Naci Görür'den Bingöl depreminin ardından kritik uyarı

Naci Görür'den Bingöl depreminin ardından kritik uyarı

Bingöl'de meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "Varto batısında tekrarlanan her deprem dikkat çekici" dedi.

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı kritik uyarılara bir yenisini daha ekledi. Bingöl’de meydana gelen depreme değinen Görür, daha önce Erzincan ve Bingöl’de meydana gelen büyük depremleri hatırlatarak, “Varto batısında tekrarlanan her deprem dikkat çekici” dedi.  

Bingöl ile Karlıova arasında öğle saatlerinde 4,1 deprem olduğunu belirten Görür, şunları ifade etti:  

“Bu deprem benim tlf'daki bilgi sistemine düşmedi. Bu bölge ile ilgili size bilgi vereceğim.  

Burada 1939'da 7,9'luk Erzincan depremi oldu. Bu deprem Karlıova yönüne stres transfer etti. Bu 1949'da 7.1'lik Karlıova depremini tetikledi. Daha sonra aynı mekanizma ve tetiklemeyle 1966 Varto (6,6) ve 1971 Bingöl (6,7) depremleri oldu. 

“TEKRARLANAN HER DEPREM DİKKAT ÇEKİCİ” 

Ama Erzincan-Varto arasındaki Yedisu fayı kırılmadı. Bu fay blokları arasındaki sürtünme direnci fazla olmalı. Ama Varto batısında tekrarlanan her deprem dikkat çekici."

İZMİR DEPREMİ SONRASI DA UYARDI 

Görür, İzmir’de meydana gelen depremin ardından da kritik uyarılarda bulundu. 

 Depremin faylara stres transfer ettiğini belirten Görür, şunları söyledi:  "Kuşadası Körfezinde D-B uzanımlı normal fayda oluşan 6.9 büyüklüğündeki deprem çok büyük ihtimalle İzmir Yarımadasında KD-GB uzanımlı faylara (ör: Gülbahçe, Seferihisar ve Tuzla) stres transfer ederek bu fayları yüklemiş olabilir. Bölgeden aldığım haberlere göre bu fayların yakındaki jeotermal kuyularının sıcaklık ve debilerinde farklılık var. Bu da etkileşimin bir kanıtı olarak görülebilir.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN