Ömer Halisdemir’in şehit edilmesiyle ilgili iddianame kabul edildi

Ömer Halisdemir’in şehit edilmesiyle ilgili iddianame kabul edildi

15 Temmuz’da astsubay Ömer Halisdemir’in de şehit edildiği Özel Kuvvetler’deki eylemlere ilişkin ilk iddianame kabul edildi. Dosyadaki çarpıcı detaylara Karar ulaştı: Halisdemir’in vücudunda 8 kurşun yarası belirlendi. Halisdemir’e iki el daha ateş eden Mihrali Atmaca, Ahmet Muhammet Demirci, İsmail Çınar ve Ali Güreli halk direnişi artınca saf değiştirdi. 4 isim cuntacı iki subayı etkisiz hale getirdi.

ÖZEL HABER: EROL METİN / ANKARA

15 Temmuz’da Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda komutayı ele almak için gelen Tuğgeneral Semih Terzi’yi öldürerek darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesiyle igili hazırlanan iddianame Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 73 sayfalık iddianamede tamamı tutuklu 18 sanık bulunuyor. Sanıklardan 17’sinin “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “nitelikli kasten öldürme” suçlarından 4’er kez, Halisdemir’e ambulans görevlilerinin müdahalesini engelleyip iki kurşun sıkan sanık Mihrali Atmaca’nın da 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi. İddianamede darbe girişiminde bulunan Albay Ümit Bak’ın emir Astsubayı Nedim Şahin de “maktul” olarak yer aldı. 

İddianamede Halisdemir’in şehadeti detaylı şekilde anlatıldı. Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zeki Aksakallı’dan “Terzi’nin darbeye teşebbüs eden hain olduğu, bu nedenle kışlanın yönetiminin kendisine verilmemesi talimatını alan” Halisdemir’in dikkat çekmeden Terzi’yi karşılayanların arasına karıştığının belirtildi. Terzi’nin sağ tarafından yaklaşan Halisdemir’in vatansever bir asker davranışı ile beylik tabancasını çıkartarak Terzi’ye yaklaşık 3-4 defa sağ tarafından ateş ettiği aktarıldı. Saat 02.16 sıralarında ağaçlık alana doğru kaçmaya başlayan Halisdemir’i Binbaşı Fatih Şahin’in arkasından 11-12 el ateş ederek vurduğu, ağaçların arasına düşen Halisdemir’in sürüklenerek karargah binasının giriş kapısına getirildiği, şüpheli Atmaca’nın ambulans görevlilerinin Halisdemir’e müdahalesini engellediği, darbeciler içerisinde yer almayan ve o sırada karargahta bulunan Yüzbaşı Vural Volkan Bal’ın dışarıya çıkarak Halisdemir’in nabzını kontrol ettiği, bu sırada Atmaca’nın kendisini oradan uzaklaştırdığı ve saat 02.26 sıralarında Halisdemir’e beylik tabancasıyla iki el ateş ettiği anlatıldı.  

İddianamede, Terzi’nin vurulması, diğer rütbeli Fatih Şahin’in yaralı Terzi’yle birlikte GATA’ya gitmesi ve halkın direnişinin artması üzerine karargahı ele geçirmeye gelen şüphelilerin ümitsizliğe düştükleri kaydedildi. Saf değiştirerek dost birliklerin tarafına geçen sanık tim komutanı Atmaca’nın gece saat 03.08 sıralarında diğer sanıklar Ahmet Muhammet Demirci, İsmail Çınar ve Ali Güreli ile birlikte bu defa karargah binası içerisine girerek merdivenlerde karşılaştıkları darbeye teşebbüs eylemini yönetenlerden Yarbay Mehmet Ali Çelik’i silahına davranmaya çalıştığı sırada teslim aldıkları, Çelik’i karargahın alt katına indirerek etkisiz hale getirdikleri dile getirildi. İddianamede darbe girişimi bastırılırken Albay Ümit Bak’ın teslim alınması sırasında bu kişinin teslim alınmasına engel olmaya çalışan ve korumalığını yapan Nedim Şahin’in de çıkan silahlı çatışma sonucu İsmail Çınar ve Mihrali Atmaca tarafından vurularak öldürüldüğü anlatıldı. İddianamede bu olayın darbe girişiminden ayrı tutulması gerektiği Çınar ve Atmaca’nın Şahin’in ölümünden birlikte sorumlu oldukları belirtildi. 

‘BAŞBAKANLIK’I DİNLEMEMİZİ İSTEDİLER’

İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Kurtoğlu, darbe girişimini araştırma komisyonunda FETÖ’ye dair bilgi verdi. Kendisinin FETÖ mağduru olduğunu dile getiren Kurtoğlu, terfisinin engellendiğini söyledi. Komisyon Başkanı Reşat Petek’in, FETÖ’nün neden kendisine kumpas kurduğu sorusuna Kurtoğlu, şöyle konuştu: “2011’de yaptığımız bir soruşturma vardı. O soruşturmada, 17- 25 Aralık’ın altında imzası olan savcılardan Muammer Akkaş ile bir konuda karşı karşıya geldik. Bizlere yaptırmak istediği konuyu yapmayacağımızı ifade ettik. Hafriyat yolsuzluğu araştırması yaparken Başbakanlık binasının santralinin dinlenmesi talep edildi. Biz de son anda bunu Jandarma Genel Komutanlığı üzerinden, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına bildireceğimiz sırada fark ettik ve durdurduk. Her şey ondan sonra başladı.”

‘AKIN ÖZTÜRK ‘MENFEZ PAŞASI’YLA SÜREKLİ GÖRÜŞÜRDÜ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast düzenlemeyi hedefleyen darbeci askerler için hazırlanan iddianamede Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda değişik rütbelerde görevli 15 askeri personelin tanık olarak ifadelerine yer verildi. Pilot Yüzbaşı Ersin Çöllü, İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında üs astsubayı olan ve bir menfezde yakalanan Zekeriya Kuzu’nun darbe girişimi planlayıcısı olduğu iddiasıyla tutuklu olan eski YAŞ üyesi  Akın Öztürk ile sürekli olarak ve rahatlıkla irtibat kurduğunu söyledi. Öte yandan Muğla’daki FETÖ iddianamesinde Sönmezateş’in o gece yakıtları bitince Bodrum’daki Imsık hava meydanına inen helikopterlere yakıt ikmali yapılması için her yolu denediği, yakıt tankerini bile bulunduğu yerden kendisinin getirmeye çalıştığı ifade edildi. Ayrıca örgüt üyelerinin, kendilerine bir teröristin “paket”leneceği yönünde bilgi verildiğini savunmasına karşın, operasyonun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı yapıldığı konusunda önceden bilgilendirildikleri belirtildi. 

42 ÜLKEDEN DAHA FETÖ’YE DARBE

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Kamboçya’da düzenlenen 42 üye ülkenin oluşturduğu Asya Parlamenterler Asamblesi 9. Genel Kurul Toplantısı Sonuç Bildirgesi’nde, FETÖ’nün “terör örgütü” olarak kabul edildiğini söyledi. Toplantıda dünya nüfusunun yüzde 70’ine yakınının temsil edildiğini belirten Aydın, darbe girişimini tüm detaylarıyla anlattığını, üye ülkeleri konuyla ilgili uyardığını ve destek istediğini aktardı. İslam İşbirliği Teşkilatı da 19 Ekim’de FETÖ’yü terör örgütü ilan etmişti. 

DOĞAN HOLDİNG TEMSİLCİSİ GÖZALTINDA

Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu FETÖ soruşturmasında gözaltına alındı. “Terör örgütünün medya unsuru olarak faaliyet yürüttüğü ve bu şekilde FETÖ/PDY üyesi olduğu” iddiasıyla Muratoğlu hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Muratoğlu’nu Ankara Etimesgut’ta gözaltına aldı. Muratoğlu’nun İstanbul’a getirileceği belirtildi.  

192 HAKİM VE SAVCI AÇIĞA ALINDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 192 hakim ve savcı hakkında daha FETÖ’ye üyelik suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi’nce, 191 hakim ve savcı açığa alındı. Hakim ve savcıların ilk derece mahkemelerinde görev yaptıkları öğrenildi. Daha önce HSYK tarafından 3 bin 659 hakim ve savcı hakkında meslekten ihraç kararı verilmişti.

8 KURŞUNLA VURULMUŞ

İddianamede ayrıca Ömer Halisdemir için 24 Kasım 2016’da Adli Tıp Kurumu’ndan verilen rapor da yer aldı. Rapora göre, şehit Halisdemir’in vücudunda 8 adet ateşli silah giriş yarası ve 2 adet ateşli silahtan çıkan cismin geçişine ait yaralanma tespit edildi. Şehit Halisdemir’in ölümü ‘ateşli silah yaralanmasına bağlı iskelet sistemi kemik kırıkları ile birlikte iç organ yaralanmalarından gelişen iç ve dış kanama’ sonucu oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN