RTÜK tarihinde ilk kez ekran karartma cezası verildi! Halk TV ve Tele 1 neden ceza aldı?

RTÜK tarihinde ilk kez ekran karartma cezası verildi! Halk TV ve Tele 1 neden ceza aldı?

Vatandaşlar, 'Halk TV ve Tele 1 kaç gün ceza aldı?' sorusunun yanıtını merak ederken, RTÜK kurul üyesi İlhan Taşçı, kurum tarihinde ilk kez bu sürede ekran karartma cezası verdiğini söyledi. İşte cezanın detayları...

'Halk TV ve Tele 1 neden ceza aldı?', 'Halk TV ve Tele 1 kaç gün ceza aldı?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. RTÜK'ün çeşitli nedenlerle ekran karartma cezası verdiği Halk TV ve Tele 1'in, aynı cezaları alması durumunda lisanslarının iptal edileceği öğrenildi. Sosyal medya kullanıcıları, 2020 yılında 'ekran karartma' cezası verilmesinin çağ dışı olduğunu dile getirdiler. Detaylar haberimizde...

HALK TV KAÇ GÜN CEZA ALDI?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV'ye 5 gün yayın durdurma cezası verdi. Daha önce aynı kural ihlalinden dolayı 'program durdurma' cezası alan televizyon kanalının, ikinci ihlal nedeniyle ekranlarının 5 gün kararacağı belirtildi.

HALK TV NEDEN CEZA ALDI?

Gazeteci Ayşenur Aslan'ın 16 Haziran 2020 Salı günü yayınlanan 'Medya Mahallesi' programına, gazeteci konuğu Hüsnü Mahalli'nin, "Türkiye'nin derdi ne biliyor musun? Mısır'ı karıştırmak, Libya üzerinden Sudan'ı karıştırmak..." ifadeleri ceza için gerekçe gösterildi.

Bu ifadelerin, 'nesnel ve gerçek olmayan bilgilerle Türkiye Cumhuriyeti devletini ağır ithamlara maruz bıraktığı  ve devletin varlığına yönelik ciddi tehditleri barındırdığı' gerekçesiyle cezalandırıldı.

TELE 1 KAÇ GÜN CEZA ALDI?

RTÜK, Tele 1 televizyon kanalına da 5 gün yayın durdurma cezası verildiğini açıkladı. İstanbul merkezli kanalının, aynı kuralı ikinci kez ihlal ettiği gerkeçesiyle 5 gün süreyle ekranı karartılacak.

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, "Tele 1 ve Halk TV’nin ekranı 5 gün boyunca tamamen karartılacak. Belgesel, müzik dahi yayınlanamayacak. İzleyiciler 5 gün boyunca yalnızca siyah ekran görecek" ifadelerini kullandı.

TELE 1 NEDEN CEZA ALDI?

RTÜK, geçtiğimiz ay da muhalif televizyon kanallarına peş peşe ceza yağdırmış ve geçici yayın durdurma ve para cezası vermişti. Bu defa ekran karartma cezasına gerekçe olarak daha önce de ceza almaları gösterilirken, Tele 1'e verilen ceza için 30 Nisan 2020 ve 24 Mayıs 2020 günlerinde yayınlanan 'Karanlıktan Aydınlığa' isimli programda Diyanet İşleri Başkanlığı'na yönelik eleştiriler suç sayıldı.

AK Parti kontenjanından seçilen kurul üyeleri tarafından; program konuğu ilahiyatçı Cemil Kılıç'ın şu sözlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tüzel kişiliğinin hedef alındığı savunuldu: "Bugün Türkiye'de öyle anlaşılıyor ki öyle bir rejim kurulmaya yani teokratik bir rejim kurulmaya çalışılıyor. Türkiye'de kurulmak istenen teokratik halife sultan rejimi. Ben Diyanet'i Müslüman dairesi içinde görmüyorum mesela. Belki aynı şekilde Cumhurbaşkanının inanç dünyasını da İslam'ın içerisinde görmüyorum. Muaviye gibi bir sultan mı olmaya çalışıyor mesela Cumhurbaşkanı?"

İkitdar kontenjanından seçilen Kurul üyeleri, Kılıç'ın sözlerini 'halkı kin ve düşmanlığa sevk eden ayrıştırıcı dil' olarak değerlendirdi. Yayında, 'eleştiri sınırları aşılarak toplumun ve kurumların dini inançlarının sorgulanması ve Cumhurbaşkanı ile Diyanet İşleri Başkanlığına suçlayıcı ifadelerin kullanılması 6112 sayılı Kanunun 8/1/b maddesindeki yayın ilkelerinin ihlali' olarak kabul edildi.

2. ABDÜLHAMİT'İ ELEŞTİRMEK SUÇ SAYILDI

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanı sıra 2. Abdülhamit'i eleştirmek de cezalar için gerekçe olarak gösterildi. Tele 1'de yayınlanan '18 Dakika' programında Merdan Yanardağ'ın Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit hakkında sarf ettiği, "Zalim, halkına ve aydınlara zulmeden, despot, emperyalizm uşağı ve gerici" şeklindeki cümleler, kurulun AK Partili ve MHP'li üyeleri tarafından 'yayın ihlali olarak' görüldü ve üst sınırdan idari para cezası uygulandı.

Kurul'daki AK Partili üyeler, programın sunucusunun RTÜK üyelerini 'cahillikle, bilgisizlikle ve düşmanlıkla suçlaması ve hakaret etmesi'nin yaptırım nedeniyle sayıldığını savundu. Cezanın, RTÜK'ün tüzel kişiliği, başkanı, üyeleri ve uzmanları hakkında 'eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı ve iftira niteliğinde ifadeler nedeniyle' Tele 1 hakkında idari para cezası kararı verildiği belirtildi.

"ERDOĞAN SÖZÜNÜ 'EMİR' TELAKKİ ETTİLER"

RTÜK, tarihinde ilk defa Halk TV ve Tele 1 televizyon kanallarına 5 gün boyunca ekran karartma cezası verdi.

Kurul üyesi İlhan Taşçı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Medya virüsünden kurtulacağız" sözlerini RTÜK'te kendisine 'emir telakki eden' anlayışın bu kararı aldığını belirterek, "RTÜK, muhalif, özgün ve özgür yayıncılık yapmaya çalışan televizyon kanallarının sesini kesmeye dönük operasyonun bugün ikinci ayağını gerçekleştirdi. Televizyonların kapatmayla sonuçlanabilecek ceza maddelerinden yaptırım kararı verilmesi bu sürecin ilk aşamasıydı" dedi.

"İLK KEZ EKRAN KARARTMA CEZASI UYGULANDI"

Kararın üst kurul toplantısında oyçokluğuyla alındığını belirten Taşçı, karardan duyduğu rahatsızlığı şöyle aktardı: "RTÜK'ün belirleyeceği tarihler arasında 5 gün boyunca bu televizyonların ekranları karartılacak. Genel yayın türünde, ulusal düzeyde yayın yapan kanallara mevcut yasa kapsamında RTÜK tarihinde ilk kez ekran karartma cezası uygulanacak"

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN BEL KEMİĞİ KIRILDI"

Basın özgürlüğünün bel kemiğinin kırıldığını belirten Taşçı, "Bu doğrudan doğruya, iktidarı sorgulayan, eleştiren yeri geldiğinde yanlışını haberleştiren, hakikatin izini sürüp, izleyicilerine masa başında oluşturulan algıları değil, ülkede ve dünyada yaşanan gerçekleri aktarmaya çalışan televizyonların sansürlenmesi, susturulması, karartılmasıdır. RTÜK'ün aldığı bu kararla birlikte demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğünün 'bel kemiği' kırılmıştır" ifadelerini kullandı.

"LİSANSLARI İPTAL OLABİLİR"

Taşçı, kararın tekrarlanması halinde bu kanalların lisanslarını da kaybedeceğine dikkat çekti: "Ağır ceza kadar vahim olan diğer bir nokta ise bu televizyon kanallarının aynı maddeden bir kez daha ceza almaları halinde bu kez kanalların lisansları iptal edilecek. Yani ekranları tamamen karartılacak, fişleri çekilecek, televizyonlar kapatılacak. Yalnızca bu televizyon kanalları değil, Türkiye'nin basın özgürlüğü sayfası kapanmış, kapatılmış olacak. Basın özgürlüğü mücadele sayfasında bu dönem kara bir leke olarak yerini alacak."

SOSYAL MEDYA SİTELERİ KAPATILACAK MI?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN