Prof. Dr. Ali Oto: Kalbin ritmi diyetle de bağlantılı

Prof. Dr. Ali Oto: Kalbin ritmi diyetle de bağlantılı

Baharla birlikte açılan diyet sezonunda yapacağınız küçük bir yanlış bile kalpte ritim bozukluğuna yol açabilir. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ali Oto, nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Kolay yoldan kilo vermek isteyenlerin uyguladıkları tek besine dayalı diyetler, hızla vücut geliştirmek için sporcuların kullandıkları protein tozları ve uzun süre uyanık kalmak amacıyla tüketilen yüksek kafeinli içecekler kalp sağlığını tehdit ediyor. Kariyoloji uzmanı Prof. Dr. Ali Oto, beslenmedeki yanlışlıkların kalp sağlığı üzerindeki etkisinin büyük olduğunu söylüyor. Oto’nun uyarıları şöyle:

Mucizevi çözüm olduğu iddia edilen diyetlerden uzak durulmalı: Tek besine dayanan diyetlerin tipik özellikleri mucizevi bir çözüm olduğu iddiasıyla sunulması, genellikle tek besin tüketilerek uygulanması ve bilimsel temellerinin bulunmaması. Yüksek proteinli diyetler ise vücutta elektrolit kaybına neden olur. Vücuttaki potasyum oranının düşmesi, kalsiyum dengesinin bozulması kalpte ciddi ritim bozukluklarının ortaya çıkmasına yol açar.

Protein tozlarına dikkat: Sporcuların ve vücut geliştirme egzersizleri yapan kişilerin sıkça kullandığı protein tozları ve yüksek protein içeren içecekler de kalp sağlığını tehdit ediyor. Spor yaparken artan protein ihtiyacını doğal gıdalardan almak gerekiyor.

Enerji içecekleri zararlı: Gün içinde daha uzun süre uyanık kalmak ve dikkati arttırmak için birçok kişi belirli miktarlarda kafein alıyor. Bir bardak çay ya da kahve kişiye ciddi bir zarar vermezken, ölçü kaçırıldığında çarpıntı görülebilir. Çay ve kahvenin içindeki kafein miktarı çok da fazla değil. Enerji içeceklerinde ise çok yüksek oranda kafein bulunuyor. Bu içecekler daha uzun süre uyanık kalmayı sağlarken, kalpte ritim bozukluklarının ortaya çıkmasına da neden oluyor. Tüketilen içeceğin içindeki kafein miktarı artıkça kalpteki ritim bozukluklarının şiddeti de artmakta.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN