Putin'den Karabağ açıklaması: Çatışmalar Ermenistan'da yapılmıyor

Putin'den Karabağ açıklaması: Çatışmalar Ermenistan'da yapılmıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalarla ilgili konuştu. Ermenistan'ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü olduğunu anımsatan Putin "Fakat çatışmalar, Ermenistan topraklarında yapılmıyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ’da yaşananlardan ötürü endişe duyduklarını ifade ederek "Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) kapsamında Ermenistan’a karşı sorumluluklarımız var. Fakat çatışmalar, Ermenistan topraklarında yapılmıyor." dedi.

Putin, Rus devlet kanalı Rossiya 24’e açıklamalarda bulunarak Ermenistan saldırıları nedeniyle Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde başlayan çatışmalara dair değerlendirmeler yaptı.

"BU ELBETTE BÜYÜK BİR TRAJEDİ"

Karabağ’da yaşananların "trajedi" olduğunu savunan Putin, "Çok endişeliyiz çünkü Azerbaycan, Ermenistan ve Dağlık Karabağ, buralarda yaşayan tüm insanlar bize yabancı değiller. Rusya’da yaklaşık 2 milyon Azerbaycanlı ve bundan daha fazla da Ermeni yaşıyor. Çok sayıda Rus vatandaşı, bu ülkelerle dostane ve akrabalık ilişkileri sürdürüyor. Bu elbette büyük bir trajedi. İnsanlar ölüyor. İki taraftan da büyük kayıplar var." ifadelerini kullandı.

Çatışmaların yakın zamanda sona ereceğini umduklarını belirten Putin, “Mümkün olan en kısa zamanda ateşkes sağlanması için çağrıda bulunuyoruz.” dedi.

"ÇATIŞMALAR ERMENİSTAN TOPRAĞINDA YAPILMIYOR"

Ermenistan’ın KGAÖ üyesi olduğunu anımsatan Putin, şunları kaydetti:

"Bu anlaşma çerçevesinde Ermenistan’a karşı belirli sorumluluklarımız var. Bu çatışmalar, Ermenistan toprağında yapılmıyor. Rusya anlaşma çerçevesinde sorumluluklarını her zaman yerine getirir. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la sürekli temas halindeyim. Rusya’nın müttefik olarak sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda bir soru işareti yok."

TELEFONU PAŞİNYAN'IN YÜZÜNE KAPATTI

Rus basınına yansıyan haberlere göre, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, son günlerde sıkça telefonla aramaya çalıştığı Rusya Lideri Vladimir Putin’i bıktırdı. Rusya devlet televizyon kanalı “Rossiya-1” tarafından yayınlanan “Moskova, Kremlin, Putin” haber programında Putin’in geçtiğimiz hafta ne denli yoğun çalıştığını ekranlara getirerek, “Devlet Başkanı Vladimir Putin kabinedeki bakanlarla video konferans düzenlediği sırada bile telefonu susmuyordu.

Toplantı ortasında çalan telefonu kaldıran Putin, öbür tarafta kimin bulunduğunu söylemeden şu anda meşgul olduğunu ve daha sonra kendisini arayacağını söyledikten sonra ahizeyi kapattı.

Putin'in daha sonra da Paşinyan'ın telefonlarına çıkmadığı iddia edilmişti.

 

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de görüşmeden sonra Rus basınına konuştu. Putin'in ateşkes çağrısını değerlendiren Aliyev "Sıcak çatışmalar bittikten sonra Ermenistan'ta yeniden görüşeceğiz" dedi.

SİVİLLERE SALDIRIYORLAR

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada Ermenilerin işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusuna karşı taktik balistik füze kullandığını duyurmuştu.

Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırılarında da Tochka-U tipi balistik füze kullandığı ifade edildi. O anlara ait görüntüler, Ermenistan ordusuna ait Telegram hesabından yayınlanmasının ardından gelen uluslararası tepkiler üzerine yayından kaldırıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN