Mersin'de Tarım ve Hayvancılığa destek devam ediyor

Mersin'de Tarım ve Hayvancılığa destek devam ediyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yeni yılın ilk gününde Kanal 33 canlı yayınında ‘Ahmet Özdemir ile Gündem’ programına konuk oldu. 2020 yılında hayata geçirdikleri çalışmaları ve 2021 projelerini anlatan Seçer, çalışmalarında parayı ekonomik ve akılcı kullandıklarını vurguladı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 2021 yılının ilk gününde Kanal 33 canlı yayınında ‘Ahmet Özdemir ile Gündem’ programının konuğu oldu. 2020 yılında hayata geçirdikleri çalışmaları anlatan Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarım, kadın istihdamı, çevre dostu projelerinin yanı sıra MESKİ bünyesinde yürütülen çalışmalara dair açıklamalarda da bulundu.

Pandemide önemi bir kez daha ortaya çıkan tarıma ilişkin gerçekleştirdikleri projeleri anlatan Başkan Seçer, sadece bitkisel üretim değil hayvancılık için de yeni projeler geliştirdiklerini söyledi. ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinin bu yönde hayata geçirilen 5 yıllık önemli bir proje olduğunu belirten Seçer, “60 ailemize toplamda 1500 hayvan dağıttık. Yaklaşık olarak 27 kadın üretici toplam 60 üreticiye bu küçükbaş hayvanları dağıttık. Bunlar damızlık hayvanlar, çok önemsiyorum bu projeyi. 5 yıl sonunda Mersin’e bu bölge dokusuna uygun 7 bin 500 damızlık popülasyon katılmış olacak” diye konuştu.

'KAZ ÜRETİMİNİ MERSİN'DE GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ'

Yeni bir hayvancılık projesini daha hayata geçirmek istediklerini anlatan Seçer, “Kaz üretimini Mersin’de geliştirmek istiyoruz. Bu yıl için 100 aileye 100 kaz projesi başlattık. Çeşitler de seçildi, bölgeye uygun, randıman verebilen. Bunun üretiminden pazarlanmasına kadar her türlü çalışmayı yaptı arkadaşlarımız. Bu 3 yıllık bir proje olacak. Şimdilik her yıl yine 100 aileye bunun dağıtımını yapacağız ve takip edeceğiz. Ardından da bunların alımını gerçekleştirip pazarlamasını yapacağız. Bütün bu çalışmalar hayvancılık adına bölgede kanatlı, küçükbaş, büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi bakımından önemli. Büyükbaş hayvan yetiştiricilerini de unutmadık. 2020 yılı içerisinde tohum desteği verdik, yemlik bitki tohum desteği. 2021 yılı içerisinde de yine büyükbaş hayvan üreticilerine kaba yem desteği sağlayacağız. Hayvancılığı bu bölgede geliştirme adına belediyemizin üzerine düşen görevleri yerine getireceğiz” dedi.

'TARIM BİZİM İÇİN ÖNEMLİ'

Fide, fidan dağıtımlarının devam edeceğini de söyleyen Seçer, şunları söyledi:

“2020 yılında avakado, nergis soğanı, incir fidanı, zeytin fidanı, lavanta fidesi bunların dağıtımını gerçekleştirdik. 2021’de de bunlar devam ediyor. Kekik, nane, biberiye gibi yine tıbbi aromatik bazı bitkileri de ilave edeceğiz. 2021 yılı için mango, ejder meyvesi, papaya, goji beryy ve diğer tropikal meyvelerin çalışmalarını yaptık. Bu yıl bunların dağıtımını da gerçekleştireceğiz. Yerel ürünlerimize de sahip çıkıyoruz. Silifke Balandız’da sarı buğday üretimini yapmıştık. Ata tohumu ürününü aldı Mersinden Kadın Kooperatifi. Bunları değerlendirdiler, bulgur yaptılar, gerçekten yok satıyor. Tabii ki böyle atalık tohumlara, kimyasal kullanılmadan yapılan temiz üretimlere ilgi var. Bu yıl da Gülnar’da ata tohum çalışmalarımız nohut da olacak. Seracılarımızı unutmuyoruz. Daha yoğun olan Kazanlı, Adanalıoğlu, Karacailyas bu bölgelerde sera üretiminin olduğu bölgelerde sera naylonu desteğimiz olacak. Tabi bunlar küçük çiftçi. Bizim hedef kitlemiz aile çiftçileri, küçük çiftçiler, yoksul çiftçiler o da üç yıllık bir proje olacak. Domates üreticileri için de sera ipi dağıtımı desteğimiz olacak. Tarım bizim için önemli.”

'HAL GELİRİMİZ 32 MİLYON 288 BİN LİRAYA ÇIKTI'

Yaptıkları çalışmalar ve etkin denetimlerle hal gelirlerinde ciddi bir artış sağladıklarına da değinen Başkan Seçer, şunları söyledi:

“2018’de yani bizim dönemimizden önce bir yıllık hal gelirimiz 13 milyon 724 bin TL. 2019 bizim yönetimle beraber bu rakam 19 milyon 990’a çıkmış. 2020 sonu 31 Aralık itibari ile 32 milyon 288 bin TL’ye çıkmış. Burada adaletsizliği, giriş çıkışları kontrol altına alıyorsunuz. Bunu yaparken hallere de en iyi fiziksel koşulları sağlamak zorundayız. Temiz olması lazım, kullanılabilir olması lazım. Orada hal esnafının taleplerine belediyemizin kulak vermesi lazım, onlara rahat bir çalışma ortamı sağlamamız lazım. Bunları da yapıyoruz. İyi bir iletişimimiz var. Hem Mersin Toptancı Hali ile hem de Tarsus ile. Bunlar önemli iki halimiz. Anamur son derece önemli, Bozyazı önemli. Çok önemli katma değeri yüksek ürünler yetişiyor. Bunların satış bedelleri, yüksek vergi gelirleri, Erdemli ve Silifke yine böyle. Erdemli’de yarım kalan bir hal kompleksi var. Orada bir arsa sorunu vardı Erdemli Belediyesi ile mutabakatı sağladık. İşlemler de bitti. Önümüzdeki bir hafta, on gün içerisinde yarım kalan inşaatın ihalesine çıkıyoruz. Çok kısa süre içerisinde de bitecek, modern bir hale kavuşacak Erdemli. Silifke’de böyle bir sorunumuz yok yeni bir hal var orada bazı esnaflarımızın buraya nakli söz konusu oldu Bozyazı ve Anamur halleri projelerini arkadaşlarımız çalıştılar, bitirdiler.”

'ÇEVREYİ KİRLETENLERE ÇOK YÜKSEK CEZALAR KESİYORUZ'

Başkan Seçer, Bozyazı’da  Anamur’u ve Aydıncık’ı da ilgilendiren düzenli katı atık depolama alanı yaratmak için uzun vadeli bir proje arayışı içerisinde olduklarını ve bunun da ilk adımlarını attıklarını belirterek, “Pandemi ve diğer bürokratik gecikmeler, sıkıntılar işimizi engelledi. Umut ediyorum kısa süre içerisinde de bunu çözeceğiz. Çevrede, deniz kirliliği ile ilgili bizim koordinatlarımız içerisinde bizim de denetim alanlarımız sınırlı. Çevre Bakanlığı’na bölgenin tamamının denetimini bize verin, dedik. Limandan dolayı çok sayıda gemi geliyor, çevreyi kirletiyor, bir sıkı denetim yapalım ki kendi koordinatlarımız içerisinde çok sıkı denetim yapıyoruz. Çok yüksek cezalar kesiyoruz. Herhalde 50 milyona yaklaştı. Bu işimizi ciddi yaptığımızı gösteren bir durum” diye konuştu.

'MESKİ 31 NOKTADA AKTİF ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR'

MESKİ’nin sürdürdüğü çalışmalar hakkında da bilgiler sunan Seçer, şu an toplamda 31 noktada aktif çalışma yürütüldüğünü söyledi. MESKİ’nin çalışma yaptığı noktaları tek tek anlatan Seçer, açıklamasının devamında çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Her taraf şantiye gibi. Yolu da bunun içerisine kattığınız zaman aşağı yukarı 60, 70 noktada her tarafta bir çalışma söz konusu. Çay’da, Çilek’te bir içme suyu şebeke çalışması var. Yine Tömük, Kargıpınarı’nda da büyük bir içme suyu çalışması var. Elvanlı’da vardı bitmek üzere. Gülnar’da da önemli bir projemiz var. Biliyorsunuz İller Bankası kaynaklı orada da bazı sorunlar yaşanmıştı. Müteahhit işi bırakma durumundaydı, şimdi orayı çözüyoruz. Anamur’da da var. Belediye başkanları olarak gittik, hem ilçe belediye başkanı hem ben beraber İller Bankası’nda görüşmeler yaptık. Anamur’un belki de gelecek 100, 150 yıllık sorununu çözmüş olacağız. Yazın yaylalardaki içme suyu sorununa da bir gönderme yapmak istiyorum. Pandeminin ardından yaz şartları, tabii ki yaz aylarında bu sorunu ayyuka çıkardı. Biz hemen tedbirleri aldık. Gözne, Ayva Gediği, Bekiralanı, Kepirli bu bölgeleri bir daha bu sorunları yaşatmaz hale getireceğiz dedik ve oranın çalışmalarını temmuz ayı içerisinde bitireceğiz. Şu anda depo inşaatı devam ediyor, terfi hattı yapılıyor. Onun ihalesine çıktık.”

'BİZİM İŞİMİZ HİZMET ETMEK'

Parayı ekonomik, akılcı bir şekilde kullanmak istediklerini söyleyen Seçer, 21 ayda çok önemli işler yaptıklarını söyledi. Seçer, “Bir taraftan engellerle mücadele, bir taraftan pandemi ile mücadele, bir taraftan da şehrin taleplerini karşılama mücadelesi. İyi niyetle çalıştık. Bizim için hafta sonu, gece gündüz ayrımı yok. Bizim kafamızın arkasında bir şey yok. Bizden kimse yolsuzluk, tüyü bitmemiş yetimin hakkına tenezzül etme gibi bir beklenti içerisinde böyle kenarda ağzını açıp beklemesin. Onlar avuçlarını yalarlar. Biz bu ülke için geldik, bu halk için geldik, hizmet için geldik. Çamur at izi kalsın zihniyeti, gereksiz polemiklerle kentin zamanını alma, kentin enerjisini almak, bu bizim işimiz değil. Bizim işimiz hizmet etmek” dedi.

'BÜROKRASİDE İŞLERİMİZ AĞIR YÜRÜYOR'

MESKİ’ye borçlanma aldığını fakat teminat mektubu alamadığı için borçlanmadan faydalanamadığını ifade eden Seçer, şu ifadelere yer verdi:

“Bürokraside işlerimiz ağır yürüyor. Bakın kaç haftadır alnımın damarı çatladı. Bitüm alacağım. Yol yapıyorum Türk Petrol A.Ş.’den alıyorum. Piyasadan alıp kalitesiz bitüm almayayım diye devlet kurumundan alıyorum. Bana diyor ki Türk Petrol A.Ş. ‘Bana teminat mektubu ver, ben senden bunun parasını peşin almayayım. 12 ay sana imkan sağlayayım.’ İller Bankası’ndan haftalardır bize niye bu eziyeti çektiriyorsunuz.  Bu bitümü biz yiyecek miyiz? Cebimize mi koyacağız? Bu memlekete hizmet olarak yapacağız, yazık değil mi bizlere. Bu kimin parası, bu halkın parası. Borçlanacaksınız, teminat mektubu alamıyorsunuz, düne kadar dayandım. Bu konuları kamuoyuyla da paylaşmadım. Geçtiğimiz dönem MESKİ’ye borçlanma vermediler hatırlayın. Ben Meclis’e tekrar getirdim, ısrar kararı aldım. Cumhur İttifakı 40’ı bulamadı ve ben borçlanmayı geçirdim ama borçlanmadan faydalanamadım. Bir banka teminat mektubu olmadan bana küçük bir miktar kredi açtı ama diğerleri İller Bankası’ndan benden teminat mektubu istedi. Şu ana kadar alamadım. Yani burayı aşıyorsunuz, Meclis’i aşıyorsunuz devletin kurumunu aşamıyorsunuz. Öbür tarafta işler yürümüyor ama bunlar bizi bıktırmayacak. Tamam kenti germeyelim, iyi olalım hay hay, hiçbir lafımız yok ama bir uçtan da işlerimiz süratle gitsin. Bürokrasi bize yardımcı olsun. Ben teminat mektubunu kimin için istiyorum, bir yerden bir kredi istiyorsam kimin için istiyorum? Borçlanma istiyorsam kimin için istiyorum, bu kent için bu kente hizmet için.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN