Bebek kakasında mukus görülme sebebi nedir, nasıl geçer? Bebek kakasında mukus görülme sebepleri ve tedavi yöntemleri

Bebek kakasında mukus görülme sebebi nedir, nasıl geçer? Bebek kakasında mukus görülme sebepleri ve tedavi yöntemleri

Bebeklerde görülen bazı hastalıklar aileleri tedirgin etmektedir. Bunlardan birisi de bebeğin kakasında görülen sümüksü yapıdır. Bebeğin dışkısında görülen mukus tabakasından neden oluştuğu merak ediliyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Bebeğin dışkısında mukus tabakasının görülmesi dışkı içerisinde sümüksü bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum bazı anne babalar için oldukça tedirgin edici bir olay olarak görünmektedir. Dışkı içerisinde görülen bu yapının enfeksiyonlar ya da bağırsak düğümlenmesi gibi pek çok hastalıktan kaynaklandığı bilinmektedir. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Bebek dışkısı neden sümüksü olur?

Bebeklerde görülen dışkının rengini, yoğunluğunu, şeklini ve kıvamını etkileyen pek çok farklı etken yer almaktadır. Bu faktörler hem emziren annenin hem de bebeğin aldığı yiyeceklerden etkilenmektedir. Bebeklerin dışkısında görülen mukus tabakası uzmanlar tarafından tedirgin edici bir durum olarak görünmez. Bebek dışkısında görülen mukus tabakasından normal olduğu düşünülmektedir.

Kistik fibroz olan bebekler için dışkıda mukus tabakası görülebilir. Bu tür bebeklerde akciğerlerde ve bağırsaklarda oluşan mukus birikimi görülmektedir. Bağırsaklarda biriken mukusun kötü kokulu ve yağlı bir şekilde dışkı ile birlikte atılır.

Ancak bebeğin dışkısı yeşil olması ve sümüksü olması durumunda bulaşıcı enfeksiyonların oluştuğunun işaretçisi olabilir. Bebekler diş çıkarırken dışkıda mukus tabakasının oluştuğu da görülmektedir. Diş çıkartma sırasında çocukların aşırı salya salgılaması dışkıda mukus tabakasının görülmesine neden olur.

Bebeklerde dışkı

Besin alerjisi yaşayan bebeklerin dışkısında yine mukus tabakası görülmektedir. Annelerini emen çocuklar da bile annenin tükettiği gıda bebeklerin dışkısında mukus tabakası oluşmasına neden olmaktadır.

Bağırsak enfeksiyonları nedeniyle de bebeklerin dışkısında sümüksü bir kıvam görülebilmektedir. Bazı durumlarda ise muz gibi meyvelerin tüketilmesi fazla mukus salgılanmasına neden olmaktadır.

Bununla birlikte bebekler için olan diş kaşıyıcılar da enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bebek vücudunda oluşan enfeksiyon ise dışkıda mukus salgısına neden olabilir.

Bebek dışkısında görülen sümüksü kıvamın en ciddi nedenlerinin başında ise bağırsak tıkanıklığı gelmektedir. Bağırsak tıkanıklığı yaşayan bebeklerin kakası jöle kıvamında görülmektedir. Bebeklerde ağrı, kusma, kakasında kan ve mukus belirtileri görülmesi durumunda acilen bir doktora başvurmak gerekir.

Bebek dışkısında neden mukus görülür?

Bebeklerin dışkısında görülen mukusun nedenleri şu şekildedir:

Bağırsak enfeksiyonu

Crohn hastalığı

Divertikülit

Çölyak hastalığı

Sindirim sistemi hastalıkları

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS)

Bebeklerin dışkısında görülen mukus tabakası ile birlikte ateş, ağrı ve dışkı renginde değişiklik görülmesi durumunda bir doktora başvurmak gerekir. Ancak bebek dışkısında sadece mukus tabakasının görülmesi tek başına tehlikeli bir durum olarak görünmez. 9 tabakasının kırmızı olması durumunda ise acilen bir doktora gitmek gerekir.

Bebek dışkısınsa mukus

Bebeklerde dışkıda mukus, sümüksülük nasıl geçer?

Dışkıda mukus tabakasından görülmesi uzun süreli olması durumunda bir doktora görünmek gerekir. Doktor tarafından yapılan gaita testi ile Sorunun kaynağı tespit edilir. Bebeğin dışkısında görülen mukus tabakasının enfeksiyon kaynaklı olması durumunda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Bazı durumlarda ise hiçbir tedavi uygulanmaya gerek duyulmadan kendi kendine geçebilmektedir. Altta yatan hastalığa göre bir tedavi uygulanırken bağırsak düğümlenmesi gibi acil durumlarda ise ameliyat yapılabilmektedir. Diş çıkarma ya da enfeksiyon nedeniyle oluşan sümüksü yapı kendi kendine geçmektedir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN