Maske PTT'ye takıldı

Maske PTT'ye takıldı

Türkiye’de maske kullanımı zorunlu olduktan sonra Ticaret Bakanı “maske tanzim satışı” yapılacağını açıkladı. Ardından Cumhurbaşkanı “Satış yasak, devlet dağıtacak” dedi. Ancak PTT’nin sitesi çökünce dağıtım süreci belirsizliğe girdi. Marketlerde ve eczanelerde de satış durdurulunca vatandaşın kafası karıştı.

Koronavirüsün yayılmasına karşı Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı önemli araçlardan biri de de hijyenik maske. Ancak uzmanlar da bu konuda pek uzlaşamadı. Bir kısmı sadece hastalar tarafından kullanılmasının doğru olduğunu savunurken bir kısmı herkesin kullanması virüsün yayılmasını engelleyeceğini ifade etti. Türkiye’de de maske kullanımıyla ilgili ilk resmi açıklama 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Uzmanların en büyük risk gurubunda dediği 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar için ekstra önlemler alınmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bilim Kurulu’nun önerisiyle 65 yaş üzerindeki tüm yaşlılara koruyucu maske ve kolonya dağıtılacağını açıkladı. Ancak bir kaç gün sonra durumun ciddileşmesi üzerine yine Bilim Kurulu tavsiyesi sonrası 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi. Ancak vaad edilen ücretsiz maske ve kolonya dağıtımı bir türlü yapılmadı.

Süreç ilerlerken Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan vatandaşların daha hızlı ulaşması için belli noktalarda tanzim yoluyla maske satacaklarını duyurdu. Talep yoğunluğu nedeniyle maske bulamayan vatandaşlar bu açıklamaya tepki gösterdi. Ancak bu adım da atılmadı ve virüs bir yandan yayılmayı sürdürdü bir yandan da can almaya devam etti. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 Nisan’da parayla maske satışının yasaklandığını duyurdu. Ardından da PTT sitesi üzerinden ücretsiz haftada kişi başı 5 maske siparişinin alındığına dair duyuru yaptı. Ancak site yoğun talep nedeniyle çöktü. PTT oluşan sorun sonrası sitesinden sipariş vermek isteyen vatandaşları e-Devlet sitemine yönlendirdi. Ancak buraya yönelen vatandaşlar siparişin nasıl vereceği konusunda bilgilendirilmedikleri için sorunlar yaşamaya başladı.

Bütün bu gelişmeler sonrası sosyal medya üzerinden pek çok vatandaş tepkisini dile getirdi. Kimi attığı mesajlarda aile büyüklerine henüz maske ulaştırılmadığını söylerken kimi de PTTAVM üzerinden verdikleri siparişlerin ne zaman geleceğini sordu. Virüsün her saat daha da yayıldığı bu kritik süreçte maske gibi önemli bir aracın vatandaşlara ulaştırılmaması sürecin sisteme ve bürokrasiye takıldığı yorumlarına neden oldu. tepkiler giderek büyümeye devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vaad ettiği ücretsiz maske ve kolonyalar 20 gün sonra mahalle bekçileri aracılığıyla 65 yaş üstü vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.

Öte yandan maske dağıtımı yapacak olan PTT personelinin sayısının maske ulaştırılacak hane sayısına göre oldukça az olması maske dağıtımının faydadan çok zarar getirebileceği tepkilerine de neden oluyor. PTT işçileriyle ilgili CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu‘nun sorularını yanıtlayan KESK’e bağlı Haber-Sen 4 No’lu Şube Başkanı Gülseren Güngördü “PTT genel olarak çok muazzam bir personel eksikliği ile çalışan kurum. 43 bine yakın personelimiz var. Bunların 14 bini dağıtıcı. Bunların yanında izne ayrılanlar ve karantinaya alınlar var maalesef. TÜİK verilerine göre 25 milyon hanemiz bulunmakta. Bunların hepsine 14 bin dağıtıcı ile maskelerin dağıtımı hem büyük bir sıkıntı hem de virüsün yayılmasını arttıracak. Çünkü bir kişi sadece bir eve gitmeyecek 60 eve gidecek. Milyonlarca maskenin 14 bin tane dağıtıcı ile dağıtılması neredeyse imkânsızdır” dedi.

Her eve maske dağıtımının PTT tarafından gerçekleştirilmesi yönündeki kararın kargo çalışanları ve toplum sağlığı açısından riskli olduğunu belirten Kaftancıoğlu “Bulaşmayı engellemek için maske dağıtıyoruz ancak maskenin dağıtım şekli bulaşmayı arttıracak. Bu, yapılan çoğu iş gibi düşünülmeden, plansız, programsız hayata geçirilen bir uygulama olmasından kaynaklı. Maske zorunluluğu getirildiğinde aslında böyle bir durum düşünülmemişti” diye konuştu.

‘MEDİKALCİLERİN KAFASI KARIŞIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maske satışıyla ilgili aldığı kararla ilgili konuşan medikalciler, maske satışını durdurduklarını, üreticiden maske alamadıklarını aracılardan aldıklarını ve fiyatların farklı noktalara çekildiğini söyledi. Konuyla ilgili büyük bir belirsizliğin olduğuna dikkat çeken Medikalci Yusuf Cengiz ‘’ Biz aracıdan alırken bir gecede maske fiyatları 75 kuruş arttı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir açıklama yaptı ve önceden verdikleri fiyatın yarısına teklifte bulunuyorlar şimdi Talep var ancak satamıyoruz’’ dedi.

65 YAŞ ÜSTÜNE KOLONYA DAĞITIMI BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 65 yaş üstü vatandaşlara kolonya ve maske dağıtılacağını açıklmasından 20 gün sonra bekçiler dağıtıma başladı. Dağıtılan paketlerde maske ve kolonyanın yanı sıra Cumhurbaşkanı’nın mektubu da yer aldı. Mektupta, “Sizlerden ricam, bu salgın tehdidi ortadan kalkana kadar evlerinizde kalmanız, kesinlikte dışarıya çıkmamanızdır. Sizleri bu salgından koruyabilmemizin en etkili yolu budur” ifadeleri yer alıyor.

KARANTİNADAN TAHLİYELER DEVAM EDİYOR

Korona virüs tedbirleri kapsamında 24 Mart tarihinde yurt dışından Sakarya’ya getirilerek KYK yurtlarında karantinada tutulan 100’ü kaymakam adayı toplamda 658 vatandaşın tahliye işlemleri başladı. Ulusal pandemi olan korona virüs tedbirleri kapsamında yurt dışında bulunan öğrenci, tır şoförü, kaymakam ve ailelerinin içlerinde bulunduğu toplam bin 885 vatandaş Sakarya’ya getirilerek bulunan Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlarda 23 Mart 2020 tarihinden itibaren karantina altına alınmıştı. 14 günlük gözlem süreçleri biten 100’ü kaymakam adayı olmak üzere toplamda 658 vatandaşın tahliye işlemlerine başlanıldı. Sosyal mesafeyi korumak amaçlı vatandaşlar yurtlardan tek tek çıkartılarak otobüslere bindirildi. Valisi Ahmet Hamdi Nayir Bu dönemde bin 885 kişinin yurtlarda misafir ettiklerini ve bu hafta içerisinde bin 769 kişinin evlerine gönderileceği bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN