Bilim insanlarından korkutan ‘mikro plastik’ çalışması: Davranış değişikliği yapıyor

Bilim insanlarından korkutan ‘mikro plastik’ çalışması: Davranış değişikliği yapıyor

Son yıllarda yapılan araştırmalarda, çevre kirliliğinin yanında insan vücudunda da bulunduğu ortaya çıkan mikro plastiklerle ilgili yapılan yeni bir çalışmada, mikro plastiklerin vücutta yayıldığı ve endişe verici davranış değişikliklerine neden olduğu ortaya koyuldu.

Dünyanın en yaygın kirleticilerinden olup suya ve yiyeceklere karışan mikro plastiklere ilişkin yapılan bir araştırmada, küçük plastik parçalarının vücutta yayılarak davranış değişiklikleri yaptığı bulundu.

‘DEMANSA BENZER DAVRANIŞLAR’

Molecular Sciences Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, boyutları milimetrelerle ölçülen plastiklerin çevreye olduğu kadar vücuda da sızdığı kanıtlandı. Rhode Island Üniversitesi'ndeki bilim insanları, fareleri üç hafta boyunca içme sularında değişen seviyelerde mikro plastiklere maruz bıraktı.

Araştırmacılar, hayvanların insanlardaki demansa benzer davranışlar sergileyerek "tuhaf bir şekilde" hareket etmeye ve davranmaya başladığını fark ederken, yaşlı fareler durumdan daha fazla etkilendi.

ŞOK EDEN BULGULAR

Araştırmacılardan Jaime Ross, “Bizim açımızdan bu çok çarpıcıydı. Bunlar yüksek dozda mikro plastik değildi, ancak kısa bir süre içinde bu değişiklikleri gördük” ifadelerini kullandı. Hayvanları inceledikten sonra araştırmacılar, parçacıkların beyin dahil olmak üzere her organda ve vücut atıklarında birikmeye başladığını buldu. Mikro plastikler ağız yoluyla alındığı için mide ve bağırsakta, karaciğerde ve böbreklerde bulunması bekleniyordu ancak diğer dokulara yayılması şok edici oldu.

Ross, "Ancak kalp ve akciğer gibi dokularda mikro plastiklerin tespiti, mikro plastiklerin sindirim sisteminin ötesine geçtiğini ve dolaşıma girdiğini gösteriyor. Beyin kanı bariyerinin nüfuz etmesi çok zor olmalı. Virüslere ve bakterilere karşı koruyucu bir mekanizmadır ama bu parçacıklar oraya girmeyi başarmış. Beyin dokusunun derinliklerindeydi” dedi.

Uzmanlar araştırmada, mikro plastiklerin beyin dokusuna nüfuz etmesinin, beyindeki hücre süreçlerini destekleyen proteinlerde azalmaya yol açabileceğini ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN