Papa'dan Doğu Türkistan çıkışı: Zulüm gören halklar arasında

Papa'dan Doğu Türkistan çıkışı: Zulüm gören halklar arasında

ABD’deki ırkçılık eğilimini eleştiren Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, Çin’in Doğu Türkistan Bölgesinde yaşayan Uygurları 'zulüm gören halklar' arasında saydı.

NBA’da forma giyen oyuncuları ağırlayan ve Siyah Yaşamlar Önemlidir hareketine desteğini bildiren Papa Francis, söyleşilerinin yer aldığı kitapta, ABD'de polis tarafından öldürülen siyahi vatandaş George Floyd protestolarını olumlu karşılarken Çin'deki baskı altında tutulan Uygurları ilk kez "zulüm gören halklar" arasında saydı.

Çin'in Doğu Türkistan Bölgesinde yaşayan Uygurlar'a yönelik yaptığı 'baskı ve yok etme' politikasına bir tepki de Papa'dan geldi. Katolik Kilisesi lideri Papa Francis, insan hakları konusunda hem ABD'ye hem de Çin'e mesajlar verdi. Papa, ABD'de George Floyd vakasının tetiklediği protestolardan 'sağlıklı öfke' diye söz etti.

Sputnik'in haberine göre; ABD'de George Floyd vakasındaki gibi beyaz polislerin silahsız siyahi vatandaşları öldürmesine karşı protestoların başını çeken Siyah Yaşamlar Önemlidir (Black Lives Matter) hareketine destek veren profesyonel basketbol ligi NBA'e toplumsal adaletsizlik ve ekonomik eşitsizliği görüşmek üzere davet gönderen Papa, dün NBA yetkilileri ve basketbolcularından oluşan bir heyeti ağırladı.

Aynı zamanda Francis'in kendi biyografi yazarı Austen Ivereigh ile yaptığı söyleşilerden derlenen "Let Us Dream: The Path to A Better Future" (Bırakın hayal edelim: Daha iyi bir geleceğe giden yol) adında bir kitabı yayımlandı.

Kitapta, Papa, koronavirüs pandemisi nedeniyle uygulanan kısıtlamaları protesto edenleri eleştirirken, bunun tersine George Floyd vakasının tetiklediği küresel çapta ırkçılık karşıtı gösterileri 'sağlıklı öfke' diye niteledi.

UYGURLAR, EZİDİLER, ROHİNGYALAR...

ABD'nin tepkisini çeken Çin'le iyi ilişkiler politikası güden Papa'nın kitapta ilk kez Uygurları 'dünyanın zulüm gören halkları arasında' sayan sözleri de yer aldı.

Papa, "Zulüm gören halkları sık sık düşünüyorum. Rohingyalar, zavallı Uygurlar, Ezidiler ki, IŞİD'in onlara yaptığı gerçekten zalimlikti, kilisede dua ederlerken bombalarla öldürülen Mısır ve Pakistan'daki Hıristiyanlar..." İfadelerine yer verdi.

Papa Uygurlarla ilgili başka söz etmezken Rohingyalar gibi halklar hakkında daha ayrıntılı konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, bugünkü basın toplantısında, Papa'nın kitapta yer alan sözlerine 'tümüyle asılsız' tepkisini gösterdi.

ABD'de Donald Trump yönetimi, Pekin'i Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslüman Uygur Türklerini devasa gözaltı kamplarına koyup baskı altında tutmakla suçlayarak Çin'e yönelik bazı yaptırımlar uyguluyor. Daha önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Papa'ya "Her inanç liderine dinle ilgili zulme karşı koyma cesareti gösterme çağrısında bulunuyorum. Dünyevi hesaplar uğruna ilkeli duruştan taviz verilmemeli" diye seslenmişti.

Görüşmede Papa'ya Siyah Yaşamlar Önemlidir hareketiyle bağlantılı toplumsal çabalarını anlatan ve toplumsal farkındalık faaliyetleriyle ilgili bir kitap sunan NBA heyeti, Orlando Magic forması ve 'Black Lives Matter' tişörtü de hediye etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN