Metin Topuz kimdir kaç yaşında ve nereli? FETÖ üyeliği suçlamasıyla 15 yıl hapis talebi

Metin Topuz kimdir kaç yaşında ve nereli? FETÖ üyeliği suçlamasıyla 15 yıl hapis talebi

FETÖ üyeliğinden tutuklanan ABD’ni İstanbul Başkonsolosluk çalışanı Metin Topuz ile ilgili son dakika gelişmesinin ardından ‘’Metin Topuz kimdir, kaç yaşında ve nereli?’’ soruları merak edilir oldu. Topuz için casusluktan ve FETÖ üyeliğinden soruşturma yürütülüyor…

FETÖ ile iltisaklı eski polis ve askerlerin dışında firari FETÖ’cü savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edildikten sonra tutuklanan ABD Başkonsolosluk çalışan Metin Topuz için 15 seneye kadar hapis cezası isteniyor. İşte Metin Topuz’un hayat hikâyesi…

METİN TOPUZ KİMDİR?

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı. Metin Topuz'un 1994’ten beri ABD ile ilişkili olduğu öğrenildi. Topuz'un ABD Adalet Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) mensubuymuş gibi operasyonlara girdiği belirtilmişti. Topuz, 17-25 Aralık operasyonlarını tezgâhladıkları gerekçesiyle tutuklanan emniyetçi Mahir Çakallı, Yakup Saygılı, Mehmet Akif Üner ve Nazmi Ardıç’la bağlantılı çıkmıştı. Topuz’un yine firari savcı Zekeriya Öz ile irtibatı olduğu kaydedilmişti.

Topuz'un DEA mensubuymuş gibi operasyonlara katıldığı fotoğraflar...

FETÖ ÜYELİĞİNDEN 15 SENE

FETÖ ile iltisaklı eski polis müdürleri ve askerlerin yanında firari eski savcı Zekeriya Öz'le irtibatı tespit edildiğinden ötürü tutuklanan Amerika Birleşik Devletleri'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Topuz'un, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 15 seneye dek hapis cezasına çarptırılması istendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, esasa ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı, mütalaasının hazır olduğunu belirterek mahkemeye sundu.

Mütalaada, tutuklu sanık Metin Topuz'un, FETÖ üyeliğ' suçundan 7,5 seneden 15 seneye dek hapisle cezalandırılması yönünde talep edildi.

Sanık Topuz'un, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme', 'hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek', 'verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve gizliliğin ihlali' suçlarından ise beraatine karar verilmesi talep edilen mütalaada, sanığın tutukluluğun devamına karar verilmesi istendi.

Sanık ve avukatların mütalaaya karşı beyanlarının alındığı duruşmaya, ara verildi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, yabancı uyruklu ve misyon görevlilerinin, Fetullahçu Terör Örgütü'nün 17-25 Aralık 2013 yılındaki yargısal darbe teşebbüsü ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda yargılanan eski askerler, polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatlarına ilişkin soruşturma başlatılmıştı

Bu çalışmanın ardından Amerika Birleşik Devletleri'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, eski polis müdürleri ve eski savcı Öz ile irtibatının ortaya çıkmasının ardından gözaltına alınmıştı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından 4 Ekim 2018 yılında İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğince 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'devletin güvenliği ya da iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliğinden itibaren gizli kalması gereken bilgileri, siyasal ya da askeri casusluk için temin etmek' ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından tutuklanan Topuz'un, 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve gizliliğin ihlali' suçlarından 20 yıldan 35 yıla kadar, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN