Orgeneral Akın Öztürk: Darbe planını ben yapmadım- Son dakika haberleri

Orgeneral Akın Öztürk: Darbe planını ben yapmadım- Son dakika haberleri

Paralel Yapı'nın darbe girişiminde başrolde olduğu iddia edilen Öztürk, ifadesinde, "15 Temmuz günü gerçekleşen askeri darbeyi planlayıp, yöneten bir kimse değilim. Kimin planlayıp, yönettiğini bilmem." diye konuştu

Darbe girişimiyle ilgili gözaltına alınanlardan aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de olduğu 26 general ve amiral daha Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcılarına ifade verdi. Şüpheliler tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 

Anadolu Ajansı "Akın Öztürk'ün 'darbe' yapmak isteğiyle hareket ettiğini söylediği öğrenildi" şeklindeki haberine düzeltme geçerek şu ifadeleri kullandı:

AA'DAN DÜZELTME

"Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Öztürk: "Askeri darbeyi planlayıp yöneten bir kimse değilim. Kimin planlayıp, yönettiğini bilmem. Tecrübelerime göre bu askeri darbeye teşebbüsü paralel yapının gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Ancak bu işi TSK içerisinde kimin organize edip gerçekleştirdiğini kestiremiyorum. Benim bu konuda herhangi bir bilgim yoktur. Ben bu yapıya yönelik çok mücadele ettim."

TUTUKLANDI

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklamasını talep ettiği eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de arasında bulunduğu 26 şüpheli, sulh ceza hakimliklerindeki sorguları sonucunda tutuklandı.

'AKAR'LA HAREKET ETTİM' DEDİ

Akın Öztürk, medyaya gönderdiği açıklamada darbe iddialarını reddetmişti. Öztürk “Yüksek Askerî Şura üyesi olarak milletinin emrinde olan ben Hava Orgeneral Akın Öztürk; kalkışma başladıktan itibaren kısa süre içerisinde bulundukları yere ulaşarak sürekli bir şekilde Sayın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte hareket ettim ve yanında bulundum. Milletimizi ve demokrasimizi hedef alan bu darbe girişiminin hiçbir aşamasında yer almadığım gibi, ülkemiz açısından en az zararla atlatılabilmesi için elimden geleni yaptım. Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ünal’ın isteği üzerine faillerle bizzat münazara ederek bir an önce hatalarından dönmeleri için gayret sarf ettim” açıklaması yapmıştı. 

AKIN ÖZTÜRK'ÜN SAVCILIK İFADESİ

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklamasını talep ettiği eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de arasında bulunduğu 26 şüpheli, sulh ceza hakimliklerindeki sorguları sonucunda tutuklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında, gözaltına alınan ve tutuklanması istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Akın Öztürk'ün savcılığa verdiği 3 sayfalık ifadeye ulaşıldı.

Öztürk, ifadesinde, "15 Temmuz günü gerçekleşen askeri darbeyi planlayıp, yöneten bir kimse değilim. Kimin planlayıp, yönettiğini bilmem." diye konuştu.

Olay günü, İstanbul'da bir arkadaşının kızının düğünü olduğunu, düğüne katılması gerektiğini ancak İzmir'deki noter işleri dolayısıyla gidemediğini belirten Öztürk, İzmir'de noter işlemleri yaptığını ispat edebileceğini bildirdi.

Öztürk, İzmir'de saat 11.30 civarında noter işleminin tamamlandığını, saat 13.30 sıralarında Ankara'ya askeri uçakla yanında Kara Kuvvetleri Komutanı ile geldiğini ve doğrudan torunlarını görmek için Akıncı Üssü'ne gittiğini anlattı.

Akıncı Üssü'ndeki lojmanda akşama kadar vakit geçirdiğini ifade eden Öztürk, şunları söyledi:

TELEVİZYONDAN İZLİYORDUM

"Akıncı Üssü'nde mutat uçak iniş ve kalkışları oluyordu. Devamlı hareketlilik olduğu için önce bir şey fark etmedim, düğün sahibi Mehmet Şanver'i aradım, tebrik ettim. Bir süre sonra o da beni tekrar aradı. Uçakların alçak uçuş yaptığını, ne olduğunu sordu. Televizyonda alt yazı geçtiğini söyledi. Ben de bu sırada televizyonda gelişmeleri izliyordum.

Hava Kuvvetleri Komutanı da bu düğünde idi. Beni aradı ve uçakların Ankara'da alçak geçiş yaptığını söyledi, 'Bu duruma müdahale et' dedi. Bunun üzerine üs komutanlığına telefon ettim. Görüştüğüm kişi üs komutanı ve misafir olarak orada bulunan Kubilay Selçuk idi. Genelkurmay Başkanı'nın da üste olduğunu söyledi. Ben de hemen yanına gittim. Yaklaşık 5 dakika içerisinde Genelkurmay Başkanı'nın yanına gittim. Gittiğimde hava kararmıştı ancak saatin kaç olduğunu bilemiyorum. Bir oda içerisinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile çay içiyordu. Bana, 'Bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş ikna et' dedi. Ben onlarla konuşmaya başladım. Bu sırada İstanbul'da tankların üzerine insanlar çıkmıştı. Üste oda içerisinde televizyon açıktı, bunları görebiliyordum.

İKNA ETMEYE ÇALIŞTIM

Kubilay Selçuk ve Mehmet Dişli'ye darbenin olamayacağını, demokratik kurumların işlediğini, halkın bu işe tepki gösterdiğini anlatıp, ikna etmeye çalıştım. Kendilerine, itiraz ettikçe bağırıp, çağırdım. Aynı şekilde Genelkurmay Başkanı da onları ikna etmeye çalıştı. 3-4 kez bunları tekrarladım. Benim onlara emir verme yetkim yok ama bir büyük olarak, Hava Kuvvet Komutanı Abidin Ünal'ın isteği üzerine onlara telkinde bulunup, ikna etmeye çalıştım. O sırada, soyadını bilmediğim Ömer isimli bir amiral de oraya geldi. Benim telkinlerim sonuç verdi. İkna oldular. Yeni uçak üsten havalanmadı. Havadakilerin görevleri devam etti. Üsse dönen uçaklar bir daha gönderilmedi. İkna sürecinin ne kadar sürdüğünü bilmiyorum. Sonunda onlar ikna olunca Genelkurmay Başkanı, Başbakan ile görüştü. Bana 'sen burada kal, bunları iyice ikna et' dedi. Daha sonra helikoptere binip, Başbakanlığa gitti. Sabah erken saatlerdi fakat saatin kaç olduğunu bilmiyorum."

ÖZTÜRK VE 26 HAİNE TUTUKLAMA İSTENDİ

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün de arasında bulunduğu 27 general ve amiral, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 

16-07/18/grafik-2f2016-2f07-2fvatana_ihanetten_555.jpg

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcılarınca sorgulanan şüphelilerin tamamı TCK'nın 309. maddesindeki "anayasayı ihlal", 310. maddesindeki "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı", 311. maddesindeki "yasama organına karşı suç", 312. maddesindeki "hükümete karşı suç", 314. maddesindeki "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ile 82. maddesindeki "adam öldürmek" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Uyarı: Karar.com'da yer alan haber ve diğer metinler, kaynak gösterilse dahi izinsiz ve linksiz kullanılamaz. Kullanlar hakkında yasal işlem yapılır. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN