Nitelikli Anadolu liseleri taban puanları 2020 | LGS Anadolu liseleri yüzdelik dilimler ve kontenjanlar

Nitelikli Anadolu liseleri taban puanları 2020 | LGS Anadolu liseleri yüzdelik dilimler ve kontenjanlar

'Anadolu liseleri taban puanları 2020' detayları öğrenci ve veliler tarafından merak ediliyor. İyi bir üniversiteye gitmek için kaliteli bir lise eğitimi şart. Bunun LGS'ye giren yüz binlerce öğrenci, açıklanan sonuçların ardından Anadolu lisesine gitmek için güncel taban puanları MEB'den öğrenmek istiyor. İşte 'Anadolu liseleri taban puanları 2020'...

'LGS nitelikli Anadolu liseleri taban puanları nasıl öğrenilir?', 'Nitelikli Anadolu liseleri listesi 2020', 'MEB Anadolu liseleri taban puanları, yüzdelik dilimleri, kontenjanları' öğrenciler tarafından merak ediliyor. Haziran ayında yapılan Liselere Giriş Sınavı sonuçları 16 Temmuz itibariyle MEB'in internet sitesinde erişime açıldı. Sınav puanlarını öğrenen öğrenciler, liselerin taban puanlarına göre hesap kitap yapmaya başladı. Detaylar haberimizde...

NİTELİKLİ LİSELER (SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN) HANGİLERİ?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarının ardından yüz binlerce öğrenci nitelikli liseler arasından tercihlerini yapacak. Geçtiğimiz yıl açıklanan listeye göre 531 mesleki ve teknik Anadolu, imam hatip, fen, Anadolu ve sosyal bilimler lisesindeki toplam 139 bin 660 kontenjana LGS ile öğrenci alınmıştı.

Anadolu liseleri: 71 bin 494
Fen liseleri: 46 bin 710
Sosyal bilimler liseleri: 12 bin 846
Anadolu imam hatip liseleri: 42 bin 8
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri: 40 bin 70

2020 LGS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Haziran ayında gerçekleştirilen Liselere Giriş Sınavı sonuçları, 16 Temmuz 2020 Perşembe günü itibariyle sonuc.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden erişime açıldı.

LGS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

LGS TERCİHLERİ e-OKUL'DAN NASIL YAPILIR?

Geçtiğimiz yıl adaylar, 'Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar' ekranından en fazla 5, 'Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar' ekranından en fazla 5, 'Pansiyonlu Okullar' tercih ekranından da en fazla 5 olmak üzere toplamda 15 lise tercihinde bulunabildiler.

Tercihler, öğrenci ve velisi tarafından e-Okul üzerinden veya herhangi bir ortaokul, imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden gerçekleştirildi.

LGS e-OKUL TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Geçtiğimiz yıl MEB, LGS kapsamında tercih yapacak öğrenciler için ilk kez bir tercih robotu hazırladı. Tercih rehberi, e-Okul üzerinden tüm veli, öğrenci ve rehber öğretmenlerinin kullanımına açıldı. Öğrenciler bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebildiler.

Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2019'a ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabiliyor. Yerleştirmeyle öğrenci alan ortaöğretim kurumları için hazırlanan tercih rehberinde ise öğrencinin kayıt bölgesindeki okullar listelenebiliyor.

MEB LGS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN

ANADOLU LİSELERİ TABAN PUANLARI 2020

2020 yılının Anadolu teknik liseleri taban puanları henüz açıklanmadı. 2020 taban puanların açıklanması durumunda sitemizden takip edebilirsiniz.

2019 LİSE TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye'de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde yüzde 8 giren bir öğrenci sayısı 1 milyon 300 bin öğrenci arasında 104 bin olmuştur. Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.

YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir. Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130.000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sıvvan koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır. Yüzdelik dilim, sınava giren adayın sınav sonucunda aldığı puan ile sınava giren tüm öğrencilerin bir orana oturtulduğu, bir başarı sıralama yöntemidir. Yüzdelik dilim sınav sonuç belgesinde il ve ülke genelinde olmak üzere iki ayrı şekilde hesaplanarak açıklanır. İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.

MERKEZİ ve YEREL YERLEŞTİRME ESASLARI

Merkezi Yerleştirme

a) Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.

b) Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8., 7. ve 6. sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8. sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

c) Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda Merkezi Sınav Puanı ile Öğrenci Alan Okul tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacaktır.

Yerel Yerleştirme

a) Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılır. Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8., 7. ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN