Rusya resmen sahada

Rusya resmen sahada

Erdoğan’la görüşmesi öncesi ‘tansiyon düşsün’ mesajları veren Putin sahada bildiğini okuyor. Rejime havadan destek veren Moskova, ilk kez karada doğrudan müdahil oldu. İdlib’in anahtarı Serakib’de, Rus askeri polisi bayrak gösterdi. Stratejik hamle, düğüm zirvesine 24 saat kala yeni ‘oldu bitti’ hamlesi oldu.

İdlib’de 27 Şubat’ta 33 askerin yehit olmasının ardından şiddetlenen çatışmaların büyük bir savaşa dönüşmemesi için diplomatik temaslar sürerken Rusya’dan yine ilginç bir hamle geldi. Şam’ı Halep’e bağlayan stratejik M5 otobanının kesiştiği noktadaki Serakib için süren savaşta son hamleli Rusya yaptı. Daha önce TSK destekli ÖSO güçlerinin büyük bir saldırıyla ele geçirdiği kasabaya giki gün boyunca havadan ölüm yağdıran Rusya bu bölgede ilk kez karaya da ayak bastı. Ağır bombardımanın ardından rejim güçlerinin ele geçirdiği kasabaya Rus askeri polisleri yerleşti. Kasaba içinde devriye atan Rus askeri polisler bayrak göstererek varlıklarını resmileştirdi. Böylece Rusya 1 ayı bulan İdlib harekatında ilk karadada ordusunu harekete geçirmiş oldu. Yarınki büyük zirve öncesinde Moskova’dan kritik açıklamalar da gelmeye devam ediyor.

Kremlin, Türkiye ile Rusya’nın Suriye’de çatışma ihtimalinin en aza indirilmesi gerektiğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, BM Suriye Araştırma Komisyonu’nun Rusya’nın İdlib’de savaş suçu işlediği yönündeki suçlamalarını reddetti. Kremlin açıklamasında “BM, sahada neler olduğunu bilmiyor” ifadeleri yer aldı. Peskov, “Bu suçlamaları kesinlikle reddediyoruz. Bu suçlamalar, İdlib’deki teröristler Suriye ordusuna karşı saldırıya başladıktan bir iki gün sonra yöneltildi. Hiçbir komisyonun sahada olan bitenler hakkında güvenilir bilgi elde edemeyeceği aşikar” dedi. Peskov, Rusya’nın Suriye’de Türkiye ile çatışma riskinin en aza indirilmesi için ‘orduların yakın temas halinde olması gerektiğini’ söyledi. Peskov, “Türkiye ile sahada çatışma riski en aza indirilmeli” dedi. 6 Mart’ta Putin, Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında dörtlü zirve yapılacağı iddiası için Peskov, ‘böyle bir zirve konusunda mutabakat sağlanmadığını ve o tarihte Putin’in planlarında dörtlü zirve bulunmadığı’ söyledi. Peskov, Erdoğan, Putin ve Ruhani arasında düzenlenecek olası bir Suriye zirvesinin de gündeme geldiğini ifade etti.

‘MÜLTECİLER VAR DİYE HARAKATI KESMEYİZ'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Avrupa’nın göçmen sorununu çözmek için terörle mücadeleye son veremeyiz” dedi. Lavrov, İdlib’deki sorunlarının çözümünün Rusya ile Türkiye liderleri arasında varılan anlaşmaların yerine getirilmesi ile mümkün olduğunu söyledi. Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türkiye ve Batılı ülkelerin Rusya ve Suriye yönetimine yönelttiği İdlib’de milyonlarca kişilik sığınmacı akımı oluştuğuna dair eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. İki lider de, Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova’da 5 Mart’ta yapacakları görüşmenin ‘belirleyici’ olacağını umduklarını belirtti.

İDLİB'DE BİR ASKERİMİZ ŞEHİT OLDU

Operasyonların devam ettiği Suriye’den bir acı haber daha geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bahar Kalkanı Harekatı’nda bir askerin şehit olduğunu bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamda ise” Bahar Kalkanı bölgesinde bulunan unsurlarımıza rejimin açtığı ateş sonucu 1 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 9 silah arkadaşımız da yaralanmıştır. 299 rejim askerinin de etkisiz hale getirilmiştir” denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN