Çin'de Uygurlara zulüm sürüyor: Türk dizisi izlediği için tutuklandı

Çin'de Uygurlara zulüm sürüyor: Türk dizisi izlediği için tutuklandı

Çin'in Doğu Türkistan bölgesinde bir Uygur Türkü, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisini izlediği için tutuklandı. 8 ay tutuklu olan Subhi Mewlan'ın durumuyla ilgili ailesin bilgi verilmezken aynı 'suçtan' 50-60 kişinin daha tutuklandığı öğrenildi.

Çin'in Sincan Uyhur Özerk Bölgesi'ndeki Gulja şehrindeki bir kozmetik mağazanın sahibi Subhi Mewlan'ın evinde “Muhteşem Yüzyıl" filmi bulunduğu için polis tarafından tutuklandığı ve aradan sekiz ay geçmesine rağmen kendisi hakkında ailesine herhangi bir bilgi verilmediği öğrenildi. Araştırmalar sonucunda, Subhi Mewlan'la birlikte filmi izleyen veya evinde filim bulunan diğer 50-60 kişinin de tutuklandığı ortaya çıktı.

RFA’nın haberine göre bu yıl mart ayında, polis Subhi Mevlan'ın evine baskın düzenleyerek arama yaptı ve ev eşyaları arasında Türk filmi "Muhteşem Yüzyıl" bulunduğu için Mewlan’ı, annesi ile birlikte karakola götürdü. Urumçi'de çalışmakta olan kız kardeşi de Gulja'ya götürüldü. Subhi Mewlan'ın annesi ve kız kardeşi 15 gün sonra serbest bırakılmasına rağmen kendisi hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Aradan altı ay geçtikten sonra, polis evinden onun kıyafetlerini aldı ama Mewlan hakkında hiçbir şey söylemedi. Ailesi de bu durumdan yola çıkarak onun hapis cezasına çarptırıldığını tahmin etti. Ancak Subhi'nin annesi ve kız kardeşi, tutuklu bulunduğu sırada çok korkutulduğu için Subhi'nin ceza süresi hakkında soru sormaya bile cesaret edemedi.

FİLMİ İZLEYEN 50-60 KİŞİ TUTUKLANDI

Çin polisi Mewlan'ın tutuklu olduğunu teyit eti. Ancak Subhi Mewlan'ın durumuyla ilgili bilgi veremeyeceğini açıkladı. Diğer bir polis memuru, "Muhteşem Yüzyıl" filmini izleyenlerin tutuklandığını reddetmedi ve aksine Mart aylarında filmi gören veya evlerinde film bulan 50-60 kişinin tutuklandığını açıkladı. Daha önce de Türkiye'de seyahatte bulunan, çocukları Türkiye'de eğitim gören veya Türk filmleri izleyen birçok kişinin tutuklandığını ortaya çıkmıştı.

Türkiye'de yaşamakta olan ve daha önce Karamay'daki “Maybulak” dergisinde editörlük yapan Abdurraşid Niyaz Bey, mevcut durumda Çin'in "Muhteşem Yüzyıl" filminin izleyicilerini tutuklanmasının şaşırtıcı olmadığını söyledi. Son yıllarda Uygurlara karşı yapılan açık soykırımda Çin'in ana hedefinin Uygurların dini, siyasi ve tarihi bilincini ortadan kaldırmak olduğunu belirten Abdurraşid Niyaz, Çinli yetkililerin, "Muhteşem Yüzyıl" filmini izleme konusunda isteksiz olduklarını, bunun Uygurları "Çin ailesi" kimliğinden uzaklaştıracağını düşündüklerini ve dolaysıyla Subhi Mewlan başta olmak üzere bir çok kişiyi tutukladığını kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN