Polisiye ustalarından evlere servis ‘gerilim’

Polisiye ustalarından evlere servis ‘gerilim’

Kara Hafta İstanbul Festivali 26-29 Kasım’da polisiye tutkunlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Festivalde bu yıl İskoç yazar Ian Rankin, İsveçli yazar Niklas Nat och Dag, Sevil Atasoy, Erol Üyepazarcı, Hakan Günday ustalar evlere konuk olacak.

SALİHA SULTAN | KARAR

Türkiye’nin ilk ve tek polisiye edebiyatı organizasyonu Kara Hafta İstanbul Festivali bu yıl İBB’nin desteğiyle altıncı kez polisiye tutkunlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Önceki yıllarda Agatha Christie, Georges Simenon, Ian Fleming, Mike Hammer ve Sir Alfred Hitchcock gibi polisiye edebiyatın güçlü isimlerinin onuruna gerçekleştirilen festivalin bu yılki teması ise polisiyenin mihenk taşlarından İngiliz yazar ve şair Edgar Allan Poe olacak. Kovid-19 salgını nedeniyle çevirimiçi buluşacak festivalin yabancı konukları arasında ise bu yıl İngiltere’de yılın suç romanına verilen ‘Altın Hançer’ ödüllü İskoç polisiye yazarı Ian Rankin, Amerikalı yazar Michael Kardos, ilk kitabı ‘Kurt ve Gece’ 35 ülkede birden yayımlanan İsveçli aristokrat polisiye yazarı Niklas Nat och Dag olacak. Yerli konuklar arasında ise Ahmet Ümit, Ayşe Erbulak, Elçin Poyrazlar, Erol Üyepazarcı, Hakan Günday, Mesut Demirbilek, Onur Saylak, Sevil Atasoy, Su Tunç, Suat Duman ve Taner Ay gibi önemli Türk polisiye yazarları bulunuyor. Festivalin oturumlarını ise Algan Sezgintüredi, Aslı Perker, Can Erol, Ceyhan Usanmaz, Hülya Balcı, Nazlı Berivan Ak, Serhan Bali, Sevin Okyay ve Tanıl Bora yönetecek.

ÖYKÜ YARIŞMASINA BAŞVURUDA YARIN SON GÜN

Kara Hafta İstanbul Festivali’nin ön habercisi olarak düzenlenen ve otuz yaş altı genç yazarlara yönelik öykü yarışmasına başvuruları ise 16 Kasım’da sona eriyor. Genç yazar adaylarının İstanbul’dan ilham alarak kaleme aldıkları öyküler Ahmet Ümit, Adnan Özer, Algan Sezgintüredi, Nazlı Berivan Ak ve Can Erol’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Yarışma sonunda dereceye giren on öykü, Vapur Kitap tarafından kitaplaştırılacak. Bu öykülerin sahipleri ayrıca festival öncesi gerçekleşecek  Adnan Özer’le Polisiye Yazma Atölyesi’ne katılacak. Havaların iyice soğuduğu ve artan Kovid vakaları nedeniyle evlere çekildiğimiz günlerde, salgının geriliminden sıyrılıp başka gerilimlere yelken açmak isteyenler festival kapsamında gerçekleştirilecek çevrimiçi oturumları 26-29 Kasım tarihlerinde ‘Kültür.İstanbul’ YouTube kanalından ücretsiz olarak takip edebilir.

MÜFETTİŞ REBUS’UN YARATICISI

 İskoç polisiye yazarı Ian Rankin bütün dünyada 20’den fazla dile çevrilen ‘Müfettiş Rebus’ roman serisiyle ünlendi. 45’in üzerinde kitaba imza atan Rankin, Türkiye’de ‘Başkasının Mezarı’, ‘Ölüleri Anmak’ ve emekliye ayrıldığını ilan ettiği ‘Veda Müziği’ gibi kitaplarıyla tanınıyor. Televizyon dizisi olarak da uyarlanan Müfettiş Rebus’u bu kitapta son kez sahneye çıkaran Rankin, İskoç edebiyatının entelektüel bir kalemi olarak da biliniyor. 1997’de Black and Blue (Siyah ve Mavi) romanıyla İngiltere’den aldığı ‘Altın Hançer’ gibi birçok ödülün sahibi olan 60 yaşındaki yazar, 29 Kasım’da Sevin Okyay’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek ‘Polisiyenin Merkezine Seyahat’ söyleşisiyle festival takipçileriyle buluşacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN