıldığı gösteride, ülkedeki ekonomik, siyasi, güvenlik ve toplumsal alandaki sorunların kınandığı dövizler taşındı. Eylemciler, dini mercilerin de yolsuzluklara adının karıştığını savunarak, Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan ve Maruni Patriği Beşşara er-Rai'ye tepkilerini dile getirdi.
7/22
Güvenlik güçleri, cop, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla gösteriye müdahalede bulundu.
8/22
Öte yandan Lübnanlı sosyal medya kullanıcıları, söz konusu gösteriyi "tarihi" şeklinde niteleyerek, hiçbir siyasi tarafa mensup olmaksızın milli bir konuda birliğin sağlandığına dikkati çekti.
9/22
Gösterilerde polisin orantısız güç kullanımı nedeniyle pek çok kişi yaralandı.
10/22
Lübnan Başbakanı Temmam Selam, "yolsuzluk" ve "çöp krizi"ni protesto amacıyla dün düzenlenen gösterilerde orantısız güç kullanan güvenlik güçlerinin hesaba çekileceğini belirterek, "Olayın üzeri hesap sorulmadan kapatılmayacak. Sorumlu herkes hesap verecek, kimseyi korumayacağım" dedi.
11/22
Başkent Beyrut'ta Meclis ve Hükümet binası yakınında dün düzenlenen gösterilere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Selam, "Dün yaşananlar hepimizin taşıması gereken büyük bir sorumluluktur. Barışçıl gösteriler, anayasal haktır. Vatandaşlarımızın düzenlediği barışçıl gösterilerde, onları korumamız gerekiyor" dedi.
12/22
Selam, söz konusu tepkilerin bir anlık olmadığını, uzun süren birikimin sonucu meydana geldiğini belirtti.
13/22
Başbakan "Dün yaşananlar karşısında kimse sorumluluktan kaçamaz. Özellikle de sivil toplum kuruluşları mensuplarına ve oradakilere aşırı güç kullanımı konusunda. Olayın üzeri hesap sorulmadan kapatılmayacak. Sorumlu herkes hesap verecek, kimseyi korumayacağım." diye konuştu.
14/22
"Mesele yalnızca çöp değil bilakis daha büyük siyasi çöp sorunları var" diyen Selam, ülkedeki krizlerden, siyasi çekişmelerin faili olan siyasilerin de sorumlu olduğunu savundu. Selam göstericilere, hiçbir siyasi kesimin kendilerini kullanmalarına izin vermemeleri çağrısında da bulundu.
15/22
Kriz çöplerin temizlenmesiyle geçici olarak sona erdiyse de, halkın tepkisi dinmiş değil.
16/22
Haftasonu gerçekleşen gösterileri organize eden "You Stink!" (Kokuyorsunuz!) adlı bir sosyal medya grubu ve diğer gruplar, halkı "çürümüş sisteme karşı mücadeleye" çağırdı.
17/22
Lübnan Kızıl Haç'ı ise, gösterilerde 15 sivil ve 35 polisin yaralandığını kaydetti.