Pfizer/BioNTech'in ürettiği koronavirüs aşısında yeni gelişme

Pfizer/BioNTech'in ürettiği koronavirüs aşısında yeni gelişme

Son dakika haberi... Alman BioNtech ve Amerikan ilaç devi Pfizer'in birlikte geliştirdiği Kovid-19 aşısının üçüncü klinik deneme sonuçlarında yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı açıklandı.

Alman BioNtech ve Amerikan ilaç devi Pfizer'in birlikte geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 6 ülkede 43 binden fazla gönüllü üzerinde yapılan son aşama klinik deneme sonuçlarında, yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı duyuruldu.

HİÇBİR ÖNEMLİ YAN ETKİSİ YOK

Pfizer'den yapılan duyuruda, aşının tüm yaş ve etnik gruplarda istikrarlı sonuçlar verdiği ve hiçbir önemli yan etkiye neden olmadığı bildirildi. Aşının, Kovid-19 nedeniyle yüksek risk altında bulunan 65 yaş üstünde etkinliğinin yüzde 94 olduğu aktarıldı.

ACİL KULLANIM ONAYI İÇİN BAŞVURU YAPILACAK

Aşı için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) acil kullanım onayı için başvuru yapılacağı belirtildi.

 

Aşı adayının, üçüncü aşama denemelerde İngiltere ile birlikte 6 ülkede insanlar üzerinde test edilmesi planlanıyor. ABD hükümeti, aşı adayının başarılı olması halinde ilk etapta 100 milyon, sonrasında 200 milyon doz, İngiltere ise 30 milyon doz satın almak için şirketle anlaşmaya varmıştı.

 

AŞIYI GELİŞTİREN PROF. ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA

Financial Times'a konuşan BioNTech SE’nin kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının nispeten düşük dozlu olduğu için hafif ve orta dereceli yan etkiler gösterdiğini söyledi. Şahin, aşıyı yaparken kullanılan haberci ribonükleik asitin “yeni bir ilaç sınıfı” (mRNA) yaratabileceğini söyledi.

HİSSE DEĞERLERİ YÜKSELDİ

Söz konusu duyurunun ardından, Pfizer’ın hisseleri yüzde ,.7 artarken, BioNTech’in ABD’de işlem gören hisseleri de yüzde 7,3 oranında arttı.

DİĞER KORONAVİRÜS AŞILARI

Son olarak Çin şirketi Sinovac, Türkiye'de de denemeleri süren CoronaVac adlı aşının birinci ve ikinci faz sonuçlarının başarılı olduğunu, aşının acil kullanıma uygun olduğunu açıklamıştı.

Amerikan ilaç şirketi Moderna'nın yetkilileri de, geliştirdikleri koronavirüs aşının, Kovid-19 hastalığına karşı yüzde 94,5 koruma sağladığını söylüyor.

Rus yetkililere göre, Ağustos ayında tescil edilen ve Moskova'nın "dünyanın ilk koronavirüs aşı" olarak lanse ettiği Sputnik V'nin başarı oranı da yüzde 92.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN