Erdoğan'ın hedef gösterdiği Ayşe Buğra için Melih Bulu'ya çağrı: Hocanızın emeğine mukabeleniz nedir?

Erdoğan'ın hedef gösterdiği Ayşe Buğra için Melih Bulu'ya çağrı: Hocanızın emeğine mukabeleniz nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'provokatör' diyerek tepki gösterdiği Prof. Ayşe Buğra'ya Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Melih Bulu'nun teşekkür ettiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Öğretim Görevlisi Ahmet Nezihi Turan, Buğra için "Üzerimde büyük emeği var" diyen Bulu'ya yönelik, “Hocanızın emeğine mukabeleniz nedir?” hatırlatmasında bulundu.

Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasından sonra üzerinde emeği olduğunu belirttiği isimlere teşekkür etti. Melih Bulu'nun teşekkür ettiği isimler arasında Osman Kavala'nın eşi Prof. Dr. Ayşe Buğra da var. Öğrencilere destek veren ve Melih Bulu’nun rektörlüğünü kabul etmeyen akademisyenleri eleştiren Erdoğan, Gezi davası nedeniyle tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın akademisyen eşi Ayşe Buğra’yı 'provokatör' diyerek hedef gösterdi. Bu gelişmelerden sonra Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Ahmet Nezihi Turan'da Melih Bulu'nun teşekkür metnini alıntılayarak Ayşe Buğra hatırlatması yaptı. Turan; Bulu'ya 'Hocanızın emeğine mukabeleniz nedir?' diye sordu.

MUKABELENİZ NEDİR? 

Kırıkkale Üniversitesi öğretim görevlisi Ahmet Nezihi Turan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Melih Bulu'ya 'üzerinizde emeği olan Boğaziçili hocaların adlarını sayıyorsunuz. Biri de Ayşe Buğra, biliyorsunuz kocası Osman Kavala, yani akla gelebilecek bütün hukuksuzluklara maruz bırakılarak temel haklarından mahrum edilen kişi. Hocanızın emeğine mukabeleniz nedir?' diye sordu.

 

 

TDK'YA GÖRE MUKABELE NE DEMEK?

Arapça muḳābele olarak yazılan mukabele kelimesinin Türk Dil Kurumunda karşılığı; karşılık, karşılık verme ve karşılama olarak belirlenmiştir. Kelime, ikinci anlam olarak başkaldırma ve karşı gelme olarak nitelendirilir. Mukabele kelimesinin üçüncü anlamı da topluluk alanlarında hatim okunurken insanların Kur’an’ı takip etmesi anlamındadır. Dolayısı ile mukabele kelimesinin son anlamı karşılıklı olarak yapılan okuma anlamına gelir.

 

melih-bulu.jpg

MELİH BULU  PROF. DR. AYŞE BUĞRA'YA TEŞEKKÜR ETTİ

Prof. Dr. Ayşe Buğra, Melih Bulu’nun rektörlük görevine getirildikten sonra teşekkür ettiği isimler arasında yer alıyordu.

Üniversitenin internet sitesinde halen mevcut olan açıklamanın ilgili bölümünde Bulu’nun şu ifadeleri yer alıyor:

 “Bu vesile ile bir Boğaziçili olarak üzerimde emeği olan, başta Güven Alpay, Deniz Gökçe, Muzaffer Bodur, Hayat Kabasakal, Mustafa Dilber, Özer Ertuna, Refik Erzan, Ayşe Buğra, Ayşegül Toker, Cem Behar ve Taner Bilgiç olmak üzere bugünlere gelmemde emeği olan bütün hocalarımı da saygıyla selamlıyorum”.

 

 

ERDOĞAN: “SOROS’UN ADETA TEMSİLCİSİ OLAN KİŞİNİN KARISI…”

Öğrencilere destek veren ve Melih Bulu’nun rektörlüğünü kabul etmeyen akademisyenleri eleştiren Erdoğan, Gezi davası nedeniyle tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın akademisyen eşi Ayşe Buğra’yı hedef gösterdi. 

 Erdoğan, Buğra için “Bu ülkede Soros’un adeta temsilcisi olan kişinin karısı da aynı şeklide Boğaziçi içinde provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır. Ülkemizin böyle bir nadide üniversitesini alın istediğiniz gibi karıştırın mı diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ayse-bugra-bogazici-001.jpg

AYŞE BUĞRA: 'MEMLEKETİM ADINA ÜZÜLÜYORUM'

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra, eşi Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı verilmesinin ardından adliye önünde açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın kendisi ve Osman Kavala hakkındaki açıklamalarına yanıt verdi.

Erdoğan, “Yani aynı zihniyet şu Osman Kavala denilen bu ülkede Soros adeta ofisi olan temsilcisi olan kişinin karısı da yine aynı şekilde Boğaziçi Üniversitesi’nde bu provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır. Şimdi biz ülkemizi, böyle nadide bir üniversitemizi bunları alın istediğiniz gibi karıştırın mı diyeceğiz. Buna müsaade etmemiz mümkün değil” açıklamasını yapmıştı.

Buğra, adliye önünde Erdoğan'ın açıklamalarına şu ifadelerle yanıt verdi:

* 3 buçuk yıldır süren, gittikçe ağırlaşan bir eziyet süreci bu. Cumhurbaşkanı’nın ve İçişleri Bakanı’nın demeçleri çok esef verici. Biraz üzülüyorum, memleketim adına da üzülüyorum.

ahmet-nezihi-turan.jpgAHMET NEZİHİ TURAN KİMDİR?

1958 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu.

1980 yılında A.Ü. DTCF Tarih Bölümü mezunu oldu.

Son Osmanlı Meclis-i Mebusanı konulu yüksek lisans tezini 1987de, 16. Asırda Ruha (Urfa) Sancağı konulu doktora tezini 1993'te verdi.

Halen Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi.

ESERLERİ

1.Yabanabad Tarihini Ararken
Ahmet Nezihi Turan
Kızılcahamam Belediyesi Yayınları Ankara 1999

ayse-bugra-003.jpg

OSMAN KAVALA'NIN EŞİ PROF. DR. AYŞE BUĞRA KİMDİR? 

Ayşe Buğra (d. 9 Aralık 1951, İstanbul), Türk akademisyen

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde öğretim üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu UYGAR Merkezi'nin kurucu başkanlarındandır.

İktisadi Düşünce Tarihi ve İktisat Metodolojisi, Karşılaştırmalı Sosyal Politika, Gelişme İktisadı gibi konularda araştırmalar ve yayınlar yapmaktadır.

Ekonomilerde ve küresel düzeyde sosyal politikalar konusundaki araştırmalara katkısı nedeniyle The World Academy of Sciences (TWAS) 2015 Dünya Bilim Akademisi Sosyal Bilimler Ödülü'ne layık görülmüştü.

Ayşe Buğra doğum tarihi : 9 Aralık 1951

Ayşe Buğra kaç yaşında : 69 yaşında

Ayşe Buğra mesleği ne : Akademisyen

Ayşe Buğra nereli : İstanbul doğumlu

BABASI ÜNLÜ ROMAN YAZARI TARIK BUĞRA

19 Aralık 1951'de İstanbul'da dünyaya geldi. Babası romancı Tarık Buğra, annesi oyun yazarı Jale Baysal'dır.

Ortaöğrenimini Robert Kolej'de tamamladıktan sonra 1970-1973 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde okudu.

Yüksek öğrenimini Kanada'da Laval Üniversitesi'nde tamamladı, aynı üniversitede yüksek lisansını (1976) ve McGill Üniversitesi Ekonomi Bölümünde doktora (1983) derecesini aldı.

İstanbul Üniversitesi (1980-1981), McGill Üniversitesi Ekonomi Bölümü (1981-1983) ve Sherbrooke Üniversitesi (1983)'nde çalıştı.

1985 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmaya başladı.

ayse-bugra-osman-kavala-003.jpg

İŞADAMI OSMAN KAVALA İLE EVLİ

1988 yılında işadamı Osman Kavala ile evlendi.

SEDAT SİNAVİ ÖDÜLÜ ALDI

İktisadi Düşünce Tarihi ve İktisat Metodolojisi, Karşılaştırmalı Sosyal Politika, Gelişme İktisadı gibi konularda araştırmalar yapan Buğra, 1995 yılında Devlet Ve insanlar Adlı eseri ile Sosyal Bilimler alanında Sedat Simavi Ödülü'nü kazandı.

2015 yılında ekonomilerde ve küresel düzeyde sosyal politikalar konusundaki araştırmalara katkısı nedeniyle "Celso Furtado Ödülü" olarak da bilinen The World Academy of Sciences (TWAS) Dünya Bilim Akademisi Sosyal Bilimler Ödülü'ne layık görüldü.

2018 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nün önerisiyle verilmekte olan Boğaziçi Üniversitesi Aptullah Kuran Üstün Hizmet Ödülünü aldı.

Bilim Akademisi üyesidir.

AYŞE BUĞRA ESERLERİ

New Capitalism in Turkey The Relationship between Politics, Religion and Business (2014; Türkçesi: Türkiye'de Yeni Kapitalizm: Siyaset, Din ve İş Dünyası, 2015)

Sınıftan Sınıfa (Taylan Acar, Esin Ertürk, Özgür Burçak Gürsoy, Ebru Işıklı, Aysun Kiran and Sevecen Tunç ile birlikte, 2010)

Yoksulluk, Kapitalizm ve Türkiye'de Sosyal Politika, (2008)Devlet-Piyasa Karşıtlığının Ötesinde: İhtiyaçlar ve Tüketim Üzerine Yazılar (2000)

Islam in Economic Organizations (1999).State and Business in Modern Turkey (1994; Türkçesi: Devlet ve İşadamları,1995)

İktisatçılar ve İnsanlar (1989)Çeviri eserleri:Büyük Dönüşüm (K. Polanyi'den, 1986)Uluslararası Ticaret Politikası (D. Robertson'dan, 1982)

Derleme:Trajectories of Female Employment in the Mediterranean (Yalçın Özkan ile birlikte derleme, 2012; Türkçesi: Akdeniz'de Kadın İstihdamının Seyri, 2013)

Reading Karl Polanyi for the 21st Century: Market Economy as a Political Project (Kaan Ağartan ile birlikte derleme, 2007; Türkçesi: 21. Yüzyılda Karl Polanyi'yi Okumak: Bir Siyasi Proje Olarak Piyasa Ekonomisi, 2009).

Bir Temel Hak Olarak Vatandaşlık Gelirine Doğru (Çağlar Keyder ile birlikte derleme, 2007)

Sosyal Politika Yazıları (Çağlar Keyder ile birlikte derleme, 2006)

State Market and Organizational Form (Behlül Üsdiken ile, 1997)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN