Bazı insanlar kokuları yüzünden ‘sivrisinek mıknatısı’ gibi oluyor

Bazı insanlar kokuları yüzünden ‘sivrisinek mıknatısı’ gibi oluyor

Yeni bir araştırma, bazı insanların gerçekten ‘sivrisinek mıknatısı’ olduğunu ve bunun insanların kokularıyla ilgili olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, sivrisinekleri en çok çeken insanların derilerinde kokuya bağlı birçok kimyasal ürettiğini ortaya çıkardı. Ayrıca, sivrisineklerin zaman içerisinde ‘favorilerine sadık kaldıkları’ belirtildi. New York Rockefeller Üniversitesi’nde nörobiyolog olan çalışma yazarı Leslie Vosshall, araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak “Cildinizde bu maddelerden yüksek düzeyde varsa, piknikte en çok ısırılan kişi olacaksınız” ifadelerini kullandı.

Araştırmanın yazarı Maria Elena De Obaldia, araştırmacıların insanların kokularını birbirine karıştıran bir deney tasarladı. Araştırmada, deneklerden kollarına naylon çorap giymelerini istendi ve daha sonra bu çoraplar uzun bir tüpün ucunda ayrı ayrı kapanlara kondu. Daha sonra araştırmacılar, onlarca sivrisineği serbest bıraktı ve hangi kokuyu tercih edecekleri test edildi.

Araştırma sonucunda, sinekler tarafından en çok tercih edilen kokunun, diğerlerinden 100 kat daha fazla ilgi gördüğü tespit edildi. Deneyde sarı humma, Zika ve dang humması gibi hastalıkları yayan ‘Aedes aegypti’ sivrisinekleri kullanıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN