NATO'dan Türkiye açıklaması: İki konuda görüş ayrılığı içindeyiz

NATO'dan Türkiye açıklaması: İki konuda görüş ayrılığı içindeyiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’yle S-400 ve Doğu Akdeniz meselesinde ciddi görüş ayrılıkları olduğunu dile getirirken, NATO ittifakının anlaşmazlıkları çözmek için önemli bir platform olduğunu belirtti.

KARAR/DIŞ HABERLER

Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Rusya savunma sistemi S-400’ü satın alma kararını ve Doğu Akdeniz meselesinde ciddi endişeleri olduğunu söyledi.

Bu anlaşmazlıkların yanında, Türkiye’deki demokratik haklar konusunda ciddi ihtilaflar olduğunu belirten Stoltenberg, “Ancak, NATO’nun, en azından bu meseleleri tartışmak, gündeme getirmek ve ciddi münazaralar ve müzakereler yürütmek için önemli bir platform ihtiyacını karşılayabileceğine inanıyorum” dedi.

ÇİN VE RUSYA’NIN YÜKSELİŞİNE KARŞI TRANSATLANTİK ORTAKLIĞI

Avrupa Parlamentosu'nun Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin toplantısına katılarak milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, büyüyen Çin ve Rusya’ya karşı Kuzey Amerika ve Avrupa’nın birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtirken, NATO’ya yönelik tehditlerin "Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı tavrı, terörizm, gelişmiş siber saldırılar, yıkıcı teknolojiler, Çin'in yükselişi ve iklim değişikliğinin etkileri” olduğunu söyledi.

Ne Avrupa’nın ne de Kuzey Amerika’nın tek başına bu tehditlerle başa çıkamayacağını söyleyen Stoltenberg, “… ancak ikisi birlikte bunu yapabilir” dedi.

Stoltenberg, ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO arasında daha güçlü bir iş birliği kurulması gerektiğini vurgulayarak, bu iş birliğinin Avrupa’nın güvenliği için son derece önemli olduğunu söyledi.

‘ÇİN’LE ORTAK DEĞERLERİ PAYLAŞMIYORUZ’

Çin’i hasım olarak görmediklerini, ancak otoriter rejiminin Avrupa değerleriyle bağdaşmadığını söyleyen Stoltenberg, ülkenin ikinci büyük savunma bütçesine sahip olduğunu hatırlatarak, "Avrupa da Kuzey Amerika da tek başına yeterince büyük değiller ama birlikte dünyanın gayrisafi milli hasılalarının ve askeri gücünün yüzde 50'sine sahipler. Çin'in yükselişi söz konusu olduğunda birlikte durmanın önemi görülüyor” dedi.

‘NATO’YA KARŞI BİR TEHDİT YOK’

NATO’nun varlığını öne sürerek herhangi bir NATO ülkesine karşı saldırıya ihtimal vermediğini söyleyen Stoltenberg, Rusya’nın NATO ülkesi olmayan Gürcistan ve Ukrayna’ya karşı askeri güç kullandığını hatırlattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN