50 yaş altında hızla artıyor! Uzmanlar o ölümcül hastalığa karşı uyardı: Vaka sayısı yüzde 66 oldu!

50 yaş altında hızla artıyor! Uzmanlar o ölümcül hastalığa karşı uyardı: Vaka sayısı yüzde 66 oldu!

50 yaş altı olanlar dikkat! Uzmanlar bu çağrıyı sizin için yaptı. Hızla yayıldığı ve bu kapsamda vaka sayısının yüzde 66’lara çıktığı belirtildi. İşte uzmanından o ölümcül hastalığa ilişkin açıklamalar…

Kalp ve damar hastalıklarından sonra en ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanser, son yıllarda ciddi artış gösterdi. Bu kapsamda uzmanlar vatandaşları sık sık uyarırken Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, özellikle de 50 yaş 6 kanser vakalarının son 30 yılda daha da arttığını belirtti. Dolayısıyla Z kuşağı olarak da bilinen grup için kanserle mücadelenin oldukça önemli bir yeri olduğunu söyledi.

yeni-proje-5.jpg

SON 30 YILDA CİDDİ ARTIŞ YAŞANDI

Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ozan Akıncı ise kanserin küresel ölçekte giderek artan bir ivme ile yaygınlaşmakta olduğunun altını çizerken, “Bu artışta artan stres, anksiyete, tütün ve alkol tüketimi, hareketsizlik, obezite, radyasyon, GDO’lu ve hormonlu gıdalar, tarım ilaçları ve sanayileşmenin getirdiği hava kirliliği en önemli tetikleyici unsurlar olarak göze çarpmaktadır. 50 yaş altı kanser vakaları son 30 yılda daha da artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 50 yaş altı kanser vakası oranı yüzde 66’dır. Bu ciddi oranı göz önünde bulundurursak Z kuşağının kanserle mücadelesi daha da önem kazanmaktadır” dedi.

yeni-proje-4.jpg

9,7 MİLYON KANSERE BAĞLI ÖLÜM SAPTANDI

Dünya genelinde her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca en az bir kez kansere yakalandığını belirten Doç. Dr. Akıncı, “2022’de tüm dünyada yıllık 20 milyon yeni vaka ve 9,7 milyon kansere bağlı ölüm gelişmiştir. Bu verilere bakılarak 2050’de yüzde 77’lik bir artışla 35 milyondan fazla yıllık yeni kanser vakası gelişeceği öngörülmektedir. Bu tabloda sanayileşmenin ve risk faktörlerinin tetiklemesiyle daha da dramatik hale gelebileceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle önlem alınmalıdır. Kanserle mücadelede tam başarı ancak ona neden olan faktörlerden kaçınmakla mümkündür. Kanseri erken aşamada fark etmek veya tespit etmek kanseri tam yenebilmek için çok önemlidir. Kanser gerçeğinin farkında olarak risk faktörlerini değiştirmek faydalı olabilmektedir. Ama daha güçlü olunabilecek bir konu da tarama testleridir. Meme, akciğer, kolon, mide, prostat ve rahim ağzı kanserlerine karşı mutlaka uygun zamanda hekimimiz ile iş birliği içinde tarama testlerini yaptırmak önem taşımaktadır” diye konuştu.

yeni-proje-3.jpg

TEDAVİ SÜRECİNDE MORAL VE MOTİVASYON

Tarama testlerinden sonra teşhis konulduğunu ve bu aşamada hastaların negatif duygular taşıyabileceğini ifade eden uzman isim, “Moral ve motivasyon tedavi sürecinde hastalar için en önemli dayanaktır. Ailelerinin ve sevdiklerinin yanlarında olduğunu görmek onları kansere karşı da daha güçlü kılmaktadır. Bununla beraber hasta-hekim iş birliğinin ve güven duygusunun da bu süreçlerin en kıymetli motivasyon kaynağı olduğunu söylemek mümkündür” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN