Prof. Dr. İsmal Kara: ‘İslamcılık’ ölmedi

Prof. Dr. İsmal Kara: ‘İslamcılık’ ölmedi

Günümüz Türkiye’sinin ‘İslamcılık’ tartışmalarına yönelik düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. İsmal Kara “Türk olmak ve bu topraklarda kalmak İslamiyet’ten uzak olarak olmuyor. Bu da İslamcılığın devam edeceğinin işareti ama bambaşka şekillerde devam edecek” dedi.

SALİHA SULTAN/İSTANBUL

İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, gazeteci Ruşen Çakır’ın dün YouTube hesabından yaptığı canlı söyleşiye konuk oldu. Sohbette bugünün Türkiye’sinde ‘İslamcılığın’ durumu üzerine düşüncelerini dile getiren Prof. Dr. Kara, İslamcılığın bütün tarihinde olduğu gibi farklılaştığını, bunun yeni bir şey olmadığını söyledi. İslamcılığı siyaset merkezli yorumlamanın sınırlı olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Kara “İslamcılığı ortaya çıkaran hiçbir sebep ve konu iyileştirilmiş değil, hatta bunlar artarak devam etti” değerlendirmesini de yaptı. Prof. Dr. İsmail Kara İslamcılık tartışmalarının sadece Türkiye’nin meselesi olmadığına değinerek “İslamcılık siyasi alana indirgenemez, büyük bir hadisedir. İslamcılık fikriyatında katılmadığım büyük çok problem alanları var, bu ayrı bir şey fakat bir tahlil analiz için İslamiyet’in kendi tabiatı icabı siyasi, sosyal ve dini taleplerinin canlılığına bakmamız lazım. Bu canlılığı ihmal edersek, yorumlarımızda sınırlı kalmaya mahkum oluruz” dedi.

Prof. Dr. Kara, Ruşen Çakır’ın “Sosyal medya üzerinden din ve İslamiyet adına konuşan kişiler var, eskiden az buçuk tanıdıklarımız da var, yeni isimler de var. Bunları popüler kültürün bir parçası olarak mı görmeliyiz yoksa İslam düşüncesi bağlamında ciddiye almalı mıyız?” sorusuna ise, şu cevabı verdi: “Bu bir önceki konumuzla doğrudan bağlantılı. Nasıl oluyor da bir taraftan deizm yükselişi konuşuluyor diğer taraftan geleneksel formları olan bir dini düşünce anlayışı benimseniyor. Önceden deniyordu ki, bu isimler mektep görmemiş adamlardır, 12 eylülden sonra bunların hepsi şehirli oldu, lüks arabalara biniyorlar, televizyonları, radyoları var, reel maddi hayatla iç içeler ve ticari fonksiyonlar yürütüyorlar aynı zamanda. Peki nasıl oluyor da bu insanlar geleneksel formları hem fikir hem kılık kıyafet olarak sürdürüyorlar? Buna dikkat kesilmek gerekmez mi?” diye konuştu. Prof. Dr. Kara, sözlerini Türk olmanın ve bu topraklarda kalmanın İslamiyet’ten uzak bir şekilde olamayacağını vurgulayarak “Bu İslamcılığın da devam edeceğinin işareti ama bambaşka şekillerde devam edecek” yorumuyla tamamladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN