Proteinin azı karar, çoğu zarar

Proteinin azı karar, çoğu zarar

Fazla protein organları iflas ettiriyor, böbreklerde taş oluşturuyor. Eksik alınırsa ise bağışıklık sistemi zayıflıyor.

Vücudun en küçük birimi hücrelerin yapıtaşı olan protein hem kilo vermek hem de vücudundaki kas oranını arttırmak isteyenlerin vazgeçilmez besini. Beslenme ve diyet uzmanı Hazal Çatırtan protein tüketirken miktarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Hazal Çatırtan, yumurta, et, tavuk, balık, kuru baklagiller, süt ve süt ürünlerinden alınabilen proteinin az tüketilmesi durumunda “Çocuklardan yaşlılara kadar toplumun her kesiminde görülebilecek olan bu durum küçük yaşlarda büyüme gelişme geriliğine sebep olurken her yaştan insanda kas ve kilo kaybına, anemi ve ödem oluşumuna, halsizliğe, bağışıklık sisteminde zayıflamaya ve hastalıklarda iyileşme sürecinin uzamasına yol açar” dedi.

DİKKAT KİLO ALDIRABİLİR!

Aşırı proteinin de zararlarından bahseden Çatırtan, bunları şöyle sıralıyor: “En basit haliyle kabızlık yaratabilir. Böbreklerde erken yıpranma, fonksiyon kaybı veya taş oluşum riskini artırabilir. Kanda ürik asidi artırıp eklemlerde birikmesine neden olarak gut hastalığına yol açar. Fazla yağ alımı vücutta serbest radikal oluşumuna ve kanser gelişimine de neden olabilir, özellikle kolon kanserinin protein içeriği yüksek bir besin olan kırmızı et kaynaklı olduğunu gösteren çalışmalar var. Ayrıca vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir ve kilo aldırır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN