Patara’da pelerinli atta Pers izleri

Patara’da pelerinli atta Pers izleri

Antalya’daki Patara Antik Kenti’ndeki kazılarda M.Ö 5’inci yüzyıla ait küçük bir at kabartması bulundu. Böylece Patara’da Pers Dönemi ilk kez belgelendi.

Patara Antik Kenti’nde bu yılki kazılarda bulunan M.Ö. 5’inci yüzyıla ait at kabartmasıyla bölgedeki Pers dönemi ilk kez belgelendi. Prof. Dr. Fahri Işık tarafından 1988 yılında başlatılan Patara antik kentindeki kazı çalışmaları, 28’inci yılında. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından sürdürülen çalışmalar bazilikada devam ederken, konservasyon/restorasyon çalışmaları da sürüyor. Noel Baba’nın Pataralı olduğunu hatırlatan Işık, kentte bugüne kadar 13 kilisenin tespit edildiğini ve bunların büyük kısmının Hristiyanlık inancının Anadolu’da yaygınlaşmaya başladığı erken dönemlerin yapıları olduğunu ifade etti.

LİKYA İÇİN ÖNEMLİ

Işık, bu sezon yürütülen çalışmalarda Likya’nın en erken ve büyük birkaç Hristiyanlık yapısından biri olan bazilikada çok sayıda sütun ve mimari parçanın bütünlenerek yerlerine konulduğunu belirterek, bazilika kazısında ele geçen M.Ö 5’inci yüzyıla ait küçük bir at kabartmasının ise heyecan yarattığını söyledi.

16-08/16/asa-1471305174.jpg

Bir yapıya ait olan at kabartmasıyla Patara’da Pers Dönemi’nin ilk kez belgelendiğini belirten Işık, buluntunun özellikle Kıyı Likya’nın tarihi açısından önem taşıdığını kaydetti. Işık “At kabartmasının üzerinde eyer değil, Pers atlarına özgü örtü var. Buluntunun bir Pers kabartması olduğunu, bu örtüden anladık. Bir tören yürüyüşünü betimliyor olmalı. Bu at kabartmasıyla Patara’nın tarihindeki çok önemli bir boşluk doldu” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN