Akdeniz diyeti demans riskini azaltıyor

Akdeniz diyeti demans riskini azaltıyor

Araştırmalara göre Akdeniz diyetinin bir faydası daha ortaya çıktı. Zeytinyağı, balık, sebze ve meyve açısından zengin besinler içeren Akdeniz tipi beslenme halk arasında "bunama" olarak tanımlanan "demans" hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.

United Press International (UPI) haber ajansının haberine göre, Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi’nden bilim insanları Akdeniz diyeti ile Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliği olan amiloid ve tau proteinleri arasındaki bağlantıyı inceledi.

500 KATILIMCIYLA ARAŞTIRMA

Çalışma kapsamında, Alzheimer riskinin görüldüğü 300’den fazla kişinin aralarında bulunduğu 500 katılımcının sağlık verileri değerlendirildi. Diyeti uygulayan kişilere, dil ve hafızayla ilgili testler yapıldı. Ayrıca beyin taramaları da yapılarak, amiloid ve tau proteninin biyobelirteçlerini saptamak için 200’den fazla omurilik sıvısı örneği alındı.

BEYNİN KÜÇÜLMESİNİ ENGELLİYOR

Araştırmada sebze, meyve, zeytinyağı ve balık bazlı Akdeniz diyetinin beyni plak birikiminden ve beynin küçülmesinden koruyabileceği belirlendi. Yaş, cinsiyet ve eğitimin göz önünde bulundurulduğu araştırmada, uzmanlar, Akdeniz diyeti yapmayan kişilerin daha yüksek amiloid ve tau belirteçlerine sahip olduklarını tespit etti.

DEMANS RİSKİNİ AZALTIYOR

Ayrıca, Akdeniz diyeti uygulamayan kişilerin hafıza testlerinde diyeti uygulayanlara göre daha düşük puan aldığı kaydedildi. Araştırmacı Tommaso Ballarini, Akdeniz tipi beslenmenin, beyni nörodejenerasyondan koruyabileceğini ve demans gelişme riskini azaltabileceğini ifade etti.

Çalışmanın detayları Neurology dergisinde yayımlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN