Osman Kavala davası: İki tahliye bir beraate rağmen cezaevinde bin gün

Osman Kavala davası: İki tahliye bir beraate rağmen cezaevinde bin gün

Gezi Parkı soruşturmasında 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan ve 14 günlük gözaltı süresinin ardından 1 Kasım 2017'de tutuklanan iş insanı Osman Kavala, o tarihten bu yana iki tahliye, bir beraat kararına rağmen hala tutuklu. 27 Temmuz, Kavala’nın tutukluluğunun bininci günü olacak.

SEDA ÇAKIR | KARAR.COM

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala, Mayıs 2013'te İstanbul'da başlayan ve zamanla Türkiye'ye yayılan Gezi Parkı eylemleri ile ilgili soruşturmada 18 Ekim 2017'de gözaltına alındı. Osman Kavala, 14 günlük gözaltı süresinin ardından 1 Kasım 2017'de tutuklandı.

GEZİ PARKI DAVASI'NDA BERAAT ETTİ

18 Şubat 2020'de görülen ve 16 sanığın yargılandığı Gezi Parkı Davası'nda karar açıklandı. Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala'nın da aralarında olduğu dokuz kişi beraat etti.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi beraat gerekçesini, Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden hakkında "söz konusu suçlardan hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmaması" olarak açıkladı. Yedi sanık hakkında çıkarılan yakalama kararları ise kaldırıldı.

Sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora hakkında "ifadelerinin alınmasına yönelik" ayrı ayrı yakalama emri çıkarılmasına karar verildi.

BERAAT SONRASI 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ SORUŞTURMASI KAPSAMINDA GÖZALTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, beraat ettirilen ve tahliyesi beklenen Osman Kavala hakkında, 1 gün sonra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yeniden gözaltı kararı verdi.

Kavala, 'anayasal düzeni bozmaya teşebbüs' suçlamasıyla İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yeniden gözaltına alındı. 24 saatlik gözaltı süresi dolan Kavala, savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı.

"Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs'' suçundan tutuklu bulunan Osman Kavala, geçen mart ayında, 'Henri Barkey ile görüştüğü gerekçesiyle bu sefer de 'siyasal veya askeri casusluk' suçundan da tutuklanması talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, atılı suçtan şüpheli Osman Kavala'nın tutuklanmasına karar verdi.

15 TEMMUZ DAVASINDAN TAHLİYE

İş insanı Osman Kavala hakkında, bu tutuklamadan yaklaşık 10 gün sonra ise 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasında da tahliye kararı verildi. Ancak Kavala, 'siyasal veya askeri casusluk' suçlamasıyla da tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamadı.

27 TEMMUZ'DA TUTUKLULUĞUNUN BİNİNCİ GÜNÜ OLACAK

Böylece Kavala, bir dosyadan iki kez tahliye edilip, bir dosyadan beraat ettikten sonra, 140 gündür henüz iddianamesi hazırlanmamış, hakkında birkaç satırdan fazla bilgi olmayan bir dosyadan tutuklu olarak halen Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.

27 Temmuz 2020 ise Kavala’nın tutukluluğunun bininci günü olacak.

AVUKATLARINDAN BASIN TOPLANTISI

Öte yandan Osman Kavala’nın avukatlatı Av. Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Av. Deniz Tolga Aytöre ve Av. İlkan Koyuncu ile Kavala’nın eşi Prof. Ayşe Buğra’nın katılımıyla 25 Temmuz'da onilne basın toplantısı düzenlenecek.

AİHM'İN 'KAVALA'YI TAHLİYE EDİN' TALEBİ KESİNLEŞTİ

Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), geçen mayıs ayında Osman Kavala’nın tutukluluğunun 'siyasi sebeplerle olduğu' ve 'derhal serbest' bırakılması yönündeki kararına Türkiye’nin yaptığı itirazı reddetmiş, bu kararla AİHM’in 10 Aralık 2019'da Kavala hakkında verdiği hak ihlali değerlendirmesi ve bir an önce serbest bırakılmasına dair karar kesinleşmiş olmuştu.

Karar, 'siyasal veya askeri casusluk' tutuklu bulunan Kavala'nın durumunda bir değişiklik yaratmamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN