PKK'nın ‘Metropol planı’ ellerinde patladı

PKK'nın ‘Metropol planı’ ellerinde patladı

Dağ kadrosunda ağır kayıplar veren terör örgütü PKK’nın elebaşlarından Cemil Bayık’ın saldırıları metropollere yayma girişimi Ankara’da da engellendi. 200 kg bombayla başkenti kana bulamak isteyen iki terörist, Haymana’da sıkıştırılınca kendilerini patlattı.

Türkiye’nin PKK’ya yönelik ‘temizlik’ operasyonu ve Fırat Kalkanı Harekatı’na karşı teröristbaşı Cemil Bayık, metropolleri hedef gösterdi. Adana ve İzmir’de bombalı eylem hazırlığındaki teröristler etkisiz hale getirilirken, İstanbul Yenibosna’da motosikletli saldırı düzenlendi. Örgütün Ankara’daki girişimi ise önlendi. Dün Ankara Haymana yolu civarında güvenlik güçleri tarafından kıstırılan iki terörist, ‘teslim ol’ çağrıları üzerine 200 kg bomba yerleştirdikleri otomobilde kendilerini havaya uçurdu.

Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan tarafından bizzat yönetilen operasyon sırasında özel hareket ve terörle mücadele ekipleri söz konusu arsa etrafında güvenlik önlemi alarak kulübe içindeki teröristlere teslim ol çağrısında bulundu. Çağrıdan kısa bir süre sonra teröristler önceden hazırladıkları düzeneği yakalanmamak için Türk bayrağı ile kamufle ettikleri otomobilin içinde ateşleyerek kendilerini patlattı.

200 KG AMONYUM NİTRAT

Ekiplerin olay yerinde bulduğu maddeler ve patlamanın şiddetinden dolayı yaklaşık 200 kilogram amonyom nitratın teröristler tarafından infilak ettirildiği değerlendirmesi yapıldı. Olay yerinde PKK bağlantılı olduğu tespit edilen Bingöl doğumlu Harun Aslan ile Mahide Ataş adına düzenlenen ve sahte olduğu tahmin edilen kadın teröriste ait nüfus cüzdanı parçaları bulundu. Ankara Valisi Erkan Topaca, canlı bombaların Diyarbakır’dan yapılan bir ihbar üzerine polisin aradığı teröristler olduğunu açıkladı. Vali Topaca, bir vatandaşın bir kadın, bir erkek şüpheli şahıs gördüğü ihbarı üzerine operasyonun başlatıldığını söyledi. Bomba yüklü otomobilin saldırıda kullanılmak üzere hazırlandığını belirten Topaca, otomobilin son bir iki gün içerisinde satın alındığını kaydetti. 

BOMBA YİNE LİCE’DEN

Bingöl doğumlu terörist Harun Arslan’ın Lice nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Arslan’ın geçtiğimiz 1 Ağustos’ta Bingöl Havaalanı yolunda 7 polisin şehit olduğu zırhlı servis aracına bombalı saldırı düzenleyen PKK’lılardan biri olduğu şüphesi de ağırlık kazandı. Saldırıda da Ankara’da olduğu gibi kamufle olmak amacıyla arka camda Türk bayrağı taşıdıkları ortaya çıkmıştı. Emniyet kaynakları terör örgütünün bomba sığınaklarının bulunduğu Lice’de patlayıcı düzeneğinin hazırlandığı üzerinde durulduğunu belirtti. Teröristlerin Ankara’da geçen yıl 107 kişinin hayatını kaybettiği 500’den fazla kişinin yaralandığı 10 Ekim’deki Garı saldırısının yıldönümüne iki gün kala harekete geçmesi de dikkat çekti. Öte yandan yetkililer ihbarda 3. teröristin de olduğu bilgili üzerine aramalarını sürdürüyor.

‘TERÖRÜ YURT SATHINA YAYMAK İSTİYORLAR’

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, son günlerde önlenen PKK saldırılarının Cemil Bayık’ın terörü metropollere taşıyacakları tehdidinden sonra yaşanan sürecin bir parçası olduğunu söyledi. Ağar, 4 ilde de teröristlerin eş güdümlü hareket ettiklerini belirterek “Terör örgütü, varlık ve güç iddiasını devam ettirmek istiyor. Bölgede üzerinde oluşan baskıyı azaltmak ve baskının artmasına engel olmaya çalışıyor. Terörü satha yaymak istiyor” dedi.

‘BÖLGESEL GELİŞMELERE STRATEJİ’

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş ise Suriye ve Irak odaklı bölgesel gelişmelerin doğrudan Türkiye’yi etkilediğine dikkat çekerken, başta PKK olmak üzere terör örgütlerinin faaliyetlerinin de bu konjonktüre göre değişkenlik gösterdiğini ifade etti. Öneş şöyle konuştu: Gelişen terör eylemlerini tek faktöre bağlayamayız ama bölgesel gelişmeler çerçevesinde Suriye’deki gelişmeler, Irak’taki gelişmeler, burada çok farklı güçlerin çıkarlarının çelişmesi, tabii ki bu olaylarla da PKK’nın eylemlerinin bağlantısı şüphesiz var. Ortadoğu’daki riskler karşısında Türkiye’nin kendi içinde birliğini koruyabilmesi, güçlendirmesi gerekiyor. Farklı kimliklerin, farklı inanç yapılarının birlikte hareket edebileceği bir demokratik ortamı yaratma ihtiyacı var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN