Mete Yarar kimdir? Mesleği ne? KARAR yazarı Mete Yarar'ın biyografisi

Mete Yarar kimdir? Mesleği ne? KARAR yazarı Mete Yarar'ın biyografisi

Güvenlik politikaları alanında görüşleriyle bilinen Meter Yarar Kimdir? Karar gazetesinde köşe yazan Mete Yarar, kaç yaşında, uzmanlık alanı ve mesleği ne? İşte Afrin Harekatı, Fırat Kalkanı ve 'hendek terörü' döneminde yaptığı yorumlarla dikkat çeken Mete Yarar'ın biyografisi ve görüşleri...

Karar Gazetesi yazarı ve güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, özellikle Ortadoğu'daki gelişmeler, askeri konular, TSK'nın operasyonları konularında televizyon kanallarında ve gazetelerde yaptığı değerlendirmelerle biliniyor. Peki emekli asker olan Mete Yarar kimdir, kaç yaşındadır? Mete Yarar'ın uzmanlık alanı nedir? 

METE YARAR ASKER KÖKENLİ GÜVENLİK UZMANI

Mete Yarar, TSK'nın terörle mücadele operasyonları, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı (Afrin) Harekatı gibi sınır ötesi operasyonları gibi konularda görüşlerine sık sık başvurulan bir isim. Emekli asker olan Mete Yarar, güvenlik politikaları konularında medyanın görüşlerine başvurduğu yorumcular arasında ön plana çıkıyor. TSK'dan binbaşı rütmesiyle emekli olan Mete Yarar, daha sonra güvenlik politikaları konusunda uzmanlaştı. TSK'nın terörle mücadele operasyonlarını yakından takip etti ve Güneydoğu, Suriye, Kuzey Irak'ta saha çalışmaları ve gözlemler yaptı, belgeseller çekti. 

16 YIL TSK'DA GÖREV YAPTI

Mete Yarar'ın kısa biyografisi ise şöyle: Mete Yarar, 10 Nisan 1967 Samsun’da doğdu. 1988 yılında Kara Harp Okulu'ndan piyade teğmen olarak mezun olduktan sonra 16 yıl boyunca TSK'da görev yaptı. 10 yılı aşkın bir süre Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hizmet verdi, sınır ötesi operasyonlarda yer aldı. Terörle mücadele operasyonlarına katıldı. Son görev yeri olan Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan binbaşı rütbesi ile 2004 yılında emekliliğine 1,5 yıl kala kendi isteğiyle ayrıldı.

ORTADOĞU KONUSUNDA GÜVENLİK HİZMETİ VERİYOR

Askerlikten ayrıldıktan sonra kurduğu ilk şirkette Irak ile dış ticaret yapmaya başladı. Daha sonra kurduğu şirketinde ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerinde risk analizi hizmeti verdi. Bölgenin güvenliği, siyasi çalkantılar, savaş riski, iç karışıklarla ilgili analizler yaptı. 2004’ten beri özellikle Irak’ta şirket kuran ve o bölgede yatırım yapan hem uluslararası hem de ulusal birçok şirkete danışmanlık hizmeti veriyor. Yarar, özel sektörde lojistik, işletme ve basın-iletişim alanlarında da danışmanlık yapıyor. 

Mete Yarar'ın özellikle televizyon kanallarında ve gazetelerde yaptığı yorumlar ile tanındı. Sosyal medyada da analizleriyle adından söz ettiren Yarar, güvenlik politikları konusunda görüşlerine başvurulan isimler arasına girdi. 

METE YARAR'IN KİTAPLARI

Mete Yarar7ın 2015'te yayınlanan "60 Yıllık İttifakta Son Gün" adlı bir romanı ile 2016'da yayınlanan ve Güneydoğu'daki hendek terörüne karşı yapılan mücadeleyi anlattığı "Bu Delileri Bir Araya Getirmeyecektiniz" adlı bir inceleme kitabı bulunuyor. Ayrıca bir röportajında, Arap Baharı’nı, başlayacağı yerden nasıl olacağına kadar doğru tahmin eden 2020’ye kadar yaşanabilecek olayları ve yol haritasını yazdığı ama yayınlatmadığı 2006 tarihli bir kitabı da olduğunu açıklamıştır.

Mete Yarar, TSK'nın Afrin'deki terör yuvalanmasını temizlemek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili yaptığı yorumlarla da kamuyounun dikkatini çekti. Yarar bir röportajında şu değerlendirmeyi yapmıştı: 

TSK, AFRİN'İ EV EV BİLİYOR

Afrin operasyonu aylardan beri hazırlıkları yapılan bir operasyon. Sadece Türkiye değil terör örgütü de hazırlık yapıyordu. Özellikle yer altına iniyordu. Bölgeden geçen tren yollarını ve tünelleri kullanıyor. Bölgede bulunan mağaraları yollarla birbirine bağlıyor. Şehrin altını tünellerle ev ev birbirine bağladı. Maden ocaklarını silah ve mühimmat deposu haline getirdi.

Türkiye Afrin’i ev ev biliyor. 6-9 bin YPG’li olduğu belirtiliyor. Silah kullanan ise 3 bini geçmez benim tahminimce. Asıl güçlerini aşağıya doğru kaydırmış bulunuyorlar. Özellikle petrol ve su kaynaklarının olduğu bölgede daha kuvvetliler.

DÜNYADA BUNU YAPACAK ÜLKE SAYISI 5’İ GEÇMEZ

Mete Yarar, Afrin harekatının ilk günü TSK'nın hava operasyonunu ise şöyle değerlendirmişti:

72 uçağı kaldıracaksınız, havada tutacaksınız, havada tutarken herhangi bir saldırı olabileceği ihtimaline karşı da uyanık olacaksınız. Size biri füze atabilir. Bunlarla ilgili karıştırma yapacaksınız. Sırada dahilinde bütün hedefleri tek tek vuracaksınız. Havada 72 uçağı idare etmek bir maharet ister. Dünyada bu operasyonu yapabilecek ülke sayısı 5’i geçmez.

Daha önceki harekatlarda 100, 150 uçakla yapılan operasyonlar gördük. Ama bu Irak kadar büyük bir cephedeydi. Siz 4 bin kilometrekare bir alanda bunu yapıyorsunuz. 4 bin kilometrekare karada büyük bir rakamdır. Ama havada bu kadar hızlı yer değiştirebilen uçaklar için bu alan bir futbol sahasında herkesin tıka basa durması gibidir. 4 bin kilometrekare uçaklar için anormal kısıtlı bir alan.

Mete Yarar, KARAR TV için yaptığı yorumda da Afrin Harekatı'nda gelinen aşamayı değerlendirmişti: 

METE YARAR'IN EN ÇOK OKUNAN YAZILARI: 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN