Umut olan aşıda yeni gelişme! 'Acil kullanım' yetkisi için başvuru yapıldı

Umut olan aşıda yeni gelişme! 'Acil kullanım' yetkisi için başvuru yapıldı

ABD’li ilaç şirketi Pfizer, BioNTech ile birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının acil kullanım yetkisi için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne resmi başvuruda bulundu.

Koronavirüs salgınında birçok ülke ikinci dalga ile mücadele ederken ABD’li ilaç devi Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, ortaklaşa geliştirdikleri aşının 18 Kasım’da virüsü önlemede yüzde 95 etkili olduğu duyurmuştu. 

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) ardından Pfizer ve BioNTech, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) acil kullanım onayı için başvuruda bulunacaklarını açıklamıştı.

Pfizer ve BioNTech, beklenen başvuruyu FDA'ya yaptı. FDA, aşıyla ilgili verileri inceleyerek güvenli olup olmadığını karar verecek. FDA'nın onay sürecinin ne kadar süreceği ise bilinmiyor.

ABD'de aşının onaylanması durumunda öncelikle kimlere yapılacağına ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) karar verecek.

Pfizer Başkanı ve CEO’su Dr. Albert Bourla resmi başvurudan önce yaptığı açıklamada “Küresel olarak Covid-19 vakalarında endişe verici bir artış görmeye devam ettiğimiz için, güvenli ve etkili bir aşı sağlama çalışmalarımız hiç bu kadar acil olmamıştı” demişti.

Pfizer ve BioNTech, Avrupa ve Birleşik Krallık’taki tıbbi düzenleyicilere ‘sürekli başvurular başlattıklarını’ ve ‘önümüzdeki günlerde dünya çapındaki diğer düzenleyici kurumlara başvuruda bulunmayı’ planladıklarını ifade etti. 

"PANDEMİYİ DURDURACAK"

BioNTech şirketinin CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, geliştirdikleri aşıya ilişkin yaptığı açıklamada,  “Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlanması büyük bir etki yaratacaktır” dedi. 

FİYATI BELLİ OLDU 

Yüzde 95'ten fazla koruma sağlayan koronavirüs aşısının fiyatı da belli oldu. İki doz halinde uygulanan aşı Avrupa Birliği'nde yaklaşık 31 euro olacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN