Baş ağrısı için o ilacı sakın içmeyin! Canan Karatay duyurdu: Tatlı ama zehirli

Baş ağrısı için o ilacı sakın içmeyin! Canan Karatay duyurdu: Tatlı ama zehirli

Prof. Dr. Canan Karatay, ölümcül bir uyarıda bulundu. Sakın “stresimi var başım ağrıyor” diye o ilacı kullanmayın… Canınızdan olma riskiniz çok yüksek! Uzman isim tek tek açıkladı, tatlı ama zehirli! Çağın vebası bu ilaçlar…

Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sık sık sağlıklı yaşam hakkında açıklamalarda bulunuyor. Birçok açıklaması ile tartışmalara neden olan Karatay, sağlık gündeminden düşmüyor. Son olarak stresle baş etmede ve baş ağrıları için kullanılan o ilaca ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Profesör Doktor Karatay, bu ilacın ölümcül risk taşıdığından söz etti. Altını çize çize uyardı, sakın o ilacı kullanmayın…

CANAN KARATAY YİNE UYARDI: SAKIN OLA ONA BAŞVURMAYIN!

Prof. Dr. Canan Karatay, Sözcü TV’de önemli açıklamalarda bulundu. Karatay, neredeyse çağın vebası haline gelen, ciddi hastalıklara kapı açan fazla stresin nedenlerinden ve çözüm yollarından söz etti. Karatay, stresin altında yatan önemli etkenler olduğunu söyleyerek, Stresin tetiklenmesinde genellikle göz ardı edilen çok önemli etkenler var. Onları şöyle sıralayabiliriz… Eğer uykusuzsanız, o zaten vücut için çok büyük bir strestir. Gün boyu bunun acısını çekersiniz. Uyku çok önemli” dedi.

s4.jpg

TATLI AMA ZEHİRLİ

Karatay, uyku düzenine ilişkin şunları kaydetti:

“Uyuyabilmek için melatonin hormonu gerekiyor. Melatonin hormonunun dengesi bozulursa uyuyamazsınız. Bu hormonun dengesini bozan da şekerdir, insülin yüksekliğidir ve kortizol hormonudur. Onun için şeker en tatlı zehirdir. Şeker dediysem, bunlar sadece tatlılar değil vücuda girdiğinde şeker olan tahıl, un, ekmek gibi gıdalardır.”

YÜRÜMEYİ İHMAL ETMEYİN

Stresle başa çıkmakta yürüyüşün önemli olduğunu söyleyen Karatay, şu açıklamada bulundu:

“İnsan vücudu için en önemli streslerden biri ağır spordur. Eğer deli danalar gibi koşuyorsanız, vücut geliştirme yapıyorsanız stres hormonu kortizol salgılanır. Bu hormon ne yapar? İnsülin direncini yükseltir, sizi şeker hastası yapar. İşte vücuttaki stres bu. Onun için sakin yürüyün, yavaş yavaş yürüyün. Araştırmalar günde 20 dakika yavaş tempoda yürümenin, antidepresanlardan çok daha faydalı olduğunu göstermektedir.

s3.jpg

Akıllı binalarda pencereler açılmıyor. Klimalar var. 20'nci katta oturmak stres kaynağı… Bahçeli evler sağlıklı. Bizim zamanımızda gecekondular vardı. Tek katlı bahçe içinde evler vardı. Biz çocukluğumuzdan bu yana hep bahçelerde büyüdük.”

EN TEHLİKELİLERİ KİMSYASALLAR

Topraktan elde edilen besinlerde fazla mineral kalmadığının altını çizen Karatay, tarım için kullanılan ilaçların besinlerin yapısını bozduğundan söz etti. Konuya ilişkin olarak, “Topraktan çıkan besinlerde artık mineral kalmadı. Çünkü topraklara o kadar tarım zehri sıkıldı ki bunlar vücutta bağırsak florasını bozup stresi başlatan faktörler. Aynı şekilde evlerde kullanılan deterjanlar, yumuşatıcılar, çamaşır suları. Hepsi bir faktör. Mesela bir hanım denize girerken güneş koruyucu sürüyor. ‘En iyi firmanın, en lüks kremi olsa bile o koruyucuyu içebilir misiniz?' diye soruyorum size. O krem vücudunuz tarafından emiliyor veya deterjanı soluyorsunuz, akciğerlerinizde kana karışıyor. Süt veren anne o kremden kullanıyor, cildinden emiliyor. Sütünden bebeğine geçiyor. O bebek daha 2-3 aylık. Yazık günah daha karaciğeri gelişmemiş” dedi.

s2.jpg

BU İLAÇLARDAN UZAK DURUN

Stresle ve baş ağrısı ile savaşmak için çoğu insanın antidepresan kullanmasına tepki gösteren Karatay üstüne basa basa uyardı. Karatay, “‘Stresim var' diye illa antidepresan almaya gerek yok. İlaçlar da stresi artırıyor. Bu ilaçlar uzun süre kullanıldıklarında beyni de bozuyor. Acil durumlarda kısa süreli alınabilir ama sürekli olmaz. Maalesef bugün 12 yaşındaki çocuklara bile veriyorlar” ifadelerine yer verdi.

Karatay, bunların yanı sıra stresle nasıl başa çıkılacağına ilişkin önerilerde bulundu.

STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

BESLENME

Karatay, ilk olarak beslenme alışkanlığına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Beslenmeyle alakalı olarak şunları dile getirdi:

“Beslenme stresle başa çıkmada çok önemli. Yoğurt çok önemli. En doğalı sirke. Ev sirkesi, ev turşusu, ev yoğurdu, doğal kelle paça ve kemik suyu. Vücutta biriken ağır metalleri atmayı sağlıyor bunlar. Vücut asitse eğer, asit vücutta stres daha çok olur. Bağırsak sağlığı stressiz bir yaşam için çok önemli. Bağırsakları ve vücudu alkali kılmamız lazım. Bağırsaklardaki dost bakterileri korumamız lazım. Su içmek de çok önemli.

Stresi azaltmada güneş çok faydalı, gün ışığı çok önemli. Yazın günler uzun olduğu için herkes daha mutlu. Kuzey ülkelerinde geceler çok uzun sürer. O zaman stres de artar. Bu bilimsel olarak ispatlanmıştır.”

s.jpg

SEVGİ

Karatay insanların sevdikleri ile birlikte olmasının stres oranını azaltacağını, onlarla paylaşım yapmanın stresi önleyeceğini vurguladı.

DOĞA

Günlük rutinden kaçmanın stresle savaşmak için bire bir olduğunu dile getiren Karatay, doğaya giderek stresten uzaklaşılabileceğini söyledi. Konuya ilişkin olarak şunları ifade etti:

“Kadınlar ve erkekler gerek özel gerekse iş hayatından dolayı; çocuklar da özellikle sınav sistemi nedeniyle yoğun stres altında. Çalışma yerlerindeki mobingler çok stres yaratıyor. Bilhassa kadınlara çok baskı yapılıyor. Çocukların ise imtihan stresi var. Hepsi ilkokuldan itibaren imtihanla karşı karşıya. Sınav dünyanın en gereksiz olayı. İnsanların çocukluk ve gençliklerini yaşamaları lazım. Ben çok üzülüyorum. Doğayı tanımıyorlar. Annelerinin ellerinden tutup AVM'lere gidiyorlar. Spor salonlarına, dershanelere gidiyorlar. Doğadan tamamen uzaklar. Bence en büyük stres budur. Doğa ile iç içe olduğunuz, doğayı tanıdığınız zaman bilin ki stres daha az olacaktır. Gün doğuşunu, batışını seyretmek, gökyüzünü, Ay'ı tanımak. Bunlar doğal antidepresanlardır.”

MÜZİK

Karatay, müziğin ruha iyi geldiğini söyleyerek, “İyi bir müzik dinleyin. Ben özellikle stresli durumlarda mutlaka klasik müzik dinlerim. Hastanede de Mozart dinleyerek hasta bakarım. Mozart stresimi çok azaltır. Tabii bizim kendi müziğimiz de var. Halk müziğimiz, halk danslarımız çok önemli” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN