Pastırma sıcakları nedir? Pastırma sıcakları ne zaman başlayacak?

Pastırma sıcakları nedir? Pastırma sıcakları ne zaman başlayacak?

Pastırma sıcakları yaklaşıyor. Pastırma sıcaklarının ne zaman başlayacağı sıkça araştırılıyor. Rkim ayı ortalarından kasım ayına kadar süren pastırma yazı adını ülkemizde pastırmadan aldı. Bu dönemde pastırma kurutulmasından dolayı "Pastırma yazı" adı verildi.

Pastırma sıcakları ne zaman başlayacak? sorusu son günlerin en çok merak edilen konularından biri. Hava sıcaklıklarının düşmesinin ardından Sonbahar mevsiminde başlayan pastırma sıcaklarının ne zaman etkili olacağı merak konusu...

PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Pastırma yazı olarak da bilinen pastırma sıcakları bazı yıllar birden fazla yaşanabilirken, bazı yıllar da hiç görülmez. Pastırma sıcaklıkları genellikle ekim ayının sonundan kasım ayının ortalarına kadar sürer. Bu dönemde gece saatleri serin olur ve don olayı görülebilir. Gündüz saatlerinde ise hava güneşli ve ılık geçer.

PASTIRMA SICAKLARI NEDİR?

Pastırma sıcakları, gece ile güngüz sıcaklık farkı birbirine yakın olduğu bu dönemde en iyi pastırma kurutma zamanı olduğu düşünülerek bu adı aldı.

Bu havada asılan etler gece soğuktan büzülür gündüz sıcaktan gevşer. Bu sıcaklık farkının yaklaşık 20 derece civarında olması gerekir. Bu şekilde et pastırmaya dönüşür.

Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Almanya'da "kocakarı yazı", ABD'de "Yerli yazı" (Indian summer) olarak anılıyor.

19-10/10/pastirma-4.jpg

PASTIRMA SICAKLARI NASIL OLUŞUR?

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

19-10/10/pastirma-sicaklari-sonbahar.jpg

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN