Narsizm nedir? Narsist ne demektir, kimlere denir?

Narsizm nedir? Narsist ne demektir, kimlere denir?

Kişinin kendine duyduğu beğeni ve sevgiyi abarttığı durumu ifade eden narsizim, kişinin eğitim, iş ve özel yaşamında sorunlara neden olur. Ancak, narsist kişiler, bu durumun kendinden kaynaklandığını kabul etmezler…

Adını, Antik Yunan mitolojisinde, Narkissos adındaki gencin, gölde gördüğü kendi yansımasına aşık olmasından alan narsizim, kişide başkalarından beklediği davranışları görememesinden dolayı olumsuz duygulara neden olurken, çevresindeki kişilerin de olumsuz etkilenmesine, bu nedenle de ilişkilerinin bozulmasına yol açar…

NARSİZİM NE DEMEK? TDK SÖZLÜKTEKİ ANLAMI

Günlük hayatta sıkça kullanılan narsizim kelimesi TDK’de özseverlik olarak tanımlanmaktadır.

NARSİST NE DEMEK?

Narsist kelimesinin TDK’deki karşılığı ‘özsever’dir ve kendini beğenmişlik anlamını taşır. Narsistlik, halk arasında ise genellikle kişinin kendini çok beğenmesi ve sevmesi olarak ifade edilir.

NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Narsisistik kişilik bozukluğu, kendi önemlerine dair şişkin bir duyguya sahip oldukları, aşırı dikkat ve hayranlığa derin bir ihtiyaç duydukları, sorunlu ilişkiler ve başkalarına karşı empati eksikliğinin olduğu zihinsel bir durumdur. Ancak bu aşırı güven maskesinin arkasında, en ufak bir eleştiriye karşı savunmasız olan kırılgan bir özgüven yatıyor.

Narsistik bir kişilik bozukluğu, ilişkiler, iş, okul veya mali işler gibi hayatın birçok alanında sorunlara neden olur. Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler, hak ettiklerine inandıkları özel iyilikler veya hayranlık görmedikleri zaman genellikle mutsuz ve hayal kırıklığına uğrayabilirler. İlişkilerini tatmin edici bulmayabilirler ve diğerleri etraflarında olmaktan hoşlanmayabilirler.

narsisizm-nedir-narsist-ne-demektir-kimlere-denirr.jpg

BİRİNCİL NARSİZİM NEDİR?

Psikanalitik teoride, bebeğin libidosunun çevre veya nesnelerden ziyade kendi bedenine ve doyumuna yönelik olduğu en eski narsizim türüdür. Bu aşamada çocuk, her şeye kadir olma duygusundan kaynaklanan narsistik bir ego ideali oluşturur.

NARSİZİM TESTİ NASIL YAPILIR?

Narsizim testi, her ne kadar pek çok internet sitesinde yapılıyor olsa da bu değerler, uzman psikologlar tarafından yapılan değerlendirmelerle aynı anlamı taşımaz. Bu yüzden testler uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Bununla birlikte, narsizim testinde kişinin toplum içinde sergilediği davranışlar ve ihtiyaç duyduğu duygusal ihtiyaçları gösteren sorulardan oluşur.

NARSİSTİK PATİNAJ NEDİR?

Narsistik patinaj, kendini aşk derecesinde seven ve büyük gören narsist kişilerin gösterdiği bir davranış türüdür. Bu durumda kişi, yaptığı hatayı gururuna yediremez. Nefsine ağır gelen durum karşısında kişi, zekasını kullanarak hatasını düzeltme yoluna gider, yanlışını itiraf edemez ve hatanın başkalarından kaynaklandığını ileri sürer.

NARSİSTİK SAYI NEDİR?

Narsistik sayı, genellikle matematik alanında kullanılır. n haneli bir sayının basamaklarının n’ inci üstlerinin toplamı, sayının kendisine eşit olan sayılara narsistik sayı denir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN