Mağarada kalleş infaz

Mağarada kalleş infaz

Terör örgütü PKK tarafından önceki yıllarda kaçırılıp alıkonulan asker ve sivil vatandaşları kurtarmak amacıyla düzenlenen operasyon sırasında teröristler bir mağarada tuttukları 13 rehineyi kalleşçe şehit ettiler.

Irak’ın kuzeyinde terör hedeflerine yönelik 10 Şubat’ta başlatılan Pençe Kartal-2 Harekâtı tamamlandı. Operasyonda PKK’ya ait sığınak, mühimmat depoları, toplanma alanları tahrip edildi. Üçü üst düzey 53 terörist ele geçirildi. Harekâtın son gününde terör örgütünün uzun süredir elinde tuttuğu 13 asker ve sivil vatandaşımızı alçakça infaz etmesi ise yürekleri dağladı. Şehit edilen rehinelerin 2015’ten bu yana örgütün elinde tutuldukları öğrenildi.

YOĞUN ÇATIŞMA SONUCUNDA MAĞARAYA GİRİLDİ 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in “2015 yılından önceki ortamda kaçırılan personelimizin Gara bölgesinde olabileceğine dair çok iyi kanıtlar bulduk” diyerek arka planını açıkladığı operasyon sırasında yoğun çatışmaların ardından girilen bir mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 kişinin naaşlarına ulaşıldı. Vatandaşlarımızdan birinin omuzundan, diğer 12’sinin başlarından vurularak şehit edildikleri tespit edildi.  

BAKAN AKAR DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA YAPTI:

GÜVENLİK NEDENİYLE KURTARMA PLANINI AÇIKLAMAMIŞTIK 

Pençe Kartal’a ilişkin bilgi veren Milli Savunma Bakanı Akar şu ifadeleri kullandı: Harekât, PKK/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirmek ve daha önce güvenlik nedeniyle açıklanmayan, teröristler tarafından kaçırılan vatandaşlarımızla ilgili istihbaratı teyit edip gerekli müdahalede bulunmak maksadıyla başlatıldı. 

9 ODALI 7 KAPILI TERÖR İNİ  

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler, operasyondan önce bölgenin bir modelinin hazırlandığını söyledi. Teröristlerin yuvalandığı alana ilişkin detayları da açıklayan Güler “Mağarada 3 giriş, 9 oda, 7 de demir kapı var. Bazı noktalar sürünerek aşılabilecek yükseklikte” dedi. 

Kılıçdaroğlu: Terör örgütü masum vatandaşlarımızı kaçırıp alçakça şehit etti. 

Bahçeli: Mağara katliamı PKK ve destekçilerinin hesaba çekilmesi için bir kader anı. 

Akşener: Gara’da şehit edilen sivillere rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. 

Davutoğlu: Hain örgüt kaçırdIğı masum vatandaşlarımızı şehit etti. Teröre lanet olsun. 

Karamollaoğlu: Sivilleri dahi hedef alan alçak terör örgütünü lanetliyorum. 

Babacan: Terör eyleminde PKK’nın şehit ettiği 13 vatandaşımıza rahmet diliyorum. 

karar-manset.jpg

MAĞARADA KANLI İNFAZ 

Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesine düzenlenen 96 saatlik Pençe Kartal-2 Harekâtı tamamlandı. Operasyonun son gününde, bir mağarada daha önce PKK tarafından kaçırılan 13 vatandaşın naaşına ulaşıldı. Akar, vatandaşların mağaraya yönelik baskından hemen önce şehit edildiklerini duyurdu. Genelkurmay Başkanı Güler de operasyona ilişkin kritik bilgiler verdi. Türkiye, PKK vahşetini lanetledi. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 10 Şubat’ta başlatılan Pençe Kartal-2 Harekatı’nın tamamlandığını duyurdu. Akar; Piyade Komando Yüzbaşı Burak Coşkun, Muhabere Komando Yüzbaşı Ertuğ Güler ve Muhabere Astsubay Kıdemli Çavuş Harun Turhan’ın şehit düştüğü operasyon bölgesinde 13 vatandaşın da şehit olduğunu açıkladı.  

Şırnak’taki harekât merkezinde konuşan Akar “Harekat boyunca 3’ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 48 terörist ölü, 2 terörist ise sağ olarak ele geçirilmiştir. Böylece bilinen toplam 50 terörist etkisiz hale getirilmiştir” dedi. Mağarada bulunan silahların fotoğrafını paylaşan bakanlık ise paramotor ile kaçmaya çalıştıkları anlaşılan 3 PKK’lının SİHA’lar tarafından etkisiz hâle getirildiğini ve öldürülen terörist sayısının 53 olduğunu açıkladı.  

Savunma Bakanı, Türkiye’yi yasa boğan bilgiyi ise şöyle verdi: “Yoğun çatışmaları müteakip kontrol altına alınan mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır. Yapılan ilk incelemede masum vatandaşlarımızdan birinin omuzundan, diğer 12 vatandaşımızın başlarından vurularak şehit edildikleri tespit edilmiştir. PKK’nın kalleş ve cani yüzü bir kez daha görülmüştür. Sağ olarak ele geçirilen iki teröristin verdiği ilk bilgilerde vatandaşlarımızın mağaraya yönelik harekatın başlangıcında sözde mağara sorumlusu tarafından şehit edildikleri ifade edilmiştir. Mağaradaki teröristlerin tamamı etkisiz hale getirilmiştir.”  

Harekatı gerçekleştiren askerlerin üslerine döndüğünü açıklayan Akar “Son derece özel ve kritik bir harekat icra edildi. Çok geniş bir alanı kapsayan zor arazi ve iklim koşullarında bir harekat gerçekleştirildi. Keşke 13 vatandaşımızı sağ salim çıkarabilseydik. Ancak alçaklar, caniler, bu silahsız masumları katliamla şehit ettiler” dedi.  

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de “Harekat alanımız 75 kilometre genişliğinde ve 25 kilometre derinliğinde, bugüne kadar icra ettiğimiz harekatların hemen hemen en büyük bölgesidir” ifadesini kullandı. Güler “2015 yılından önceki ortamda kaçırılan personelimiz var. Bu vatandaşlarımızı da çok çeşitli mağaralarda saklayarak kaçırmaya çalıştılar. En sonunda istihbarat kurumlarımızdan aldığımız bilgiler, elde ettiğimiz bizim kendi özel çalışmalarımız, keşif unsurlarının çalışmaları sonucunda bunların Gara bölgesinde olabileceğine dair çok iyi kanıtlar bulduk ve bunların üzerinde çalışmaya başladık. Bu alandaki araziye model araziler ve tesisler yaparak ilgili birliklerimiz bizzat üzerinde yoğun çalışmalar yaptılar” dedi.  

Güler, çatışmaların harekatın birinci ve ikinci gününde devam ettiğini belirterek “Üçüncü gün bu mağaraya geldik. Dere yatağı ve her iki yanında yüzde 60 meyilli olan ve Hava Kuvvetleri’nin görerek ateş etmesine mani bir alanda seçilmiş bir arazi. Unsurlarımızın bizzat karadan gidip oraya girmesi şarttı. Öncelikle seçilmiş 3 noktaya helikopterlerimizle indirme hava hücum harekatımızı icra ettik” diye konuştu. 

Mağaranın özelliklerine ilişkin bilgi veren Güler, şunları söyledi: “3 giriş, 9 oda ve 7 tane demir kapı var. Ayrıca mağaranın içerisinde sürekli zikzaklar var. Bazı noktalar 1.20 metre yüksekliğinde, insanların sadece sürünerek veya çömelmiş vaziyette yürümek zorunda olduğu bir yapı oluşturulmuştur. Belli ki uzun bir süre çalışmadan sonra bu mağara meydana getirilmiş. 3. gün akşamüstü mağaradan kaçmaya çalışan bir terörist yakalanmıştır. 4. gün yine aynı noktadan kaçmaya çalışan başka bir terörist ele geçirilmiştir. Bu teröristler içeride toplam 8 teröristin olduğunu açıklamıştır.  

Özel kuvvetlerimiz, model arazi dahil yoğun bir eğitim faaliyeti icra etmiştir ve yapmış olduğu bu eğitimin de faydasını bizzat görmüştür. Hava Kuvvetlerimiz mükemmel şekilde hedeflerin tamamını vurmuştur. Çok ağır zayiat verdirilmiştir. Bunu onlara her gün yaşatacağız. TSK, terör örgütünün kendisini emniyette hissettiği 75 kilometreye 25 kilometrelik Gara alanını örgüte dar etmiştir.”  

cenaze.jpg

BİZİ YAKANLARI YAKSIN ALLAH’IM 

Şehit edilen 13 vatandaşın cenazesi otopsi için Malatya Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Çocukları uzun süredir terör örgütünün elinde olan bazı aileler Adli Tıp Kurumu önüne gelerek beklemeye başladı. 17 Eylül 2015’te görev yerine giderken Tunceli’de kaçırılan astsubay Semih Özbey’in de babası Gürsel Özbey de Adli Tıp Kurumu’na gelerek, askeri yetkililer ile birlikte kimlik tespiti için içeri alındı. Eşi ve üç çocuğunun gözü önünde kaçırılan şehit polis memuru Sedat Yabalak’ın Mersin’in Bozyazı ilçesinde yaşayan ailesine acı haber verildi. Gözyaşlarına boğulan anne Ünzile Yabalak “Çocuklarımızı bize kavuşturmadılar. Bizi yakanları yaksın Allah’ım” dedi. 

ALTISI ASKER, İKİSİ POLİS, İKİSİ SİVİL 

Malatya Valisi Aydın Baruş, 13 kişiden 10’unun kimliklerinin belirlendiğini, üç kişinin kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Baruş “Otopsilerin sonuçlarına göre evlatlarımızın yakın mesafeden ateş edilmek suretiyle 12’sinin baş bölgesinde, birinin de göğüs bölgesinde mermi giriş çıkışı olduğu tespit edilmiştir. Terör örgütünün, evlatlarımızın bombalı saldırıcı sonucunda şehit olduğuna yönelik söylentileri tamamen yalan ve alçakça bir provokasyondur” dedi. Kimliği belirlenen şehitlerin 6’sı asker, ikisi polis, ikisi ise sivil vatandaş.  

13 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır-Bingöl karayolunda yolcu otobüsünden indirilerek alıkonulan Hava Savunma Uzman Çavuş Hüseyin Sarı  

28 Temmuz 2015 tarihinde izinli gittiği Erzurum’dan ailesi ile birlikte dönerken Diyarbakır Lİce-Bingöl yol ayrımında alıkonulan Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Sedat Yabalak 

18 Eylül 2015 tarihinde Tunceli-Erzincan karayolunda alıkonulan Rize İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Astsubay Çavuş Semih Özbey 

2 Ekim 2015 tarihinde Ağrı’daki birliğine katılmak üzere yola çıkan ve Tunceli-Pülümür karayolunda alıkonulan Tankçı Er Adil Kabaklı 

24 Temmuz 2016 tarihinde Lice’de alıkonulan İstanbul Emniyet’inde görevli polis memuru Vedat Kaya 

15 Ağustos 2015’te Diyarbakır’da alıkonulan Jandarma Er Süleyman Sungur 

21 Eylül 2016’da Hakkari Çukurca karayolunda alıkonulan Uzman Erbaş Mevlüt Kahveci 

2 Ekim 2015’te Tunceli Pülümür’de alıkonulan Topçu Er Müslüm Altıntaş 

Adıyaman nüfusuna kayıtlı Aydın Köse 

Samsun nüfusuna kayıtlı Muhammet Salih Kanca. 

MUHALEFET AKIBETLERİNİ SORMUŞTU 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 2019’da TBMM’de yaptığı konuşmada “12 asker ve polis, 2 MİT görevlisi dört yıldır PKK’nın elinde. Hatta sizin genel başkanlarınızı koruyan o polis memurları var ya, onların mesai arkadaşları şu anda PKK’nin elinde” demişti.  

CHP İzmir milletvekili Murat Bakan da 2016 yılından beri söz konusu asker ve polislerle ilgili biri 4 gün önce olmak üzere TBMM’ye 6 soru önergesi verdiğini, basın toplantısı düzenlediğini belirterek “Boş naraları bir kenara bırakın da yıllardır niçin hiçbir şey yapmadınız bunun hesabını verin. Yıllardır ailelerle birlikte bağırıyoruz. Neredeydiniz? Semih Özbey’in babasıyla defalarca görüştük. Böyle sonuçlanmamalıydı. İçim yanıyor, yüreğim kan ağlıyor” dedi. 

MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Gara bölgesinde hain terör örgütü tarafından kaçırılan ve alçakça şehit edilen masum vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: PKK terör örgütü tarafından Gara‘da şehit edilen 13 sivil vatandaşımıza yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Türk milletinin başı sağ olsun. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Gara’da alçakça bir saldırıyla şehit edilen 13 sivil vatandaşımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Sivilleri dahi hedef alan hain terör örgütü PKK’yı şiddetle lanetliyorum. 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Teröre lanet olsun. Hain terör örgütü tarafından kaçırılarak, alıkonuldukları mağarada şehit edilen masum sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Kahrolsun PKK. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Alıkonulan 13 vatandaşımızın Gara‘daki terör eyleminde PKK tarafından şehit edildiğini derin bir üzüntüyle öğrendim. Vatandaşlarımıza Allah‘tan rahmet, ailelerine sabır, tüm milletimize başsağlığı diliyorum. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Mağara katliamının PKK terör örgütü ve destekçilerinin hesaba çekilmesi için bir yol ağzı, karar ve kader anı olduğuna inanıyorum. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Dünya sessiz. Bu sessizlik, utanç verici bir suç ortaklığıdır ama biz sessiz kalmayacağız. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Murat Karayılan’ı yakalayıp bin parçaya bölmezsek bu millet ve şehitlerimiz yüzümüze tükürsün. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN