Ramazan bayramı ne zaman? 2018 Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan bayramı ne zaman? 2018 Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün? Mübarek Ramazan ayı içerisinde olduğumuz bu günlerde, vatandaşlar bayram tatilinin hangi güne denk geldiğini ve tatilin kaç gün olduğunu araştırmaya başladı. 2018 Ramazan bayramı tatili hakkındaki tüm detayları karar.com'dan öğrenebilirsiniz.

Ramazan bayramı ne zaman? 2018 Bayram tatili kaç gün? Mübarek üç aylardan Ramazan ayının içerisinde bulunduğumuz şu günlerde, en çok merak edilen konulardan biri de bayram tatilinin ne zaman başlayacağı oldu. Ramazan bayramı tatilinin ne zaman ve kaç gün olduğunu haberimizden görebilir, resmi tatiller hakkındaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz. 

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN, BAYRAM TATİLİ KAÇ GÜN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilgilerine göre Ramazan ayı, 15 Mayıs gecesi ilk sahur ile başlayacak ve 16 Mayıs akşamı açılan oruç ile ilk günü tamamlanacak. Aynı takvimde yer alan bilgilere göre Ramazan ayının bitişi ise 14 Haziran akşamına denk gelecek.

14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi
15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün
16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün
17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün

BAYRAM TATİLİ 9 GÜN OLACAK MI?

Bu sene Ramazan Bayramı arefesi 14 Haziran perşembe gününe denk geliyor. Ramazan Bayramının birinci günü 15 Haziran cuma ikinci günü 16 Haziran cumartesi üçüncü günü 17 Haziran pazar gününe denk geliyor. Yani 2018 yılı itibariyle Ramazan Bayramının 9 gün resmi tatil olması söz konusu değil. Fakat Kurban Bayramı tatilinin uzun olması bekliyor.

2018 RESMİ TATİLLER LİSTESİ

YENİ YIL TATİLİ

1 Ocak Pazartesi gününe denk gelen yılbaşı, hafta sonu ile birleştirildiğinde çalışanların tatil saysısı üç güne çıkmış olacak. 

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TATİLİ

Bayram tatili pazartesi gününe denk gelecek.

1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ TATİLİ

Bayram cumartesi günü kutlanacak. İlaveten bir tatil yapılmayacak.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ

Ramazan Bayramı tatili 15 Haziran cuma günü başlayacak.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ TATİLİ

Bayram pazar gününe denk gelecek, ekstra tatil olmayacak.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ

2017 yılındaki Kurban Bayramı 30 Ağustos ile birleştiği için 11 gün tatil yapma şansı bulan çalışan kesim, 2018'de de Kurban Bayramı'nda uzun bir tatil yapma şansına sahip olabilecek. Kurban Bayramı'nın arefesi 20 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Takip eden Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma ise resmi tatil. Dolayısıyla bu sene Kurban Bayramı'nda yine 9 günlük bir tatil gözüküyor.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI TATİLİ

Bayram perşembe günü kutlanacak.  Cuma gününü tatil olarak ayarlayabilenler 4 gün tatil yapmış olacaklar.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI TATİLİ

Bayram pazartesi günü kutlanacak. Haftasonu ile birlikte üç gün tatil yapılmış olacak.

DİYANET RAMAZAN 2018 TEMASINI AÇIKLADI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Başkanlık Konferans Salonu’nda gerçekleştirdiği basın toplantısında 2018 yılı ramazan ayı temasını kamuoyu ile paylaştı.

Diyanet İşleri Başkanlığının 2018 yılı ramazan ayı teması olarak "İsraf Olmasın" başlığının belirlendiğini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı, "Maalesef bir yanda açlığın, yoksulluğun ve sefaletin pençesinde kıvranan; ekmek, su gibi en temel gıda maddelerinden mahrum milyonlarca insan hayatta kalma mücadelesi verirken, diğer yandan çılgınca bir tüketim ve israfın varlığı maalesef acı bir gerçektir." dedi.

Başkan Erbaş, Müslümanların hasret ve heyecanla beklediği, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan ramazan ayının 16 Mayıs Çarşamba ilk gününün idrak edileceğini söyledi.

Ramazan ayının Müslümanları çok yönlü eğiten bir okul gibi olduğunu belirten Başkan Erbaş, “Ramazan ayı her yıl, bizlere, yeni bir can ve heyecan katmak, bizi kendimizle buluşturmak, değerlerimizi yeniden hatırlatmak, ibadet bilincimizi tazelemek, nefsimizi arındırmak, kardeşliğimizi onarmak için gelmektedir” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, iftar sofraları başta olmak üzere ramazan vesilesiyle yapılan etkinliklerin ve buluşmaların bir gösterişe ve eğlenceye dönüştürülmemesinin altını çizerek, “Samimi bir niyet ve mütevazı bir yaklaşımla bu ayın bereketini kazanmayı ve hayatımıza kattığı güzellikleri ahlaka dönüştürerek kalıcı hale getirmeyi ana gaye edinmeliyiz” şeklinde konuştu.

Din, ibadet ve ramazana yönelik tartışmalara dikkati çeken Başkan Erbaş, “Bu güzel zamanlarda, dinimiz, ibadetler ya da ramazanla ilgili ilkeler, kurallar ve kavramlar üzerinden yersiz ve gereksiz tartışmalarla Ramazan’ın manevi iklimine gölge düşürülmemesini ve milletimizin zihninin boş yere meşgul edilmemesini istirham ediyoruz” diye konuştu.

Ramazan'da ibadetlerin huzur ve huşu içinde yapılabilmesi için 90 bin caminin hazır hale getirildiğini aktaran Erbaş, camilerde kadınlar, engelliler ile çocuklar için gerekli çalışmaların yapıldığını bildirdi.

Başkan Erbaş’ın ramazanda yürütülecek, irşat ve yardım çalışmaları ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasından bazı başlıklar şu şekildi;

“Ramazan bir Kur’an iklimidir”

Ramazan, kulluğumuzu, yaratılış gayemizi, ibadetlerimizi ve davranışlarımızı muhasebe etmemiz açısından en büyük fırsattır. Ramazan bir Kur’an iklimidir. Bütün hayatımızı Kur’an’ın ilkeleri ile gözden geçirme fırsatı sunduğu için bizlere Allah’ın en büyük ihsanıdır. Ramazan, imsaklar, iftarlar, sadaka ve zekâtlar, mukabele ve teravihler ile yeryüzünü adeta bir mabede dönüştürmektedir. Ramazan ayı, Müslümanları çok yönlü eğiten bir okul gibidir. Bütün Müslümanları iftar, imsak, teravih gibi aynı zamanda, aynı niyet ve eylemlerde buluşturarak müminlere beraberliğin en güzel uygulamasını yaşatmaktadır.

“Oruç, sabır ve merhamet eğitimidir”

Oruç, bireysel, sosyal ve evrensel boyutları olan bir ibadettir. Her şeyden önce bir sabır, irade ve merhamet eğitimidir. Oruç, ihtiyaç sahiplerini ve kimsesizleri hatırlamaya, onlara yardım ve şefkat elini uzatmaya vesile olan en büyük fazilettir. Oruçta asıl amaç; dilimizin, kalbimizin, tefekkür dünyamızın ve bütün hayatımızın orucun getirdiği güzellikler ile bütünleşmesidir. Bütün ibadetlerin ana gayelerinden biri de bireysel ve toplumsal ahlakı güzelleştirmektir. İşte Ramazan ayının ve oruç ibadetinin en temel özelliklerinden birisi, başta gönüllerimiz olmak üzere aile ve toplumsal hayatımıza ve bütün yeryüzüne, bereket ve güzellikler getirmesidir.

“Ülkemiz yıllardır muhacir kardeşlerine ensar oluyor”

Ülkemiz yıllardır muhacir kardeşlerine ensar oluyor. Ramazanda da ensar olma özelliğimizi artırarak devam ettirmeliyiz. Ülkemize sığınan muhacir kardeşimiz başta olmak üzere bu rahmet mevsiminde, yeryüzünde hiç kimse kendisini garip, yalnız ve gurbette hissetmemelidir. Ramazan mevsimini hep beraber birlik ve beraberlik içinde yaşamalıyız. Kardeşliği ve bir arada yaşama kültürünü zedeleyen her türlü tavır, tutum, söz ve davranışı bu ramazanı vesile bilerek bir daha gelmemek üzere hayatımızdan çıkarmalıyız. Aynı coğrafyanın, aynı tarihin, aynı medeniyetin mensupları olarak farklılıklarımızı zenginlik kabul etmeliyiz.

“Ramazan sadece bir aylık kulluk planı değildir”

İbadetler insanın rabbi ile arasındaki özel bir ilişkidir. İbadetler konusunda başkalarını sorgulamak ve yargılamak yerine, en temel insani ve İslamî görev olarak birbirimizin dertlerini paylaşmalı, ihtiyaçlarına yardımcı olmalıyız. Ramazan elbette sadece bir aylık kulluk planı değildir. Ramazanın yaşattığı güzellikleri bütün yıl boyunca devam ettirerek hayat tarzı haline getirmeliyiz. İbadetlerdeki coşkumuz kardeşlik neşemizle perçinlenmeli, beraberce yaptığımız ibadetlerle aynı zamanda muhabbetimizi de pekiştirmeliyiz. Ramazanın bereket ve güzelliğini, çocuklarımız, gençlerimiz ve hanımlarımızla hep beraber yaşamalıyız.

Onları bilhassa camilerimizin manevî atmosferinden azami derecede istifade ettirebilmek için çalışmalıyız.

“Dini ve etnik kökenine bakılmaksızın muhtaca yardım etmek iman ve kulluk sorumluluğudur”

Dinimizin bizden istediği en önemli hasletlerden ve tarihten bugüne milletimizin yaşattığı güzel ahlak örneklerinden biri olan yardımlaşma ve dayanışma, Ramazan ayında adeta bir seferberliğe dönüşmektedir. Bireysel çabalarla ya da sivil toplum kuruluşları aracılığı ile yurt içi ve yurtdışında paylaşma ve dayanışmanın en güzel örnekleri yaşanmaktadır. Bu konuda İslam’ın infak ahlakının ilkeleri oldukça önemlidir. Öncelikle yardım eden de yardım edilen de kulluğun gereğini yerine getirmektedir ve birbirlerine hiçbir üstünlüğü yoktur. İster bireysel ister organizasyon eliyle olsun, yardımlaşma ahlakını üstün kılan, mümkün mertebe gizlice, onur, itibar ve haysiyeti zedelemeden yapılmasıdır ve bu ahlaki yaklaşımdan asla ödün verilmemelidir. Bu konuda bir başka önemli husus da şudur; yardıma ihtiyacı olan muhtaç kimsenin asla dini, dili, mezhebi, inancı, ibadeti, bölgesi, rengi ve etnik kökenine bakılmaksızın yardım elini uzatmak iman ve kulluk sorumluluğudur.

“Ramazan, bilgi dünyamızı zenginleştirmemiz için de önemli bir fırsattır”

Aynı zamanda ilim ve tefekkür mevsimi olan Ramazan, bilgi dünyamızı zenginleştirmemiz için de önemli bir fırsattır. Diyanet İşleri Başkanlığımız, cami sohbetleri ve özel irşat programları ile İslam’ın temel kaynakları, ilim ve medeniyet birikimimizin ana yolu doğrultusunda milletimizi bilgilendirmeye devam edecektir. Bu manada din eğitimi, din hizmetleri ve halkımızın dini hayatına rehberlik sorumluluğunun gereği olarak, Diyanet televizyonumuz Ramazan ayına özel hazırlıklar ve çalışmalar yapmaktadır. Başta iftar ve imsak olmak üzere günün her anında Diyanet Televizyonumuz ve radyolarımız, özgün programları ve dinimizi, milletimizi, medeniyet değerlerimizi doğru ve güzel şekilde anlatmaya ve tanıtmaya yönelik etkinlikleriyle milletimizin hizmetinde olacaktır.

“Bugün yeryüzünün en temel sorunlarından biri israftır”

Kur’an’ın dünya ve ahiret dengesi adına beyan ettiği fermanlara baktığımızda, cimriliği eleştirmekle birlikte saçıp savurmayı da şiddetle yasaklayan makul bir dengenin varlığı açıkça görülmektedir. Bu ölçü ihlal edildiğinde hayatın dengesi bozulmakta ve insan her şeyden öte kendisine ve geleceğine kötülük yapmış olmaktadır. Bugün küresel boyutta sefaletin yaşandığı yeryüzünün en temel sorunlarından biri olan israf hayatın birçok alanına maalesef sirayet etmiştir. Nitekim ormanlar, akarsular ve bütün doğal unsurlarıyla tabiat, insanın sorumsuz ve hoyrat tavrından nasibini alarak ekolojik tahribe maruz kalmaktadır. Aynı şekilde, insanî değer ve erdemlerin ihmal edildiği, bilginin, sevginin, dostluğun ve güvenin tüketildiği ve heba edildiği bir dünyanın da anlam yönüyle israfa ve fesada uğradığı izahtan varestedir. Lüks alışkanlıklarının zaruret olarak algılanarak ihtiyaç ölçüsünün kaybolmasına, arzularının esiri olan insanın, hayatı israf ve tüketim çılgınlığına çevirmesine karşı ciddi bir tüketim ahlakına, nimet ve sorumluluk bilincine, şükür, kanaat ve paylaşma gibi değerlerin ihyasına ihtiyacın olduğu aşikârdır. Dolayısıyla, Allah’ın verdiği her nimetin bir gün hesabının sorulacağının bilinci içinde, nimetler karşısında şımarıp lükse dalmadan ve duyarsızca israfa girmeden her konuda iktisadı merkeze alarak infak ahlakını kuşanmak bizlerin en önemli şiarı olmalıdır.

"TDV, 84 ülke ve 326 bölgede iyiliğin sesi olacak"

İyilik, yardımlaşma ve paylaşma denilince aklımıza yardım kuruluşları gelmektedir. Bunların başında da Türkiye Diyanet Vakfı vardır. Türkiye Diyanet Vakfı, yarım asra yakın süredir gerçekleştirdiği iyilik faaliyetleri ve üstlendiği sorumluluğun bilinciyle ülkemizde ve yedi kıtada, milletimizin emanet ettiği fitre, zekat ve bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır.

Hayırseverlerin yardımlarıyla yurt içinde ve yurt dışında faaliyetlerimizi genişleterek sürdürürken, bu Ramazan ayında “Kardeşlerini Unutma, Beklenen Sensin!” şiarıyla aziz milletimize umut bağlayan ve yolumuzu gözleyen kardeşlerimiz için yola çıkıyoruz.

Geçen yıl Ramazan ayında düzenlediğimiz “Üzerinde Kardeşinin Hakkı Var, Bu Ramazan ve Her Zaman” kampanyası çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında toplam 8 milyon 500 bin TL yardım ulaştırdık. Ülkemizde ve 64 ülkenin 278 bölgesinde iftarda iyilik sofraları kurarak, ihtiyaç sahiplerine gıda kolileri dağıttık. Bu Ramazan ayında da 84 ülke ve 326 bölgede iyiliğin sesi olacak Ramazan iklimini dünyanın dört bir tarafına taşıyacağız. Ramazan yardım programı kapsamında, dünyanın farklı coğrafyalarında 90 bin 205 gıda kolisi dağıtacak, kuracağımız iyilik sofralarında 246 bin 830 kişiye iftar vereceğiz.

Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu Ramazan’da tamamen gönüllülerden oluşan ekipleriyle yurt dışında yaklaşık 12 milyon TL değerinde yardım faaliyeti gerçekleştireceğiz. Yurt içine yönelik yardımlar çerçevesinde de Ramazan ayında ihtiyaç sahipleri ve mülteci aileler için “alışveriş yardım kartı” dağıtılacak. Bu yıl Ramazan ayında yurt içinde her biri 25 TL olan 1 milyon 750 bin TL değerinde alışveriş yardım kartı ihtiyaç sahipleri ve sığınmacı ailelere ulaştırılacak. Dağıtımlar 864 il ve ilçe şubesinde yapılacak. Yine şubelerimiz vasıtasıyla il ve ilçelerde iftar sofraları kurularak yüzbinlerce kardeşimizle iftar sofralarında bir araya geleceğiz. Türkiye Diyanet Vakfımız, bu yıl Ramazan ayında yurt içine ve yurt dışına toplam 15 milyon 250 bin TL değerinde yardım yapmış olacak.

Şehrimizdeki, ülkemizdeki ve dünyamızdaki ihtiyaç sahiplerinin ellerinden tutmak, yalnız olmadıklarını hissettirmek için aziz milletimizden, zekât, fitre ve bağışlarını Türkiye Diyanet Vakfına emanet etmelerini özellikle istirham ediyoruz. Ramazan-ı Şerif’te ihtiyaç sahiplerini, garipleri, muhtaçları ve yetimleri sevindirmek isteyen hayırseverlerimiz fitrelerini ve her türlü bağış ve yardımlarını camilerimiz ve müftülüklerimiz aracılığıyla bize ulaştırabilirler.

Ayrıca fitrelerini 5601’e SMS göndererek verebilir, zekat ve bağışlarını da Vakfımızın online bağış adresinden (bagis.tdv.org) ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla ulaştırarak bu iyilik hareketine destek olabilirler. 0312 416 90 00 numaralı çağrı merkezimiz de yine Ramazan boyunca vatandaşlarımızın hizmetinde olacaktır.Bir çocuk için bayramlık, bayramın gelişi demektir, hele ki yetim bir çocuksa onu mahzun bırakmamak bizlerin üzerine düşen en büyük vazifedir. Bu anlamda hayırseverlerimiz 100 TL bağışta bulunarak bir yetimin bayramlık ihtiyacını karşılayabilecekler.

Ankara, İstanbul ve Almanya’da kitap fuarı açılacak

Artık Ramazan ayının vazgeçilmez bir unsuru olan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından gelenek haline dönüştürülen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın bu yıl 37’ncisi gerçekleştirilecek. Vatandaşlarımızın büyük ilgi gösterdiği kitap fuarlarımız bu sene yeniden İstanbul Sultanahmet meydanında 16 Mayıs 2018 tarihinde, Ankara’da ise Gençlik parkı karşısındaki Melike Hatun Camii avlusunda 18 Mayıs 2018 tarihinde kapılarını kitapseverlere açacaktır. Yine ülke sathında pek çok ilimizde, yurtdışında ise Almanya’nın Köln şehrinde vakfımız işbirliğiyle il defa bu yıl kitap fuarları açılacaktır.

Ramazan ayında 90 bin camimizin, ibadetin huzur ve huşu içinde yapılabilmesi; kadınlarımıza, engelli vatandaşlarımıza, çocuklarımıza hazır hale getirilmesi için bütün illerde ve ilçelerde gerekli çalışmalar tamamlanmıştır. Tüm camilerimizde mukabeleler okunacak, her il ve ilçede en az bir camimizde hatimle teravih namazı kılınacaktır.

“İlahiyat fakültelerimizin hocalarına camilerimizin mihrapları, minberleri, kürsüleri açık olacak”

Diyanet Teşkilatına mensup hocalarımızın yanında, ilahiyat/İslami İlimler fakültelerimizin hocalarına, imam hatip liseleri ve diğer okullarımızda görev yapan bütün din dersi öğretmenlerimize camilerimizin mihrapları, minberleri, kürsüleri açık olacaktır, Ramazan ayında hep birlikte bu hizmeti ifa edeceğiz inşallah. Ben şimdiden, özveriyle milletimize yapacakları hizmetler için bütün hocalarımızı, müezzinlerimizi, imamlarımızı, vaizlerimizi, Kur’an kursu öğreticilerimizi ve bütün mensuplarımızı tebrik ediyor vazifelerinde başarılar diliyorum. Teşkilatımız dışından din hizmetlerine ve irşat faaliyetlerine katkı sunan hocalarımıza ayrıca teşekkür ediyorum.

Aziz milletimizin Ramazan-ı şerifini tebrik ediyor, rahmet, mağfiret ve kurtuluş iklimi olan bu ayın yeryüzündeki kötülükleri alıp götürmesini, bütün müminler ve insanlık için kalıcı bereketler ve güzellikler getirmesini, hassaten işgal, acı, gözyaşı ve türlü zorluklar içinde çıkış yolu arayan İslam âlemi için kurtuluş ve huzura vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN