Önce sivil tahliyesi sonra hava harekâtı

Önce sivil tahliyesi sonra hava harekâtı

TSK, El Bab’a yönelik operasyonu hızlandırmak için dün, uçaklardan bildiri atarak halkın kenti terketmesini istedi. Siviller kenti boşalttıktan sonra ağır hava operasyonları yapılacak.

HİLAL ÖZTÜRK

Türkiye’nin sınırlarını terör örgütlerinden temizlemek için 112 gün önce başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı’nda en zorlu aşama El Bab oldu. Bir yandan rejim, diğer yandan terör örgütü PYD’nin hedefindeki El Bab, kentteki IŞİD teröristlerinin de güçlü direnişiyle TSK destekli ÖSO güçlerini zorluyor. Türk birliğine hava saldırısı, iki askerin kaçırılması, bombalı araçla yapılan saldırı Türkiye’yi El Bab hedefinden uzaklaştırmadı. Geçtiğimiz hafta El Bab’a girilmek üzere olunduğu da açıklandı. Ancak şiddetli çatışmalar, sivil halkın kalkan olarak kullanılarak hava operasyonlarının engellenmesi süreci yavaşlattı. Karar’ın güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre Türk askeri ve muhaliflerden şehit ve yaralıların sayısının artması, operasyon taktiğini değiştirdi. İlk aşamada kente uçaklardan atılan bildirilerde sivil halkın tahliye edilmesi planlanıyor. Halkın kenti boşaltması sağlandıktan sonra birkaç gün sürecek hava operasyonu başlayacak.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre El Bab’daki harekat bölgesinde çok sayıda EYP ve mayın tuzaklanmış durumda. IŞİD teröristlerinin bin civarında derin hendek kazdığı belirlendi. Tank ve araçların geçişini engellemek amacıyla kazılan hendeklerden bazılarının genişliğinin ise 2 metreyi bulduğu ifade ediliyor. Teröristlerin kentin içinde ve çevresinde çok sayıda bombalı araç dolaştırdığı belirtiliyor. Bombalı araçlar dışında sırt çantalı veya bomba yelekli yine çok sayıda intihar bombacısı teröristin de bölgede olduğu belirlendi. Askeri kaynaklar El Bab operasyonunun bu şartlarda yürütüldüğünü vurgulayarak, can kayıplarına ve yaralanmalara neden olacak büyük tehditler nedeniyle harekatın geciktiğini ifade etti.

Öte yandan kaçıralan askerlerle ilgili de son bilgi Rakka’da oldukları yönünde. Kurtarılmaları için yerel güçlerle diyalog girişimleri yapıldığı ifade edildi. Operasyonun riskli olması nedeniyle bu yöntemin kullanıldığı belirtiliyor. Kaynaklar askerlerin hayati riski oluşmasını engellemek amacıyla konunun gündemde tutulmamasının önemine vurgu yapıyor. İki askerin de hayatta olduğu, kaçırılması sırasında yaralanan askerlerin de tedavi ettirildiği bilgisine sahip oldukları belirtildi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık askerlerden birinin ağır, diğerinin de yaralı olduğunu söyledi.

Öte yandan TSK tarafından 112 gündür sürdürülen ‘Fırat Kalkanı Harekâtı’nda, El Bab bölgesinde henüz bilinmeyen nedenle 4 Türk askeri yaralandı. Yaralı askerler, sınır hattına ulaştırılarak hazır bekletilen ambulanslarla Kilis ve Gaziantep’teki hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı.

TSK’DAN BİR İLK

TSK dün El Bab’a attığı bildirilerde bir ilki de gerçekleştirdi. İlk kez bir operasyonda sivil halka bildiri gönderen TSK, Arapça hazırlanan çağrıya da besmele ile başladı. İşte o bildiri metninin içeriği şöyle: “Bismillahirrahmanirrahim, değerli Al Bab halkı, Şeytana hizmet eden DEAŞ terör örgütünün sizleri kullanmasına izin vermeyin. Sizlerin özgürlük ve felahı için hayatını ortaya koyan Özgür Suriye Ordusu ve kardeşlerine her zaman kapısını açan Türkiye Cumhuriyeti, topraklarınıza huzuru ve güveni getirmek için tüm gücüyle çaba sarfetmektedir. Bize yardımcı olun ve bizler topraklarınızı bu hainlerden temizleyene kadar zarar görmemeleri için sevdiklerinizi en kısa sürede güvenli bölgelere taşıyın. zafer allah’ın izni ile yakındır. Allah’ın selamı ve desteği üzerinize olsun.”

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN