Akdeniz ve Ege'nin incisi: Herkesin bir an önce öğrenmesi gerekiyor, damarlarda kolesterolü silip atıyor

Akdeniz ve Ege'nin incisi: Herkesin bir an önce öğrenmesi gerekiyor, damarlarda kolesterolü silip atıyor

Türkiye'nin her bir yanında birbirinden lezzetli ve değerli üretimler yapılırken bu yiyecek Akdeniz ve Ege’nin incisi olarak biliniyor. Lezzetli tadının yanı sıra damarlardaki kolesterolü adeta silip atıyor. Bu meyveyi herkesin bir an önce öğrenmesi gerekiyor…

ZEYNEP ORHAN

Tükettiğimiz her besinin vücudumuza iyi ya da kötü etkileri var. Dolayısıyla sağlıklı bir yaşam için her zaman faydalı ve doğal besinleri tercih etmemiz gerekiyor. Öte yandan meyve tüketimine de dikkat ederken vücudumuzun ihtiyacı olduğu vitamin ve mineralleri sağlayacak meyvelerden tüketmemiz gerekiyor. Bu kapsamda Akdeniz ve Ege’nin incisi olarak bilinen kolesterolden cilt sağlığına kadar birçok faydası olan o meyve, faydalarını öğrendikten sonra artık vazgeçilmeziniz arasına girecek.

yeni-proje-22.jpg

ÖZGÜN TADI VE KOKUSU İLE BİLİNİYOR

Kış meyveleri arasında yer alan mersin veya daha yaygın adıyla murt meyvesi, Akdeniz ve Ege bölgesinde doğal olarak yetişen ve pek çok kişinin sabırsızlıkla beklediği bir meyvedir. Mersin meyvesi, özgün tadı ve kokusuyla bilinir ve sadece meyvesi değil, yaz kış yemyeşil kalan yaprakları da sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Murt ya da hambeles olarak da bilinen bu bitki, küçük bir ağaç, ağaççık ya da çalı formunda olabilir ve boyu en fazla 5 metreye kadar ulaşabilir. Murtun sağlığa olan faydaları arasında özellikle damar sağlığına katkısı ön plana çıkmaktadır. Bu özellikleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor ve varis sorununun azalmasına destek oluyor.

Murt meyvesi ve yaprakları, geleneksel olarak çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmıştır. Antioksidan, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, murt meyvesinin ve yapraklarının çayı, doğal ilaçlar ve hatta cilt bakım ürünlerinde kullanılabilmektedir.

yeni-proje-24-001.jpg

AKDENİZ VE EGE'DE YETİŞİYOR

"Murt hambeles" veya daha yaygın olarak bilinen adıyla "murt", Akdeniz iklimine özgü bir bitki türüdür. Özellikle Akdeniz bölgesi ve Ege kıyılarında yaygın olarak bulunur. Murt bitkisi, özellikle kıyı kesimlerde ve kumlu topraklarda iyi yetişir. Bu bitki, düşük su ihtiyacı ve sıcak iklime dayanıklılığı ile bilinir.

Murt hambelesinin sağlığa faydaları şunlardır:

Antioksidan Özellikler: Murt, antioksidan bileşikler açısından zengindir. Bu bileşikler, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

Anti-inflamatuar Etkiler: Murtun anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğuna dair bazı araştırmalar bulunmaktadır. Bu özellikler, iltihaplanmayla ilişkili sağlık sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Sindirim Sağlığına Katkıları: Murt yapraklarından yapılan çayın sindirim sistemine faydalı olduğu ve sindirim sorunlarını hafifletebileceği düşünülmektedir.

yeni-proje-26-001.jpg

Antimikrobiyal Özellikler: Murt bitkisinin bazı mikroorganizmalara karşı etkili olduğu ve bu nedenle doğal bir antimikrobiyal ajan olarak kullanılabileceği belirtilmektedir.

Cilt Sağlığı: Murt yapraklarından elde edilen yağların cilt sağlığına faydalı olduğu ve cilt problemlerinin tedavisinde yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Murt hambelesinin tüketimi genellikle yapraklarından yapılan çay veya murt meyvelerinin direkt tüketimi şeklinde olur. Ayrıca, murt yapraklarından elde edilen esansiyel yağlar da aromaterapi ve cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Ancak herhangi bir bitkisel ürün veya takviye kullanmadan önce sağlık profesyonellerine danışmak önemlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN