Bakanlık onay verdi çakma zeytinyağı artık sofralarda! Artık anlamak çok kolay! Hangisi gerçek zeytinyağı?

Bakanlık onay verdi çakma zeytinyağı artık sofralarda! Artık anlamak çok kolay! Hangisi gerçek zeytinyağı?

Çakma zeytinyağı ve gerçeği arasındaki farklar paylaşıldı. Bakanlık onayı sonrasında sofralara inen çakma zeytinyağını bu yöntemler sayesinde ayırt edebilirsiniz. Peki, zeytinyağının çakma olduğu nasıl anlaşılır? İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Çakma zeytinyağına onay verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı kararı sonrasında çakma zeytinyağı sofraya inecek. Zeytinyağını çakmasından ayırmak için püf noktalar paylaşıldı. Peki, gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? İşte tüm detaylar...

AROMA VE BOYAYLA ZEYTİNYAĞI

Tarım ve Orman Bakanlığı, kısa bir süre önce aldığı kararla aroma ve boyayla zeytinyağına benzetilen sıvı yağlara ruhsat vermeye başladı. Bu ürünler henüz market raflarında yerini almamış olsa da, otel, restoran, kafe ve yemek şirketleri aracılığıyla tüketiciye sunulmaya başlandı.

Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden zeytinyağı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu yanlış kararı nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Zeytinyağı üreticileri ve tüketiciler, bu yeni duruma tepki gösteriyor. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, bu kararın zeytin tarımını bitirebileceği uyarısında bulundu. Alhat, "Aroma ile zeytinyağına benzetilen sıvı yağlar, zeytin tarımını bitirir" dedi.

t25-sofralarin-vazgecilmezi-z-590.webp

ZEYTİNYAĞINA BENZEYEN ÜRÜNLER PİYASADA

İsminde ve etiket tasarımında zeytini ve zeytinyağını çağrıştıran imgeler kullanılan bu çakma zeytinyağları, özellikle HORECA (otel, restoran, kafe) sektöründe hızla yayılıyor. Bu sahte ürünlerin ambalajlarında “Sızma Lezzetinde Aromalı Bitkisel Yağ” ve “Salatalarda ve Her Çeşit Yemekte Salad Oil- Salata Yağı” gibi ifadeler yer alıyor.

Alper Alhat, bu durumun hem üreticiye hem de tüketiciye zarar verdiğini belirterek, “Eskiden beri bazı kafeler ve restoranların aroma ve boya ile zeytinyağına benzetilmiş pamuk yağı kullandığını biliyorduk. Şimdi ise bu sahte ürünleri yasal olarak satabiliyorlar. Bu durum, zeytin tarımını bitirir” şeklinde konuştu.

hakiki-zeytinyagi-donarmi.png

TÜKETİCİ GÜVENİ ZARAR GÖRÜYOR

Alhat, tadı, kokusu ve görüntüsüyle zeytinyağına birebir benzeyen bu yağların laboratuvar analizi olmadan anlaşılmasının mümkün olmadığını vurguladı. “Ambalajlı gıdalara duyulan güvenin zaten az olduğu ülkemizde, aroma ve renklendirici ile üretilen bu tip ürünlerin tüketicilerin ambalajlı zeytinyağlarından daha fazla kaçmasına yol açacağını düşünüyoruz” dedi.

zeytinyagi-testi-fb.webp

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Alhat, bu tip yapay ürünlerin tarımsal üretime verdiği zararları yıllardır farklı sektörlerde gördüklerini ve aynı durumun zeytin tarımına da zarar vermesinden korktuklarını ifade etti. Bakanlığa seslenen Alhat, “Tarım ve Orman Bakanlığımızdan yol yakınken yanlıştan dönüp verilen izinlerin iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

1612696-1.webp

HAKİKİ ZEYTİNYAĞINI SAHTELERİNDEN AYIRMAK İÇİN TÜYOLAR

  • Etiket Bilgilerini Kontrol Edin: Gerçek zeytinyağı şişelerinin etiketinde üretim yeri, üretici firma bilgileri ve zeytin türü gibi detaylar yer alır.
  • Asitlik Oranına Dikkat Edin: Gerçek zeytinyağının asitlik oranı %0.8’in altında olmalıdır.
  • Tadı ve Kokusu: Gerçek zeytinyağının kendine has bir kokusu ve lezzeti vardır. Sahte ürünlerde bu özellikler genellikle eksiktir.
  • Donma Testi: Gerçek zeytinyağı buzdolabında donabilir. Ancak bu yöntem tek başına yeterli değildir, diğer özelliklerle birlikte değerlendirilmelidir.
  • Fiyat Karşılaştırması: Gerçek zeytinyağı, sahte ve karışım yağlara göre genellikle daha pahalıdır. Çok ucuz ürünlerden kaçının.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN