Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü tarihleri belli oldu

Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü tarihleri belli oldu

Müslümanların inancına göre peygamberlerin hayatı ile ilgili pek çok önemli olayın yaşandığı ve aşure tatlısının yapıldığı muharrem ayının bu sene ne zaman yapılacağı araştırılıyor. Peki Muharrem ayı ne zaman, bu ayda yapılacak ibadetler, okunacak dualar neler? İşte aradıklarınız…

Muharrem ayının ne zaman başlayıp ne zaman biteceği, milyonlarca Müslüman tarafından sorgulanıyor. Ağustos ayıyla beraber aşure günü tarihleri aramaları da internette hız kazandı. Bu yönde aradığınız tüm detaylar karar.com’da…

MUHARREM AYI NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan ‘Dini Günler Takvimi’nde yer alan bilgilere göre; Muharrem ayı bu yıl 31 Ağustos 2019 Hicri Yılbaşı ile başlıyor. Aşure günü de 9 Eylül 2019 Pazartesi gününe denk geliyor.

19-08/06/muharrem-ayii.jpg

MUHARREM AYININ FAZİLETİ

Muharrem ayı Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.S) tarafından Şehrullah (Allah’ın Ayı) olarak belirtilmiş, Cenabı Allah’ın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir ay olarak karşımıza çıkar.

Hicret, Muharrem ve Aşura “Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.S) Mekke’den Medine’ye hicretinin yapıldığı ve rahmet peygamberinin ‘Allah’ın ayı’ olarak betimlediği Muharrem ayı zamanı içerisinde idrak edilecek. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.S) Muharrem ayının faziletlerine değinmiş, Muharrem ayı içerisinde tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu ifade ederek, ashabına aşure gününde bir gün öncesi ya da sonrası ile beraber oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.S) Aşûre günü oruç tutmayı teşvik etmiş ve "Aşûre günün orucunun, bir önceki senenin günahlarına kefaret olmasını Allah’tan umarım" şeklinde buyurdu. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.S), hadiste "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir." Ancak, Hz. Peygamberin bildirdiğine göre yalnızca Aşûra günü değil, Muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

Aşûre günü oruç tutmanın faziletine ilişkin sahih hadisler bulunmasına karşılık, o günde hububat karşımı aş (aşûre) pişirmek, sadaka vermek, mescitleri ziyaret etmek ve kurban kesmek gibi fiiller hakkında sahih habere rastlanmamaktadır. Bununla birlikte, Müslüman Türklerin dînî halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşûre, aynı zamanda Muharremin onuncu günü başlamak üzere, daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşûre aşı, Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilmiş, “aşûre testisi” adı verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN