Nesli tehlike altındaki kuşlar için ölüm kararı

Nesli tehlike altındaki kuşlar için ölüm kararı

Merkez Av Komisyonu, dün yaptığı toplantıda nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avlanmasına izin verdi. Karar, doğaseverlerin tepkisini çekti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK), 2020- 2021 av sezonunda avlanmasına izin verilecek kuş türleri ve kotaları belirledi.

Toplantıda, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Liste türleri arasında yer alan ve nesilleri dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patkaların avlanmasına izin verdi. Karar doğa severler tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

'BU YANLIŞ KARAR UTANÇ VERİCİ'

Nesli tehlike altındaki kuşlar için bir araya gelen 28 hak savunucusu kurum adına ortak yazılı açıklama yapan Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, kararanı şöyle eleştirdi:

“Görevlerinden biri korunması gereken canlıları belirlemek olan Merkez Av Komisyonu, bilimsel verileri göz ardı ederek karar alıyor. Yayınladığımız raporlarla, tehlike altındaki kuşların niçin avlanmaması gerektiğini defalarca ortaya koyduk. Bu raporları ilgililerle paylaştık. Tüm bunlara rağmen alınan bu yanlış karar, hem Türkiye doğası, hem de Türkiye’deki doğa koruma çalışmaları açısından utanç verici. Türkiye taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 6. ve 8. maddeleri uyarınca nesli tehlike altındaki türleri korumayı taahhüt etmiştir. Anayasa’nın 90. Maddesi’ne göre imzacı olduğumuz uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir.

Merkez Av Komisyonu, aldığı bu kararla tarihi bir yanlışın altına imza atmış ve Anayasa’ya aykırı hareket ederek nesli tehlike altındaki üveyik ve elmabaş patka kuşlarının avlanmasına izin vermiştir. Bu yanlış kararın sebeplerinden biri Merkez Av Komisyonu’nun yapısıdır. Komisyonun 21 üyesinden 9’u avcı, 1’i avlak sahibi, 1’i Atıcılık ve Avcılık Federasyonu, 1’i ise çalışma alanı belirlenmemiş bir sivil toplum kuruluşu. Yani Merkez Av Komisyonu’nun çoğunluğu avcılardan oluşuyor. Üstelik komisyona konunun uzmanı hiçbir bilim insanı dahil edilmiyor. Türkiye doğası ve doğa koruma çalışmaları için alınacak kararların doğadan yana olabilmesi için komisyonun yapısındaki bu aksaklığın giderilmesi gerekiyor. Nesli tehlike altındaki üveyik ve elmabaş patkanın koruma altına alınmasını isteyen doğa koruma kuruluşları ve bireyler olarak, kendilerini savunma imkanı olmayan canlıların sesi olduk. Yok etme, yaşat diyerek konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Alınan bu yanlış karardan ivedilikle dönülmesi için karara itiraz edeceğiz. Çünkü bir canlı türünün yok olması, doğamızın yok olmasıdır.”

‘NÜFUSLARI AZALIYOR’

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) verilerine göre, üveyik nüfusu son 40 senede yüzde 78, elmabaş patka nüfusu ise son 20 yılda yüzde 50 gibi çok büyük bir oranda azaldı. Her iki tür de dünya ölçeğinde korunması gereken türler arasında yer alıyor. Konuya dikkat çekmek ve nesli tehlike altındaki kuşların avının yasaklanması amacıyla bir araya gelen 28 kurum, 2020-2021 av sezonunda, bir avcının, bir av gününde 3 üveyik Streptopelia turtur, 2 elmabaş patka Aythya ferina vurmasına izin verildiği görüşünde.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN