Merkez’in kötü gün parası için kanun çıkıyor

Merkez’in kötü gün parası için kanun çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Merkez Bankası’nın Türk lirası olarak tutulan ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme meclise geliyor. TCMB’nin zor durumlarda kullanmak için kenarda tutulan para böylece, Hazine’nin olacak. Ekonomistler ise bunu para basmak olarak yorumluyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçenin daha fazla bozulmaması için Merkez Bankası’nın 40 milyar liralık ihtiyat akçesini Hazine’ye yönlendireceği Mayıs 2019’da gündeme geldi. Ekonomistler o dönemde duruma tepki göstererek, bunun para basılması anlamına geldiğini ifade etti. Öngörülemeyen durumlara karşılık, kârdan ayrılan para niteliği taşıyan ‘ihtiyat akçesi’, yeniden piyasaların gündeminde. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında (TCMB) Türk lirası olarak tutulan ‘yedek akçe’nin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) geliyor. Edinilen bilgilere göre, söz konusu düzenlemede TCMB Kanunu’nun 60’ıncı maddesinin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre mevcut maddenin bankanın yıllık safi karının yüzde 20’sinin yedek akçeye ayrıldığını belirten ‘a’ fıkrası kaldırılıyor. Bununla birlikte ilgili maddeye “Son yıl karından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara katılarak dağıtılabilir” ibaresinin eklenmesi öngörülüyor.

Düzenlemenin Meclis’ten geçmesi halinde bankanın yıllık net kârı şu şekilde dağıtılacak: “Hisse senetlerinin nominal değeri üzerinden yüzde 6’sı ilk kar hissesi olarak hissedarlara, bu yüzdeler tutarının düşmesinden sonra kalan miktarın en çok yüzde 5’i, iki aylık maaş tutarını geçmemek üzere banka mensuplarına ve yüzde 10’u ihtiyat akçesine, hisse senetlerinin nominal değeri üzerinden Genel Kurul kararıyla en çok yüzde 6 nispetinde ikinci kar hissesi olarak hissedarlara, bu dağıtımdan sonra kalan bakiye Hazineye verilir.”

Öte yandan son yıl karından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara katılarak dağıtılabilecek. Merkez Bankasının yıllık net karının dağıtımını düzenleyen 60’ıncı madde daha önce “Yüzde 20’si ihtiyat akçesine, hisse senetlerinin nominal değeri üzerinden yüzde 6’sı ilk kar hissesi olarak hissedarlara, bu yüzdeler tutarının düşmesinden sonra kalan miktarın en çok yüzde 5’i, iki aylık maaş tutarını geçmemek üzere banka mensuplarına ve yüzde 10’u fevkalade ihtiyat akçesine, hisse senetlerinin nominal değeri üzerinden Genel Kurul kararıyla en çok yüzde 6 nispetinde ikinci kar hissesi olarak hissedarlara, bu dağıtımdan sonra kalan bakiye Hazineye verilir” şeklindeydi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN