Bilim insanlarından ‘iştah açar’ anlayışına karşı çalışma: Yemek görüntüleri aşırı tüketimi engelleyebilir

Bilim insanlarından ‘iştah açar’ anlayışına karşı çalışma: Yemek görüntüleri aşırı tüketimi engelleyebilir

İnsanların ‘iştahımı açıyor’ olarak değerlendirdiği yemek görüntüleriyle ilgili uzmanlar ilginç bir çalışma yaptı. Yeni araştırmalar, bu görüntülerin aslında iştah gidererek yeme isteğini azalttığını gösteriyor.

Danimarka'da bulunan Aarhus Üniversitesi'nde yürütülen araştırma, yiyecek algılarımızın isteklerimizi farklı şekillerde etkilediğini inceledi. Yüzlerce kişinin katıldığı araştırmada, katılımcıların üç veya 30 kez ünlü şekerleme markalarından birinin fotoğrafına bakmaları istendi. Görüntüye 30 kez bakan katılımcılar, üç kere bakanlara ziyade daha az yeme isteği duydu.

‘HİÇBİR ŞEY YEMEDEN TOK HİSSEDEBİLİRİZ’

Araştırmanın başında bulunan Tjark Andersen yaptığı açıklamada, "İştahınız, bilişsel algınızla çoğumuzun düşündüğünden daha yakından bağlantılı. Yemeklerimiz hakkında nasıl düşündüğümüz çok önemli. Sadece düşündüğünüz bir şeye fizyolojik bir tepki alacaksınız. Bu nedenle hiçbir şey yemeden de tamamen tok hissedebiliriz” ifadelerini kullandı.

Şeker paketlerinin rengine değinen Andersen, "Renk önemli bir etkiye sahip değilse, algılanan tadın katkıda bulunan bir faktör olması gerektiği anlamına gelir. Ancak bulgularımız, hayal edilen tadın bile tokluk üzerinde büyük bir etkisi olmadığını gösterdi” dedi.

REKLAMCILARA ŞOK ETKİSİ

Sonuçları Appetite dergisinde yayınlanan keşif, açlığımızı teşvik etmesi gereken reklamlara büyük yatırım yapan atıştırmalık üreticileri ve gıda üreticileri için şok, obezite salgınına katkıda bulunan gıdaları tanıttığı için defalarca eleştirilen reklam verenler için ilgi çekici olabilir.

Öte yandan, California Polytechnic Eyalet Üniversitesi’nden Brennan Davis, "Bu reklamların insanları etkilediğini ve aslında insanların daha sağlıksız yiyecekler tüketmesine neden olduğunu gösteren çok sayıda deneysel çalışma var" dedi. Ancak bu sorunun özellikle çocuklara yönelik reklamlarda olduğu söyleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN