Ayşe Buğra kimdir? Erdoğan'ın hedef aldığı isim bakın kimin kızı çıktı

Ayşe Buğra kimdir? Erdoğan'ın hedef aldığı isim bakın kimin kızı çıktı

Boğaziçi Üniversitesi eylemleriyle ilgili olarak kendisini 'provokatörlükle' suçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt veren Prof. Dr. Ayşe Buğra, "Esefle karşılıyorum" dedi. Ünlü roman yazarı Tarık Buğra'nın kızı ve iş insanı Osman Kavala'nın eşi olan Ayşe Buğra, 1985 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi'nde ders veriyor. İşte biyografisi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi eylemlerini değerlendirirken Prof. Dr. Ayşe Buğra'yı hedef alan açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Yani aynı zihniyet şu Osman Kavala denilen bu ülkede Soros adeta ofisi olan temsilcisi olan kişinin karısı da yine aynı şekilde Boğaziçi Üniversitesi'nde bu provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır. Şimdi biz ülkemizi, böyle nadide bir üniversitemizi bunları alın istediğiniz gibi karıştırın mı diyeceğiz. Buna müsaade etmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.

AYŞE BUĞRA'DAN ERDOĞAN'A YANIT

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına "Esefle karşılıyorum" sözleriyle yanıt veren Ayşe Buğra, eşi Osman Kavala'nın İstanbul Çağlayan Adliyesi'deki duruşması sonrasında, "Bu olan biteni bir hukuk süreci olarak yorumlamak imkansız. Üç buçuk yıldır süren ve gittikçe ağırlaşan bir eziyet süreci olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını esefle karşılıyorum, memleketim adına üzülüyorum" açıklamasında bulundu.

emesa22wkaaiia4-001.jpg

AYŞE BUĞRA'NIN HAYAT HİKAYESİ

9 Aralık 1951 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Babası romancı Tarık Buğra, annesi oyun yazarı Jale Baysal'dır.

Ortaöğrenim eğitimini Robert Koleji'nde aldı. 1973 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olan Ayşe Buğra, Kanada'da Laval Universitesi'nde master yaptı. 1981'de McGill Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı.

İstanbul Üniversitesi (1980-1981), McGill Üniversitesi Ekonomi bölümü (1981-1983) ve Sherbrooke Üniversitesi'nde (1983) öğretim üyeliği yaptı çalıştı. 1985 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi'nde Ekonomi bölümünde ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak dersler veriyor.

AYŞE BUĞRA'NIN KARİYERİ

Ayşe Buğra, Prof. Dr. Çağlar Keyder ile birlikte Sosyal Politika Forumu'nun kurucusudur. İktisadi Düşünce Tarihi ve İktisat Metodolojisi, Karşılaştırmalı Sosyal Politika, Gelişme İktisadı gibi konularda araştırmalar ve yayınlar yapmaktadır.

1995 yılında 'Devlet ve İnsanlar' adlı eseri ile sosyal bilimler alanında Sedat Simavi Ödülü'nü kazandı.

Ekonomilerde ve küresel düzeyde sosyal politikalar konusundaki araştırmalara katkısı nedeniyle The World Academy of Sciences (TWAS) 2015 Dünya Bilim Akademisi Sosyal Bilimler Ödülü'ne layık görüldü.

2018 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünün önerisiyle verilmekte olan Boğaziçi Üniversitesi Aptullah Kuran Üstün Hizmet Ödülü'nü aldı.

ÖZEL YAŞAMI

1951 doğumlu olan Ayşe Buğra, 2021 yılı itibarıyla 70 yaşındadır.

İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

1988 yılında iş insanı Osman Kavala ile evlendi.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @aysebgra kullanıcı adıyla yer almaktadır.

160238.jpg

OSMAN KAVALA KİMDİR?

2 Ekim 1957 yılında Fransa'nın Paris kentinde dünyaya geldi. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu.

Osman Kavala'nın babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, İletişim Yayınları'nın kurucuları arasında yer aldı.

Ünlü iş insanı, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın yanı sıra Açık Toplum Vakfı, TESEV, TEMA Vakfı, Tarih Vakfı, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı gibi pek çok sivil toplum örgütünde kurucu üye, yönetim kurulu üyesi veya danışma kurulu üyesi olarak bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN