161 kişiyi şehit ederek Türkiye Cumhuriyeti'ne saldıran Paralel ihanet çetesinin darbe planını 8 ay önce ABD'de planladığı ortaya çıktı. Fethullah Gülen'in onayından sonra harekete geçen ihanet şebekesi yeni hükümet ve devlet kurumlarına atamalar için 200 üyesini Türkiye'ye getirdi... İşte 15 temmuz darbe girişiminin perde arkası...
HİLAL ÖZTÜRK / ANKARA
Paralel Çete'nin darbe girişiminin ayrıntıları netleşmeye başladı. Karar'ın istihbarat kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Paralel Yapı darbe girişimini 8 ay önce ABD’nin Maryland eyaletinde bir kentte planladı. Üst düzey PDY üyeleri darbenin nasıl ve ne zaman yapılacağı konusunda plan yaptı. Plan Fethullah Gülen’in onayının ardından uygulamaya kondu. İki ay önce ise örgütün 200 önemli ismi Türkiye’ye getirildi. Darbeden sonra kurulacak hükümette ve devlet kurumlarının başına atanacak bu kişiler de darbe planında yer aldı. Kanlı kalkışmasının başarısız olmasından sonra 200 kişinin yurtdışına kaçmaya çalıştığı öğrenildi. Güvenlik birimleri havalimanları ve sınır kapılarını uyardı.
Ülke genelinde 161 kişinin şehit olmasına ve binlerce kişinin yaralanmasına sebebiyet veren darbe girişiminin başında Hava Kuvvetleri'nin eski komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile damadı Yarbay Hakan Karakuş vardı. Orgeneral Akın Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Balyoz operasyonu sonrasında birçok komutanın tutuklanmasının ardından 2013 yılında getirildi. İki yıl komutanlık yaptıktan sonra Ağustos 2015’e görevi Orgeneral Abidin Ünal’a devretti. Orgeneral Öztürk, kalan bir yıllık görev süresini Yüksek Askeri Şura üyesi olarak devam ettirip önümüzdeki 30 Ağustos’ta emekli edilecekti.
BİR YIL ÖNCE UYARILDI
Geçen yıl Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantıları olduğu iddia edilen Akın Öztürk’ün ‘darbe yapabilecek potansiyele sahip olduğu’ geçen yıl bir grup subay tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na bildirildiği öğrenildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, devletten temizlenmeye başlanan FETÖ bağlantılarına sahip general ve amirallerin önümüzdeki günlerde yapılacak olan Yüksek Askeri Şura’da emekli edileceklerinin belli olması üzerine Orgeneral Öztürk’ün Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil ile birlikte düğmeye bastığı ortaya atılan iddialar arasında. Eğer darbe başarılı olsaydı, Akın Öztürk Genelkurmay Başkanı olacaktı.
DARBE GECESİ DÜĞÜN VARDI
Dün gece, Eskişehir’de bulunan ve Hava Kuvvetleri’nin tüm vurucu güçlerinin komutanı olan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral İlhan Şanver’in kızının İstanbul’da düğünü vardı. Moda Deniz Kulübü’ndeki düğüne tüm Hava Kuvvetleri üst düzey komuta kademesi davetliydi. Başta Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal olmak üzere tüm havacı generaller ve üst düzey komutanlar İstanbul’a gelmişti. Düğüne katılmayan tek komutan ise Orgeneral Akın Öztürk’tü.
ANKARA'DA DÜĞMEYE BASILDI
Orgeneral Akın Öztürk, dün gece 22.00’de Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan F-16’ların kaldırılması ile operasyon için düğmeye bastı. Bu operasyon, Öztürk’ün damadı Hava Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş’un komutanı olduğu Akıncı Üssü’ndeki 141. Filo’da başladı. Yarbay Karakuş, iki yıl önce Ankara’da Kuveytli diplomatlarla kavga etmiş ve çıkan arbedede darp edilerek ismi gündeme gelmişti.
Hava Kuvvetleri’nin karargâh filosu olarak bilinen 141. Filo’nun personeli dün öğleden sonra ‘Bugün filo komutanının emriyle erken paydos edilecek’ denilerek lojmana gönderilmişti.
TANKER UÇAKLAR GÖNDERİLDİ
F-16’ların uzun süre havada kalabilmesi için İncirlik Hava Üssü’nden KC135R tipi iki tanker uçak görevlendirildi. Bu uçaklar önce Ankara’da sonra da İstanbul’da görev yaparak F-16’ların saatlerce havada kalmasını sağladı.
MODA'YA HELİKOPTER İNDİ
Korgeneral İlhan Şanver’in kızının Moda’daki düğününe Ankar’da F-16’lar uçarken bir Sikorsky S-70 tipi helikopter indi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal başta olmak üzere tüm komuta heyeti helikoptere alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Hava Kuvvetleri üst düzey ekibin darbeciler tarafından kaçırılması, üs ve filoların hızlı reaksiyon vermesini önledi.
KARA HAVACILIK'TAN DESTEK
Darbe girişimine Hava Kuvvetleri’nden Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üssü ile İncirlik Adana’daki 10. Tanker Üs Komutanlığı’nın yanı sıra Ankara Güvercinlik’teki Kara Havacılık ve Jandarma Havacılık birliklerinden bazı desteklerin verildiği de ifade edildi. Kalkan Sikorsky S-70’lerin yanı sıra Ankara’da AH-1 Cobra helikopterlerinin uçtuğu, farklı bölgelerde ateş açtığı belirlendi.
Bu gelişmeler üzerine Hava Kuvvetleri, her an kalkışa hazır tüm üslerdeki F-16 uçaklarını havalandırarak İstanbul ve Ankara’da uçan darbeci güçlerin kontrolündeki F-16’ların peşine düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından darbecilerin kontrolündeki F-16’lara ‘vur emri’ verildi. Bir S-70 helikopteri ise Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16 tarafından vuruldu.
TC-ATA UÇAĞI İNERKEN ÜZERİNDEN F-16’LAR GEÇTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dalaman’dan TC-ATA tescilli VIP uçağına binerek, İstanbul Atatürk Havalimanı’na hareket etti. Bir saate yakın Biga semalarında bekleme yapan uçağa, F-16’lar eşlik etti. Ancak uçağın İstanbul Atatürk Havalimanı’na 03.18’de inmesinden sonra darbeci F-16’lar Bandırma’dan kalkan F-16’lar tarafından kovalandı.
TC-ATA uçağı indikten sonra Florya tarafındaki Genel Havacılık apronuna geçti. Bu sırada iki F-16 uçağının Atatürk Havalimanı üzerinden ses hızını aşarak çok alçaktan uçtu. Bazı hangarların camları kırıldı. Bu sırada uçakların İstanbul hava sahasında KC135R tanker uçaklarından yakıt ikmali yaptığı belirlendi.
RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ
DHA'nın haberine göre darbe girişimlerinin ardından akla gelen sorulardan biri de 24 Kasım 2015’te sınır ihlali nedeniyle düşürülen Rus uçağının arkasında darbeci yapının olduğuydu. Uçuşun ardından komuta kademesinin yanı sıra darbeci pilotların kullandığı F-16 ve tanker uçak pilotları, destek veren yer ekipleri tutuklandı.
AKIN ÖZTÜRK KİMDİR?
Hava Orgeneral Akın Öztürk, 21 Şubat 1952 tarihinde Gümüşhane Merkez’e bağlı Çamlıköy’de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzincan’da tamamlamış ve 1970 yılında girdiği Hava Harp Okulu’ndan 1973 yılındateğmen rütbesiyle mezun olmuştur.
1973-1975 yılları arasında 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığında jet pilotu eğitimini ve 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında F-100 uçaklarında harbe hazırlık eğitimini tamamlamıştır.
1975-1981 yılları arasında 7’nci Ana Jet Üs 172 Filo Komutanlığında F-100 ve F-4 uçaklarında Kol Uçucusu olarak görev yapmış; 1981 yılında atandığı 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığında ise 1985 yılına kadar 111’inci Filo Komutanlığı Kol Uçucusu ve Üs Standardize ve Kıymetlendirme Kısım Amirliği görevlerinde bulunmuştur.
1985 yılında girdiği Hava Harp Akademisi’nden 1987 yılında mezun olmuştur. Kurmay Subay olarak atandığı 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında 1989 yılına kadar Standardize ve Kıymetlendirme Subayı ve Filo Eğitim Subayı olarak görev yapmıştır.
1989 yılında F-16 uçağına geçiş yapmasının ardından 1989-1991 arasında 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı 141’inci Filo Harekât Subayı ve 1991-1993 yıllarında 141’inci Filo Komutanı olarak görev yapmıştır.
1993-1996 yıllarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Daire Başkanlığında Yurtdışı Kurs Plan Subaylığı ve takiben Uçuş Eğitim Şube Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 1994-1995 yıllarında, NATO kapsamında icra edilen Uçuş Yasağı Harekâtı (Operation Deny Flight)’na Kıdemli Milli Temsilci olarak katılmıştır.
1996-1998 yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri Tel-Aviv Askeri Ataşesi olarak görev yapmış, 1998-2000 yılları arasında ise 6’ncı Ana Jet Üs Harekât Komutanlığı görevini üstlenmiştir.
2000 yılında Tuğgeneralliğe terfi ederek, 2002 yılına kadar Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Daire Başkanlığı görevini yürütmüştür. 2002 yılında 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı görevine getirilmiştir. 5 Ağustos 2004 tarihinde Tümgeneralliğe terfi ederek sırasıyla 2’nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığına, 30 Ağustos 2006’da 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığına, 30 Ağustos 2008’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı görevlerine atanmıştır.
2009 yılında Korgeneralliğe terfi ederek 2009-2011 yılları arasında 2’nci Hava Kuvveti Komutanlığı, 2011-2013 yılları arasında Hava Eğitim Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.
2013 Yüksek Askerî Şura Kararları ile Orgeneralliğe terfi ederek 22 Ağustos 2013 – 14 Ağustos 2015 tarihleri arasında 30’uncu Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Orgeneral Akın Öztürk, 2015 yılı Yüksek Askerî Şura kararları ile Yüksek Askerî Şura üyeliğine atanmıştır.
Orgeneral Akın Öztürk, 43 yıllık uçuş hizmeti boyunca F-16, F-4, F-5, F-104, F-100, EUROFIGHTER, JAS 39, T-38, T-37, KT-1T, T-33, T-34, T-41, SF-260, G550, GULF-IV, CIT-VII, CN-235, KC-135, A400M, E-7T, UH-1H, AS-532, T-129 ATAK ve HÜRKUŞ uçakları başta olmak üzere 30 farklı tipte 5800 saat uçuş gerçekleştirmiştir.
Orgeneral Akın Öztürk, Tülay Öztürk Hanımefendi ile evli olup iki çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.